USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bebeklerde diş bakımı 6 aylıkken başlamalı

Bebeklerde elan 6 aylıkken çıkan önce dişlere yapılacak bulunan derneşik bakım ve kontroller, gelecekte oluşabilecek sorunlara hakkında da siper sağlıyor.

Bebeklerde diş bakımı 6 aylıkken başlamalı
21-01-2022 11:29

Konuyla dayalı bilgilendirme önleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Beyza Alkaç Ekici, "Bebekler elan 6-8 aylıkken doğrusu evvel dişleri yarar sokak dudak temizliğine başlanmalı" ifadeleriyle ana babaları uyardı.

Anne babalar, evlatlarının sağlığı düşüncesince herhangi birlikte ayrıntıya uyanıklık ediyor. Vitaminler, mineraller boşlama edilmiyor. Ancak bazısı zaman, kâffesi cisim sağlığını yakından dayalı dişler boşlama ediliyor. “Süt dişleri kesinlikle olsa değişecek” diye çürüyen dişlerin otama edilmemesinin kalımlı sorunlara defa açabileceğine uyanıklık çekici Acıbadem Eskişehir Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Beyza Alkaç Ekici, “Bebekler elan 6-8 aylıkken doğrusu evvel dişleri yarar sokak dudak temizliğine başlanmalı. Kahvaltıdan sonraları ve akşam yatmadan evvela diş yüzeyleri ıslatılmış ak pak birlikte tülbent yahut gazlı çaput sayesinde temizlenebilir” diyor. Çocukların dosdoğru dudak ve diş yapısı düşüncesince altı ayda birlikte kontrole götürülmesi de vurgulayan Dr. Beyza Alkaç Ekici, böylecene dişçi fobisinin de önlenebileceğini söylüyor.

Süt dişleri konuşmada da etkili

Ağız rahatsızlıkları en kalın rastlanan vakayiname emraz ortada arazi alıyor. Dünya nüfusunun yüzdelik 90'ında temelsiz ve diş hitit rahatsızlıkları üzere problemlerin görüldüğünü kail Dr. Beyza Alkaç Ekici, “Ne eyvah ki çocuklarda da gidişat ayrımlı değildir. Oysa evlatların diş sağlığı da yetişkinlerinki denli önemlidir” diyor. İlk dişlerin çoğu kez 6. aydan itibaren çıktığını ve mazot işveli adına tanımlandığını, bebeğin beslenmesinin yanı esna konuşmasında da ehemmiyetli gösteriş oynadığını özetleyen Dr. Beyza Alkaç Ekici, şu ifadelerde laflarına bitmeme etti:

“Çürük mazot dişleri, tagaddi sırasında ağrıya sebep olur. Bu da kemirmek yemeden kaçınmayı birlikte getirir. Ayrıca bebekler diş yapısındaki bozukluklara ilişkin adına kimi sesleri çıkarmakta engel çekebilir. Yine temelsiz dişler ebat yitirilmesine ilişkin adına kalımlı dişler düşüncesince müstelzim boşluğu tutamaz duruma gelebilir. Bu bağlam gittikçe oluşabilecek arazi darlığına çağrılık çıkarabilir. Erken çocukluk zamanı çürükleri, çabucak dudak sağlığını değil umumi sağlığı da etkiler. Tedavi edilmeyen diş çürükleri romatizmadan önsezi rahatsızlıklarına denli nice esenlik problemine da defa açabilir.”

Şeker ve hamız muhtevalı yiyecekler baş düşman

Özellikle diyabet hastalığı ve hamız muhtevalı beslenme, ehliyetsiz dudak hijyeni akımları ve koruyan uygulamalardan ehliyetli faydalanmama üzere etmenlerin temelsiz gelişiminde başrol oynadığını tabir fail Dr. Beyza Alkaç Ekici, “Bebeklik çağından itibaren evlatların ağız-diş sağlığı, çene-yüz bölgesi gelişimi izleme edilmeli, koruyan önlemlerle çocuklarda temelsiz oluşmamasına uyanıklık edilmeli” dedi.

Önemli bulunan diş fırçalama alışkanlığıdır

Bebeklikten süregelen diş temizliğine, evlatların art dişlerinin çıkmasından itibaren doğrusu 2 buçuk yahut 3 yaşından sonraları diş fırçası da ekleniyor. Okul evveliyat dönemdeki evlatların akıllıca tekniklerle dişlerini fırçalamasının çelim bulunduğunu tamlayan Dr. Beyza Alkaç Ekici, “Bu yaşlarda ehemmiyetli bulunan çocuğa diş fırçalama alışkanlığını edindirmek. Küçük kollar çoğu kez dişlerinin hasıl ve hazırlop erişilen kısımlarını fırçalıyor. Çürükleri mâni olmak düşüncesince dişlerin arasının ve fevk yüzeylerinin temizlenmesi gerektiği düşüncesince ana ata kontrolü ehemmiyet taşıyor” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda diş çürümesinin önlenmesi düşüncesince dosdoğru tagaddi ve derneşik dudak bakımının yapılması gerekenlerin başlangıcında geldiğini kaydeden Dr. Beyza Alkaç Ekici, uygulanabilecek metodlar karşı da şunları söyledi:

“Diş çürükleri çoğu kez öğütücü diş işveli dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde mevcut ve yarık adına tanımlanan oluklarda başlamaktadır. Bu olukların ‘fissür örtücü” malzemeyle kapatılması ile kemirmek artığı ve diş dokusu arasındaki değini önlenmekte ve böylecene temelsiz eylem riski azaltılmaktadır.”
 

Ali Furkan Çetiner

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler