USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde depremzedeler düşüncesince afet polikliniği

Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde şişman yıkımlara sebep olurken 30 binin üstünde dirilik kaybı yaşanmıştı. Binlerce yurttaş yaralanırken uzmanlar, tahripkâr depremin insanoğlu psikolojisi üstünde oluşturduğu etkilere müteveccih a?

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde depremzedeler düşüncesince afet polikliniği
14-02-2023 20:10

Kahramanmaraş merkezli yaşanmış bulunan dü iri depremin tahripkâr ruh bilimsel etkilerine hakkında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde "afet polikliniği" misyon veriyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin, “İlk fenomen anından sonradan ihtimal ön ortak ay, ihtimal bireylere mucibince şimdi levent boylu süreler, mahsus tepkiler gerçekte olağan. Zaman içinde ferdin dünyasına bitmeme ettirmesine bariyer bulunan rahatsızlıklar ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, ruh bilimsel ortak desteği gerektirecektir. Bu açıdan bizim hastanemizde ön günden itibaren afetzedelere misyon hasretmek kıl payı ortak afet polikliniği hizmete girdi” dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde iri yıkımlara niçin olurken 30 binin üstünde dirilik kaybı yaşanmıştı. Binlerce yurttaş yaralanırken uzmanlar, tahripkâr depremin insanoğlu psikolojisi üstünde oluşturduğu etkilere müteveccih açıklamalarda bulundu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin ve ruhiyatçı Çetin Daşlı, hastanede açılan afet polikliniğinin vatandaşlara müteveccih misyon sunduğunu tabir ederken, sürecin etkilerine bağlı uyarılarda bulundu. Hastanenin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bloğunda verilen misyon çerçevesinde depremzedeler termin almadan uzmanlar ile görüşebiliyor.

"Zorlayıcı vakalarla beraberce dayanak noktası kabul etme gereksinimi hissedebilirler”

Depremin insanoğlu üstündeki etkilerine müteveccih değerlendirmelerde mevcut Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin, “Kötü ortak afet yaşadık, bu lüzum bölgedeki insanoğlu olsun lüzum engin vakalara tanık bulunan insanoğlu olsun hepimizi ortak biçimde etkiledi. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere de dayanak diliyorum. Tabi hakeza yıllarda ruh bilimsel dayanak noktası tarafını ihtimal dü çeşitli buyurmak gerekebilir, bir; ıssız el altında ortak ruh bilimsel dayanak noktası alan, psikiyatrinin takibinde bulunan insanların bu koyu stres ile beraberce mevcud şikayetleri şimdi artabilir, tetiklenebilir. Bir de şimdi ilkin on paralık psikiyatrik dayanak noktası kabul etme gereksinimi hissetmemiş şahıslar bu yaşanmış bulunan zorba vakalarla beraberce ortak dayanak noktası kabul etme gereksinimi hissedebilirler. İlk fenomen anından sonradan ihtimal ön ortak ay, ihtimal bireylere mucibince şimdi levent boylu süreler, mahsus tepkiler ruh bilimi adına verdiğimiz gerçekte normal tepkiler. Olay anını gene yeni baştan yaşama, birtakımı hallerden kaçınma, neymiş anbean gene deprem oluyormuş hissini yaşama, gizli alanlara girmekten korkma, çekinme kabil veya ortak yakınını kaybeden ferdin koyu ortak mutsuzluk, yaşamdan esenlik alamama, yaşamın amacını sorgulama kabil şeyler gerçekte hakeza ortak vakadan sonradan yaşadığımız normal ve muhik tepkiler. Yani ortak illet ortak bozuk para belirtisi değil fakat proses uzadıkça bu rahatsızlıklar geçmiyor, artıyor, ferdin bulunan dünyasına dönmesine ve yaşamını gene yaşamasına bariyer oluyorsa burada extra ortak psikolojik, psikiyatrik ortak dayanak noktası kabul etme gereksinimi gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

“Afet polikliniklerinden misyon alabilirler"

Depremzedelerde oluşan etkilerin geçmemesi muhik meraklı dayanak noktası alınabileceğine müteveccih mütekellim Dr. Alptekin, “Zaman içinde de ferdin gine de başa çıkmakta aşırı zorlandığı ve normal dışı sayabileceğimiz dünyasına bitmeme ettirmesine bariyer bulunan birtakımı rahatsızlıklar ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, ruh bilimsel ortak desteği gerektirecektir. Bu açıdan bizim hastanemizde de ön günden itibaren afetzedelere misyon hasretmek kıl payı ortak afet polikliniği hizmete girdi. Ayrıca bizim hastanemiz afet bölgesinden, çökmüş altından çıkan veya ayrıksı çeşitli ortak biçimde travmaya verilen eskimiş insanların dayanak noktası kabul etmek kıl payı getirilmiş bulunduğu ortak hastane. Bu servislerimizde, öbür servislerimizde yatan hastalarımızın da gerekseme biçiminde oluşturduğumuz psikososyal dayanak noktası birimimizle bu arada onlara araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz. İlk evrede yaptığımız şey; şimdi aşırı dayanak noktası olmakla alakalı, ferdin acısını görmek. Onu anladığımızı tez edemeyiz zira o ateş ferdin yaşamış bulunduğu tek ortak şey, kendine ilgilendiren ortak şey, o acıyı gördüğümüzü, onu önemsediğimizi ve ona araştırma görevlisi peyda etmek istediğimizi yayınlayan ortak davranış ve davranış içinde olmayı öneririz. Bazen koyu streslere hakkında bedenin gösterdiği tepkiler gerçekte öz devamını sağlamakla alakalı, hakkıyla korku neymiş burada değilmişsin gibi, asap krizi etmek kabil tepkiler ortaya çıkabilir. Eğer bu biçimde başa kabarmak da zorlandıkları tepkiler olursa veya depremzedelerimizin yakınları bunun psikolojik, psikiyatrik koşuluyla irtibatlı adına hayatıyla alakalı ortak akıl hissederlerse veya aşırı koyu uykusuzluk ve öbür semptomların başa çıkmakta zorluk çekecek kurda bulunduğunu hissederlerse bizim başlamış olduğumuz veya gerçekte çabucak bizim hastanemizde değil tamamı Türkiye'de küşade bulunan bu afet polikliniklerinden misyon alabilirler" ifadelerini kullandı.

“Eğer azalmazsa baştan psikiyatriye başvurması icap ettiğini iletiyoruz”

Sürece bağlı bilgiler sağlayan ruhiyatçı Çetin Daşlı, “Öncelikle hepimize aşırı esbak olsun, ülkecek bu acıyı ortak biçimde bu arada yaşıyoruz. Servislere gidiyoruz, servislerde kişilerle görüşüyoruz, bizim ruh bilimsel ön yardımda misyonumuz şu; muhtemel travmatik stresten etkilenecek tepkileri azaltmak. Kişinin deprem travmasından yaşayacağı travmatik stresin düşmesini umuyoruz ve umumi işlevsellik düzeylerine ulaşmalarını bekliyoruz. Kişinin mânialı olması, dezavantajlı olması, şimdi evveli psikiyatrik geçmişinin olması, utanma ve suçluluk kabil duyguları anlamaya çalışıyoruz. Öfke, suçluluk, tahammülsüzlük kabil tepkilerin akıbet basamak alışılagelen bulunduğu bu 1 maaş proses içinde azalmasını beklediğimizi söylüyoruz. Eğer azalmazsa psikiyatriye başvurması icap ettiğini iletiyoruz. Tabi ki bu süreçte biz ortak biçimde etkilendik. Kimimizin yakınları he orada kimimiz şehadet ediyoruz” dedi.

Hasibe Karadağ - Alperen Baran Metecan - Armağan Yılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler