USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bebeklerde bağırsak felcine dikkat: 'Bebeğim ölüyor zannettim'

Çocuklarda doğumsal huzursuzluklar ortada toprak düzlük bağırsak felci adına tanıdık “hirschsprung”un bir fazla fazla devir ölme ile karıştırıldığını özetleyen uzmanlar uyarıyor. Bağırsak felci dolayısıyla çetince eyyam geçirdiklerini özetleyen anne Çiler Doğan, “K

Bebeklerde bağırsak felcine dikkat: 'Bebeğim ölüyor zannettim'
24-01-2023 10:10

Çocuklarda doğumsal şikayetler ortada toprak alan, bağırsağın asap sistemini ait “Hirschsprung” doğrusu “bağırsak felci” bebeğin dünyaya gözlerini açmış olduğu andan itibaren döl yatağı şişliği, iri abdest yapamama üzere şikayetlerle kendini gösteriyor. Uzmanlar iri abdest yapılamaması durumunun aileler çeşidinden arızi ve uful şekilde düşünüldüğünü fakat bağırsak felcine gönül rahatlığı dikkat edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi de 11 maaş bebeklerinin evvela mahvetme bulunduğunu düşünen peşi sıra muhtelif hastanelere götürdüklerini tabir fail dü ailenin bebeklerine muteber tedaviyi anlattı. Doç. Dr. Çelebi, hastalığa gönül rahatlığı ailelere ehemmiyetli uyarılarda bulundu.

“Ölüme denli götürebilen müşterek sorunla gönül rahatlığı karşıya kalabilirler”

Hastalığın kabızlıkla karıştırıldığı düşüncesince birtakımı devir tedavisinde şişman gecikmeler yaşandığına dikkat çekici ve ailelere uyarılarda mevcut Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi, “Kabızlık şikayetleri çoğu kez dünkü doğandan itibaren adım atar doğrusu anne sütü aldığında da vardır, ek gıdaya geçtiğinde de vardır. Fakat bunlar çoğu kez tedaviye mukavim mahvetme olabilmektedir ve evlat büyüdükçe, bağırsak uzunluğu arttıkça ve şimdi aşırı beslenmeye başladıkça bu cins çocuklarda uful azalacağına şimdi da şiddetlenebiliyor. Tedavi ile azda olsa salah sağlanır güçlükle tek devir dört dörtlük müşterek salah görülmez. Bu hastalığın hesabına hirschsprung deniliyor, çoğu kez bu uful ile müdahil müşterek hastalık. 4 bin 500 doğumda müşterek görüldüğü düşüncesince uful hastalarının arasından bu cins hastaları çıkartıp döşemek ağır oluyor. Hastaları lazım otama verilmezse gittikçe ölüme denli götürebilen müşterek sorunla gönül rahatlığı karşıya kalabilirler. Sinir hücresi olan, idman talip bağırsağın uğrunda bariyer teşekkül fail asap hücresi sıfır bağırsağı çıkarttıktan sonradan bundan sonradan bu hastaların uful sorunları da kalkmış oluyor. Çocuk doğduktan sonradan şikayetinin başlamış olması aşırı ehemmiyetli zira çoğu kez kılıç anne sütünde sert uful görmeyiz. Eğer evlat doğduktan sonradan müşterek numara haset tuvaletini yapmıyorsa, yapması gecikmişse, iri abdest yapmama periyotlarında karnı şişiyor ve yeşil safralı gaseyan varsa o devir bunun alışılagelen başlamış bulunan müşterek uful olmadığını bağırsakta asap hücresi yokluğu rahatsızlığı olabileceğini akılda avlamak bu yönden hastaları başka uful hastalarından açmak gerekiyor. Aslında hirschsprung da ölçün müşterek maraz değildir, bağırsak felcinin uzunluğuna layıkıyla de belirti değişir. Bu hastamız büyüdükçe, şimdi müşterek tomar besin tükettikçe çalışmayan bağırsak şimdi müşterek tomar belirti vermeye başlıyor. Ameliyattan evvela de bundan sonradan özlük dışkısını yapamayacak denli zorlandığı düşüncesince 'Anne az şimdi öleceğini hissettim' dedi güçlükle ameliyattan sonradan şu an değme nesne yolunda. Beyni, siniri bulunan bağırsak alışılagelen makata açık oldu. Takipte kalmaları gerekiyor. Bu cins ameliyatları ne denli er yapmış olursanız bağırsak sistemlerine adaptasyonu o denli dobra olmakta “şeklinde konuştu.

“Çok başağrısı yaşadım bundan sonradan ölüyor zannettim"

Doğum sonrası bebeğinin rahatsızlığı zımnında aşırı ağır eyyam geçirdiklerini özetleyen anne Çiler Doğan, “Çocuğumun rahatsızlığı doğumla başladı. Ben normalde 10 günden sonrasının kabızlıkta sıkkın bulunduğunu bilmiyordum. Baktım evlat fenalaşıyor, kusmaya başladı, bundan sonradan ego bizar oldum. Bildiğimiz müşterek mevki hastanesine gittim. Röntgen düşüncesince termin almaya gittik, 6 ay sonrasına verdi, ego aşırı sinirlendim. Başka müşterek hastaneye geldik, hirschsprung niteleyerek müşterek maraz varmış. Anüs ameliyatı yapıldı, şu an yapıyor, yalnızca ağrımız, acımız mevcut o da alışılagelen bundan sonradan düzeldi üzere hissediyorum. Çok başağrısı yaşadım bundan sonradan ölüyor zannettim, yeşil yeşil kusmaya başladı. Düşünün, çocuğun bağırsakları taş gibi, evlat kilogram da almıyor, gelişmiyordu sonuç 1 haftada evlat tek nesne yiyip, içmiyordu. Ameliyattan müşterek çağ evvela evlat elimizde gitti bundan sonradan o denli sıktı ki kendisini yüzü, gözü gitti müşterek nesne olmakta dedim. Ben uful dedim, ilaçla beğenilen sanıyordum evvel kat duydum hakeza müşterek rahatsızlığı ve aşırı şaşırdım. Hatta doktoruma dedim ne emraz varmış, bilmiyordum. Bizim hocamız baktı anladı, madun yandan güçlükle başka hocalar anlamadı. Devlet, hususi derken 5
hastaneye gittim bura benim altıncı hastanem bundan sonradan sıkıldım" dedi.

“Karnı düzlem oldu, şişkin olanını alışılagelen zannediyordum"

İlk bebeği Alper'i kucağına aldıktan sonradan kusma, uful ve döl yatağı şişliği üzere nedenlerle doktora gittiğini tamlayan anne Ayşegül Akçay, “Doğduğunda dışkısını yapamadığı düşüncesince hirschsprung rahatsızlığı olanaklı denmişti. Biz benimseme etmedik, akrabalarım büyüyünce, az buçuk hareketlenince geçer, anne sütü şimdi on paralık almadı, alınca beğenilen dediler. 3-4 ayak tabanı denli aşırı müşterek tomar kusması oluyordu, karnı aşırı şişkin oluyordu, gazını çıkaramıyordu, sonsuz karnı gurulduyordu. Şu an onların on paralık birisi namevcut karnı düzlem oldu, ego bundan sonradan normali buymuş eyitmek ki dedim. Ben şişkin olanını alışılagelen zannediyordum. Konduramadım, olmamıştır parasız değildir biçiminde evvel çocuğum olması sayesinde otama gecikti. Anında hekim ne diyorsa, tavsiyesi her neyse komşuyu, şurası bunu dinlemeden onun çocuğunda da vardı, komşumda da vardı, 6'ıncı ayda geçti onu beklemeden elden tedaviye gitmelerini öneriyorum. Hem benim hem evlat düşüncesince zordu, dışkısını yaparken o denli zorlanıyordu ki içiş kıyılıyordu, kıyamıyordum” biçiminde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler