USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bazı ilaçların yaşlılarda beslenme bozukluğu riskini artırdığı belirlendi

Yaşlılarda arzu dışı etkin kimi asap sinyallerini yasaklayıcı tesiri bulunan çare kullanması ile beslenme problemleri arasındaki ilişkiyi inceleyici Türk bilgi insanları, hastaların kısaca dörtte birinde beslenme yetersizliği bulunduğunu belirleme etti.

Bazı ilaçların yaşlılarda beslenme bozukluğu riskini artırdığı belirlendi
18-03-2022 13:15
Ankara

Yaşlılarda talep dışı etkin birtakım asap sinyallerini inhibitör yahut azaltıcı tesiri bulunan derman (antikolinerjik) kullanması ile beslenme problemleri arasındaki ilişkiyi inceleyici Türk fen insanları, polikliniğe başvuran hastaların kısaca dörtte birinde beslenme yetersizliği bulunduğunu belirleme etti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, Prof. Dr. İlker Taşçı ve bilirkişi Dr. Bilal Katipoğlu tarafından, antikolinerjik derman kullanması ve beslenme problemleri birlikteliği incelendi.

Çalışmanın sonuçları, "Nutrition in clinical practice" adlı arsıulusal dergide ilmî yazı adına yayımlanarak, literatüre girdi.

Prof. Dr. Naharcı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hastaneye yatırılan yaşlıların kısaca yüzdelik 70'ten fazlasında beslenme problemleri yahut çıtırbom beslenme hali ile karşılaşıldığını söyledi.

İleri yaşlarda beslenme problemlerinin, enfeksiyon, adale erimesi, kırılganlık, düşme, fay ve ahiret yolculuğu riskini artırdığının altını çizen Naharcı, bu durumun bu şahısda hem bulunan afiyet problemlerini artırdığını bununla beraber otama ve parasız bakımına bağlı maliyeti yükselttiğini vurguladı.

"Yaşlılarda beslenme, sağlığın korunması düşüncesince önemli"

Prof. Dr. Naharcı, yaşlılarda beslenmenin, sağlığın korunması düşüncesince giriş döndürücü ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek, beslenme problemlerinde talep dışı etkin birtakım asap sinyallerini inhibitör yahut azaltıcı tesiri bulunan antikolinerjik diyerek adlandırılan ilaçların kalın kullanılmasının çarpıcı bulunduğunu söyledi.

Birçok reçeteli yahut reçetesiz ilacın bu niteliği taşıyabildiğine ayraç fail Naharcı, "Antikolinerjik özelliklere cemaat derman örnekleri ortada alerji yahut kaşıntı düşüncesince makbul ilaçlar, çöküntü ilaçları, tevettür ve his ilaçları ve hab ilaçları bulunmaktadır." bilgisini verdi.

İlaçların kesinlikle doktor kontrolünde katılması ve ilaca bitmeme edilip edilmeyeceğinin doktor kabilinden ayarlanması icap ettiğini tamlayan Naharcı, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Antikolinerjik ilaçların bildik ehemmiyetli taraf tesirleri dağarcık problemleri, giriş dönmesi, hab hali, anlayış karışıklığı, dudak ve menfez kuruluğu, hacet yapamama ve his çarpıntısıdır. Ayrıca düşme, günce işleri yapabilme kabiliyetinde bozulma, hâlâ faziletkâr hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu oranları derece menfi neticelerle da ilişkilidir. Bunlara ek adına kemirmek alımını etkileyebilecek bulantı, kabızlık, iştiha azalması, haz ve içki değişikliği de yapabildikleri gösterilmiştir."

"Yaşlılarda, derman kullanması belkili bulunduğu denli en uzuv indirilmeli"

Bilimsel çalışmaya bağlı AA muhabirine fen verici Prof. Dr. Naharcı, alışılagelen ihtiyarlama ile münasebetli meydana mevrut değişikliklerin yaşlı bireylerde beslenme bozukluğu riskini artırdığını söyledi.

Yetersiz beslenmenin yaşlılarda kalın karşılaşılan müşterek gidişat bulunduğunu tamlayan Naharcı, bu durumun altında yatan sosyal, ruhsal ve örgen yetmezliği, kanser, ilaçlar, yutma güçlüğü de engelleme nice tıbbi etmen bulunduğunu anlatım etti.

Poliklinik takibinde bulunan hastalarla "Antikolinerjik İlaç Kullanımı ve Beslenme Problemleri İlişkisi" başlıklı toy müşterek düzentileme yaptıklarını da aktarar Naharcı, şunları söyledi:

"Çalışmamızda polikliniğimize başvuran hastaların kısaca dörtte birinde beslenme yetersizliği saptandı. En ehemmiyetli belirgi adına tıbbi literatürde önce kez, yaşlılarda minimum müşterek antikolinerjik derman kullanımının beslenme bozukluğu riskini dü kattan müşterek tomar arttırdığı belirleme edildi. Sonuçları, arsıulusal ilmî dergide piyasaya çıkan araştırı ile yaşlı bireylerde minimum biricik bu çeşit derman kullanımının beslenme bozukluğu riskini dü kattan müşterek tomar arttırdığı ortaya konmuş oldu. Hastaların üçte birinden hâlâ fazlasında ise antikolinerjik derman kullanması belirlendi."

İlaç sınıflarına göre, en kalın hipertansiyon, çöküntü ve hacet kaçırma tedavisinde makbul antikolinerjik spesifik ilaçların kullanıldığının belirlendiğini aktaran Naharcı, "Çalışma ile beslenme problemi riski haiz yaşlı bireylerde antikolinerjik ilaçların kullanımının belkili bulunduğu denli en uzuv indirmeye çalışılması gerektiği kararına ulaşıldı." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler