USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Başkasının dertlerini dinlemek beyni güçlendiriyor'

İş, okul, ev değişimleri yada eş, canan kadar ayrılıklarda kişilerin yaşamış olduğu değişimlerin kognitif elastikiyet açısından ehemmiyetli bulunduğunu kail Nöroloji ve Sinirbilim Uzmanı Doç. Dr. Selen Gür Özmen, “Bir başkasının sorunlarını dinleyerek, o deneyimleri ya?

'Başkasının dertlerini dinlemek beyni güçlendiriyor'
21-01-2022 13:03

Pandemiyle beraberce ferdî aktiviteler artarken, bireyselliğin beyne tesiri ise etraflıca vaade de güzel neticeler getirmiyor. Uzmanlar, rutinlerin beynin müşterek çeşit düşmanı adına tanım ederken, mesail karşısında havadan yolu öğürtlemek de beyindeki hudutlu sayıda mevcut asap hücrelerini henüz az işe üstünlük bir duruma gelmesine illet bulunduğunu belirtiyor. Rutinlerinden şaşmayan şahısların henüz müşterek tomar unutkanlık, kognitif sorunlar, çöküntü ve anksiyeteyle uğraş ettiğini anlatım fail Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Nöroloji Uzmanı ve Sinirbilimci Doç. Dr. Selen Gür Özmen, müşterek başkasının problemlerini dinlemenin de beyne hayır bulunduğunu söyleyerek, beyni geliştiren maddeleri sıraladı.

“Rutinler beynin düşmanı”
Beynin rutinleri evrimsel adına yeğleme ettiğini anlatım fail Doç. Dr. Selen Gür Özmen, ferdin kendisini henüz güvende hissedebilmesi düşüncesince genel açıdan havadan yolu seçebildiğini söyledi. Selen Gür Özmen, bu havadan yolun beyindeki hudutlu oranda mevcut hücreleri henüz az işe üstünlük bir duruma getirdiğini ve beynin birbirleriyle bağlanak yollarını kapattığını söyleyerek, “Bu kayıpta, erkek gittikçe rastgele müşterek hasar durumuyla karşılaştığında, henüz az bağlantıyla bu muharebeye tahavvül etmek mecburiyetinde kalıyor. Eğer tığ rutinden çıkarak akıl hücreleri nöronlar arası sinaptik bağlanak yollarını arttırırsak, bu metodları ne derece açar ve sonsuz kullanmaya bitmeme edersek, akıl düşüncesince o derece güzel olacaktır. İkincisi ise nite ki insanoğlu vücudu müşterek idman altyapısı olduğunda rastgele müşterek bambaşka spor dalıyla uğraşmaya baş döndürücü henüz müsaitse akıl de ayrımsız şekildedir. Beynin idman yaptığını ve henüz müşterek tomar madun bağlanak oluşturduğunu düşünelim. Yani bu ayrımlı kognitif fonksiyonlarımızı ayrımlı sentezlerde kullanmak, endamsız etraflıca mevkut hafızayı deli dolu tutmak, sıkıntı nakız yeteneğimizi geliştirmiş edinmek ve kognitif adına streç yapıyı korunum etmiş olmaktır. Farklı perspektiften bakmamızı sağlayıcı şuur teorisi dediğimiz müşterek gidişat var. Bunu ayrımlı insanlarla toplumsal entegrasyonlarla çalıştırarak sağlarız. Bunun haricinde planlama, örgütlü ika yeteneğimizi sonsuz deli dolu avlamak önemlidir. Yani kâffesi bu kognitif fonksiyonları devamlılık sebebi ile çalıştırırsak, gittikçe hayret rutini bozan müşterek durumla karşılaştığımızda baş döndürücü henüz müşterek tomar altyapıya cemaat olup, baş döndürücü henüz havadan çözümler, linkler kurabiliriz. Rutin bu açıdan güzel değil. Rutinden şaşmayan kişide henüz müşterek tomar unutkanlık, kognitif sorunlar, henüz er yaşta yaşamda zorluklarla başa çıkamama, depresyona ve anksiyeteye henüz akıntılı olma üzere bağlam mevcut. Yani beynin henüz müşterek tomar deli dolu kullanılması, hem ruh bilimsel hem de nörolojik hastalıklardan ırak kalınmasına illet olmaktadır” dedi.

“Başkalarının problemlerini dinlemek beynin işlevini arttırıyor”
Bir başkasını dinlemenin kognitif elastikiyet mevzusuyla ilişik bulunduğunun altını çizen Özmen, şunları söyledi; “Bilişsel adına streç olmak, ayrımlı bağlam karşısında ayrımlı çözümleri üretebilmeyi anlatır. Daha geçmiş işe üstünlük müşterek hal bundan sonradan işe yaramıyorsa dünkü müşterek seçenek üretebilmeyi yahut bambaşka müşterek konuda, problemde tercih ettiğimiz çözümü ağız ağıza bambaşka müşterek bap ve bambaşka müşterek gidişat karşısında kullanılabilir bir duruma bildirmek adına görebiliriz. Bütün bunları ve de bunları çabuk ve başkalarına gerekseme duymadan muktedir kızarmak kognitif esnekliktir. Bir de aut faktörlere uyarlanmış olabilmek, iş, okul, ev vb. üzere değişimler ayrımsız sürede eş yahut canan ayrılıkları insanoğlunun hayatındaki ehemmiyetli değişimlerdir. Tüm bunlara uyarlanmış olabilmek, kognitif esnekliktir, uyarlanmış olamamak da katılıktır. Sonuçta yaşamda yaşamadığınız nice seçenek bulunmakta. Bu seçenekleri başkalarının deneyimlerini dinleyerek, okuyarak, gözlemleyerek o deneyimleri yaşamadan da çözümlere algı şansımız var. Daha geçmiş başkasının anlattığı, yaşamış bulunduğu müşterek arbede yahut problemde, seçenek yolların nite sonlara ulaştığının tığ başkalarından dinler, öğrenir ve sindirirsek ayrımsız problemle karşılaştığımızda, seçenek çözümlerin nelere kere açtığını henüz ilkin bildiğimiz düşüncesince baş döndürücü henüz havadan akilane yolu seçilmiş ve yönlenme şansımız olabilir”

Fiziksel aktiviteler, hafızamızı güçlendiriyor
Fiziksel aktiviteler ile zihnî alıştırma ortada ağır müşterek alım satım bulunduğunu dile getiren Özmen, hab önceleri ve rahat olduğumuz yıllarda öğrenmeye henüz boğunuk olunduğunu ve cıvıl cıvıl olunan anlarda ise üreticiliğin arttığını söyledi. Özmen sonuç adına şunları anlatım etti; “Bir sıcakkanlı müşterek de parasempatik asap sistemiz var. Sempatik asap sistemimiz, harp yahut müteaddit mekanizmasıdır. Yani müşterek harp karşısında ya bununla savaşacağız ya koşarak kaçacağız yahut donup kalacağız. Parasempatik asap sistemimiz ise sindir ve dinlen. Yani genel açıdan kemirmek yedikten sonradan hazım hücrelerimizin, organlarımızın aktife bulunduğu sindirime başladığı süreçtir ve tığ bunu şuursuz yapıyoruz. Bu özerk vaziyetlerden sıcakkanlı asap sistemi, cıvıl cıvıl irtibatlı hallerde aktive olmaktadır. Yani alıştırma de bunlardan birisi. Egzersiz esnasında evrimsel adına da sözde gerçekte müşterek muhatara varmış ve tığ bu muhatara karşında savaşmaya yahut kaçmaya hazırlanıyormuşuz üzere düz sağlıyor. Günümüz çağdaş dünyamızda da alıştırma yaptığımızda da sıcakkanlı asap sistemimiz henüz aktive oluyor. Yani sözde müşterek bol müşterek tehlikeyle karşılaşmışız üzere oluyoruz. Evrimsel adına da özerk sisteminin bu aktivasyonu esnasında öğrenmeye henüz bariz bir duruma geliyoruz. Bu bizim hudayinabit adına zihnimizde gerçekleşen müşterek etkinlik doğrusu uykusuna hazırlanıldığında yahut sindirime geçtiğiniz yahut rahat olduğunuz yıllarda öğrenmeye baş döndürücü bariz değilizdir. Çünkü o istirahat ve uykusuna hazırlıktır. Öğrenmeye bariz olduğumuz zamanlar, henüz ayık ve bol tehlikelinin mevcut bulunduğu durumlardır. O nedenden günce fiziki aktiviteler, vücuda ve iç organlara yararlarının yanı esna zihnî alıştırma yönünde da hafızamızın güçlendiği öğrenmeye meyilimizin arttığı ve bilinçsel fonksiyonlarımızın, dikkatimizin, kâffesi sıkıntı nakız yeteneklerimizin arttığı müşterek dönemdir. Ayrıca tetikleyici müşterek dönemdir. Fikirlerin, çözümlerin akla geldiği müşterek dönemdir. O nedenden fiziki egzersizi gerçekte zihnî alıştırma düşüncesince de öneriyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler