USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Besin alerjisine karşı ‘Süt Merdiveni’ni öneriyoruz'

Besin alerjisine karşı ‘Süt Merdiveni'ni öneren Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “İnek sütü alerjisi çocuklarda en kalın tanıdık gıda alerjilerinden olup ölümsek reaksiyonlara etmen olabilir. Son senelerde meydana getirilen çalışmalarda sütün, fırınlı mahsulat içinde, 1

'Besin alerjisine karşı ‘Süt Merdiveni’ni öneriyoruz'
07-07-2022 19:04

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, sonuç zamanlarda görülme sıklığı kalan ve alerjik pandemik rahatsızlığı kendisine onama edilen gıda alerjilerinin tedavisinde gelişen acemi teknikleri açıkladı. Doç. Dr. Nacaroğlu, çağcıl yaşamla beraberce kalan müheyya gıda tüketiminin alerjilere mefruşat hazırladığını belirterek, “Besin alerjisi, makul yan yana besinle değini ettikten sonradan ortaya çıkan ve gelişigüzel seferinde yeniden eden, ibdai yan yana muafiyet cevabına ilişkin kendisine ortaya çıkan afiyet problemi halinde tanımlanabilir. Özellikle sonuç zamanlarda görülme sıklığı değişik kalan gıda alerjisi, 21'inci asrın alerjik pandemik rahatsızlığı kendisine onama edilmektedir. Günümüzde çağcıl hayatın getirmiş olduğu müheyya besinler, yardım maddeleri, mamul gıdalar ile çevresel ve kalıtım bilimi faktörler kabil nice nedene ilişkin kendisine gıda alerjisi oranının arttığı çalışmalarda gösterilmiştir” niteleyerek konuştu.

“İnek sütü alerjisi ölümsek reaksiyonları tetikleyebilir”
Çocuklarda en kesif tanıdık homoseksüel sütü alerjisinin ölümsek reaksiyonlara etken olabildiğine dikkati çekici Doç. Dr. Nacaroğlu, “Bu sebeple tedavide anne öge homoseksüel sütü içeren kâffesi gıdalardan kaçınmaktır. Ancak sonuç zamanlarda homoseksüel sütü alerjisi dolayısıyla izlenmekte bulunan ve kanda bakılan motorin alerjisi değerleri (sütspesifik IgE kıymeti ve kazein özellikli IgE değerleri) düşüt bulunan birtakımı hastaların fırınlı motorin ürünlerini tepki yaşamadan yiyebildiği gözlenmiştir. Süt, fırınlı mahsulat içinde, 180-200 etap ısıda 30 çağ un, diyabet rahatsızlığı kabil ek besinlerle pişirildiğinde, hem ısı aynı zamanda karışımın matriks etkisiyle birtakımı motorin proteinleri ıvır zıvır parçalara ayrılışarak alerjik niteliği azaldığı gösterilmiştir. Ancak kanda bakılan alerji değerleri (kazein özellikli IgE değeri) düşüt olsa üstelik hastalara fırınlı motorin ürünlerinin denenmesi bebek alerji doktoru nezdinde (yükleme testleriyle) yapılması önerilebilir. Fırınlanmış motorin içeren ürünleri tüketebilen hastaların, fırınlı motorin ürünleriyle üstelik tepki yayınlayan hastalara mucibince henüz er yaşta motorin alerjisinin düzeldiği doğrusu müsamaha geliştiği çalışmalarda gösterilmiştir” halinde konuştu.

“Yükleme testi doktor nezdinde yapılmalı”
Doç. Dr. Nacaroğlu, fırınlı motorin ürünleri ile sınama yapılabilecek hastalanmış grubunu şöyle açıkladı: “Çocuk alerji hekimi kabilinden hastanın hikayesinde; körlemeden motorin ürünleri ile maç öyküsü ile gözlenen şikayetlerin ciddiyetine, meydana getirilen deri testindeki motorin ile ortaya çıkan imtihan sonucuna, gene kanda bakılan motorin alerji düzeyine (süt özellikli IgE, kazein özellikli IgE) ve yanı sıra hastanın var ise zevcelik fail ayrıksı alerjik rahatsızlıkları da menfez önüne alınarak meydana getirilen kıymetlendirme ile hastanın fırınlı ürünleri sınama riski çözümleme edilir. Eğer bu çözümleme kararında fırınlı ürünleri sınama ile oluşabilecek tepki riski düşükse, doktor nezdinde fırınlı yan yana ürünle, fermente yan yana motorin ürünüyle yahut aracısız motorin ile gıda haşiv testi yapılabilir. Ancak tepki evolüsyon riski hastanın yüksekse, haşiv testi yapmaktan kaçınılır ve hastaya da kâffesi motorin proteini içeren ürünlerden kaçınması önerilerek hastanın rejimi düzenlenir. Ayrıca anafilaksi riski bulunan hastalara adrenalin içeren kendiliğinden iğne yol edilir ve bu kullanıma müheyya enjektörlerin nite kullanılacağı anlatılmalıdır. Büyüme gelişmesinin izlenmesi, makul aralıklarla alerji düzeylerinin arama edilmesi gerekmektedir. Alerji düzeylerine ve hastanın izleme niteliğine mucibince gıda denemesi tekrarlanabilir. Sonuç olarak; gıda alerjisi takip, otama ve yönetimi karambol ve aşırı değişkenli yan yana süreçtir. Bu sürecin yönetimi uzman ve kuvvetli bebek alerji kliniklerinde dalında görmüş geçirmiş bebek alerji hekimleri kabilinden yapılmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler