USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Bebeklerde sağlıklı uyku ruhsal gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor'

Sağlıklı birlikte uyku ritüelinin çocuklarda hem ruhsal gelişimine bununla birlikte bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardım sağladığını tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Nicel Yıldız Silahlı, “Uyku evveliyat ehliyetli birlikte devir ayrılarak yapılacak ılık banyo, rahat birli

'Bebeklerde sağlıklı uyku ruhsal gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor'
15-03-2022 11:55

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Nicel Yıldız Silahlı, bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı yan yana uyku gelişiminde özen edilmesi gerekenlere ilişikli aileleri uyardı. Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, sağlıklı yan yana biçimde fiziki ve ruhsal gelişiminin en ehemmiyetli parçasının uyku bulunduğunu belirterek, “Uyku evlatların büyüme, evolüsyon ve öğrenmesine ulama sağlarken bağışıklık kuvvetlenmesine de araştırma görevlisi olur. Çocuk büyüdükçe uyku süresi ve türü değişir. Gece uyanmaları hayatın geçmiş yıllarında alışılagelen ikrar edilir. mühim bulunan uyku saatlerinde kımıldamayan ve şen olmalarıdır. Bununla baş başa ebeveynlerin çocuğun uykuya müteallik kaygıları varsa dayanaklık etmek alınmalıdır. Uyku ferah ve ağır uyku peyda etmek neredeyse dü ayrımlı aşamadan oluşur. Hafif uykuda rüyalar görülür, çağ içinde öğrenilen bilgiler işlenir ve kaydedilir, aut etkenlere ilişikli uyanış görülebilir. Derin uyku ise yetişme ve gelişimin gerçekleştiği basamak olup belirmek zordur. Her akşam ferah ve yoğun uykunun birbirini izlediği yan yana kısır kısır döngü gerçekleşir. Bebeklerde 30-50 dakikalık çelimsiz uyku döngüleri görülür. 12 ayak tabanı akla yatkın yan yana saatlik döngüler görülmekteyken gözyaşı büyüdükçe kısır kısır döngü süreleri uzar. Hafif ve ağır uyku döngüsü ortada uyanan yan yana yaşlı uykusunu rahatlıkla bitmeme ettirebilir. Ancak soy sop ve dallar uyandıklarında uykuyu bitmeme ettirebilmek düşüncesince asal yahut babanın yardımına veya beslenmeye gerekseme duyabilir” dedi.

"Uyku ritüeli hem bebeği hem anne babası rahatlatır"

Çocukların gece olunca uyku evveliyat rahatlatıcı aktivitelere gereksinimi olduğuna yer veren Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, laflarına şu biçimde bitmeme etti: "Sessiz ve kımıldamayan ziyasız yan yana dünya evlatların uyuyabilmesine araştırma görevlisi olabilir. Uyku ritüeli koymak küçüklere uyku devrinin geldiğini hatırlatır. Uyku evveliyat tam yan yana devir ayrılarak yapılacak ılık banyo, kımıldamayan yan yana masal anlatmak, iz okumak, ninni anlatmak ve güzel geceler öpücüğü uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Uygulanabilir, tekrarlanabilir yan yana uyku aktivitesinin oluşturulması ile soy sop uykusu indinde anne-baba uykusunun da kalitesi artar. Uyurken bebeklerin güvende olmaları gerekir. Yatakta mevcut örtüler, oyuncaklar bebeklerin dem borusunu tıkayabileceğinden döşek üstünde bu janr malzemelerin bulunmamasına özen edilmelidir. Bebeğin doğumdan itibaren arka üstü alan yan yana zeminde yatırılması, üstünü örten örtünün kollarının dibine sabitlenmesi, ev içinde başta bebeğin uyuduğu odada sigara içilmemesi, beşik parmaklıklarının genişliğinin çocuğun kafası geçecek derece azade olmaması bebeğe sakıncasız yan yana uyku ortamı sağlayarak ıvır zıvır bebeklerde görülme ihtimali bulunan Ani Bebek Ölümü Sendromunu (SIDS) engelleyebilir".

Güvenli uyku düşüncesince neler yapılabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, soy sop ile ayrımsız yatakta yatılmaması gerektiğine özen çekti. Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, "Uyuyan soy sop çekyat derece güzel yerlerde bırakılmamalı çevresinde ufak modüler oyuncaklar veya iklim şeklini tıkayabilecek emeksiz kopan er bezi derece eşyalar bırakılmamalıdır. Bebek makine koltuğu, asal kucağı derece yerlerde uyuyakalır ise çelimsiz müddette yatağına alınmalıdır. Bebeğin boynuna kolye derece materyaller veya ucu kurdeleli giysiler bebeğin boynuna dolaşabileceğinden titiz olunmalıdır. Kullanılan uyku tulumu göz sıcaklığına makul kalınlıkta ve çocuğun bedenine makul olmalıdır. 2 gözyaşı altında dallar alan zeminde yatırılmalı, yastık kullanılmamalıdır. Bebeğin 12'nci ayına derece anne-baba ile ayrımsız odada kalması önerilmektedir. Bebek geçmiş 6 veya 12 ay yatağınızın indinde makul şartları sağlayıcı yan yana asal yanı yatakta yatırabilirsiniz. Bu gidiş akşam tagaddi ve yârenlik gereksinimlerini karşılamanıza araştırma görevlisi olur. Yorgun olduğunuzda ve ağır uyku sırasında bebeğin güvende olması sağlanmış olur. Bebeğin emzirilmesi uyku güvenliğinin en esas unsurudur. Emzirme ile ilgilendiren sorularınız ile ilgilendiren müşavirlik alabilirsiniz. Bebeğinize hizmet sağlayan insanların de sakıncasız uyku unsurlarını bildiğinden emin olmanız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Güvenli uyku düşüncesince uyku tulumu yeğleme edilebilir"

Geleneksel karışıklık uygulamalarına da yer veren Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, “Bu formül bebeklerde kaide çıkığına bozukluk olabileceğinden önerilmemekle baş başa çabucak kolların kundaklanması bebeklerin sakinleşmesine araştırma görevlisi olabilir. Bazı bebekler sarılmayı sever birileri sevmeyebilir bu yüzden bebeğin işaretlerinin gözetilerek cereyan edilmesi hâlâ yarayışlı olacaktır. Hafif pamuklu yan yana destar ile gevşekçe kolların üstünden boynun altından geçirilerek soy sop sarılabilir, ayak ve kalçanın başıboş bırakılması gerekir. Dönmeye başlamış bulunan (4-6 ay) bebeklerde kundaklamanın bırakılması gerekir. Yine bebeğin kollarının dışarıda kalmış olduğu testis şeklindeki uyku tulumları da güzel yan yana alternatif olabilir” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler