USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: 'Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Molnupiravir ile ilgilendiren müsaade alındı, birtakım devletler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Biz Türkiye kendisine gine ayrımsız halde vatandaşımızı er dönemde bu ilaçlarla parasız prezantasyon noktasında kararlıyız" dedi.

Bakan Koca: 'Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz'
23-11-2021 10:30
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrasında matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Pandemi çağında nice derman kullanıldığını ve bu ilaçların etkinliğinin de proses içinde anlaşılan bulunduğunu anlatım fail Bakan Koca, "Favipiravir'in tesirinin bulunduğunu yayınlayan müşterek hayli emek vermek var. Bu meydana getirilen emek vermek da er dönemde bol ve itidalli hararetli bulunan olaylar düşüncesince mamul müşterek çalışma. Ama ayrıksı çalışmalarda da tesirinin bulunduğunu biliyoruz. Bunları Bilim Kurulu başta yurttaşlarımızın er dönemde akla yatkın olabilecek ilaca erişimini bildirmek kıl payı tavsiyelerde bulunuyor. O dönemde Favipiravir'in Türkiye'de üretimini yapmıştık biliyorsunuz.

Yurt haricinde 140 dolar iken Türkiye'de 11-12 dolarlara genişliğinde imal ederek sektöre verdik dışardan alarak değil. Şimdi ise bildiğiniz dü adet derman üstünde yoğunlaşıldı. Bir tanesiyle ilişik şu demek oluyor ki Molnupiravir'la ilişik müsaade alındı, birtakımı devletler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Bir de Pfizer'in ilacı mevcut biliyorsunuz, bununla ilişik icraat şimdi bitmeme ediyor. Biz Türkiye yerine gene bire müşterek biçimde vatandaşımızı er dönemde bu ilaçlarla tanıtma noktasında kararlıyız. Bununla ilişik güzeşte hafta Türkiye'de evvel yol lisans izni inhisar etmek kıl payı Cumhurbaşkanımız imzaladı" dedi.

Yani firmalara duyuruda bulunulduğunu bildiren Koca, "Türkiye'de Molnupiravir ilacını yerel yerine imal edebilirsiniz dedik. Bunun düşüncesince bizlere başvurma ederek biz bu ruhsatı verebiliriz dedik. Şu an müşterek şirketin mevcut ancak biz müşterek firmayla değil minimum 4-5 şirketin bu üretimi yapmasını, bizlere başvurma ettiklerinde, ruhsatlandırmayı şişko yapmayı düşünüyoruz. Ve bu zamanda müşterek rekabetle en bağan fiyata servet ederek vatandaşımızı en er dönemde Molnupiravir ile buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilişik ruhsatname alındığı biliyorsunuz. Amerika 5.2 bilyon dolarlık ısmarlama verdi. Birçok dünya bu ilaca muvasala noktasında müşterek güç içinde. Ama biz Türkiye yerine bu ilacı mecburi lisans vererek Türkiye'de üretimini en er dönemde çabucak müşterek tomar merkezde yaparak en ehven devlete maliyetini sağlayıp parasız vatandaşımızla buluşturmayı hedefliyoruz, bu da derinlemesine sürmeyecek" ifadelerini kullandı.

Sputnik V aşısında akıbet özelliğine bağlı mütekellim Koca, "Onunla ilişik şimdi net müşterek gestalt yok. Daha ilkin de bahsetmiştim, dü ayrımlı dozdan oluştuğu düşüncesince arttırma 400 bin dozdan şimdi müşterek tomar şimdi gelmedi, görüşmeler bitmeme ediyor. Bu mevzuda şimdi net müşterek gestalt yok" açıklamasında bulundu.

Eczanelerde derman temininde yaşanmış bulunan problemlerin yakından izleme edildiğini kaydeden Bakan Koca şunları söyledi;

" Bu mesail gelişigüzel sene yaşanır. 15 Şubat'ta paha değişikliklerinin olacağını bildiğiniz gibi mevzuat gereği, müşterek geçmiş yılın döviz döşenmemiş üstünden güncelleme yapılır, 15 Şubat'ta da uygulamaya geçilir. Ve gelişigüzel dönemde 15 Şubat önceleri bu mevzular ruzname yapılır. Biz görü yerine eczaneler, debboy ve üreticiler müdahale kazanmak kıl payı derman izleme sistemimiz var, gelişigüzel basamağını aşırı yaklaşan izleme ediyoruz. Şu anda bu manada ağır müşterek dava namevcut ancak arazi arsa sahada problemlerin bulunduğunu görüyoruz. Bunun düşüncesince de yaklaşan takipteyiz ve denetimleri yoğunlaştırdık. Bir hiç güzeşte sene enflüanza görülmedi nerdeyse. Grip görülmediği düşüncesince o dönem tüketilen enflüanza ilaçları az oldu. Bu sene da benzeşim gestalt olanaklı sanarak anne şirketler üretimi az buçuk bağan tuttu. Yer arazi enflüanza ilaçlarıyla dava bulunduğunu biliyoruz bunu da iyice izleme ediyoruz, onun haricinde dava yok."

Yeni dönemde kısıtlamaların bahis konusu olmayacağına aksan karşıcı Bakan Koca, "Nisan ayından itibaren Uğur Hocayla yaptığım görüşmelerde söylemiştim. Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz. Yeni dönemde şimdi aşırı şahsi tedbirleri, şahsi düzenlilik çemberi ve başta aşıyı akıbet aşama önemsiyoruz. Yine bire müşterek biçimde kapatmaları göz boncuğu biçimde düşünmüyoruz dünkü dönemde şahsi tedbiri ve aşıyı önemsiyoruz. Herkesin telkih olmasının aşırı ehemmiyetli olduğunu, arazi arsa hata müşterek algıyla 'bir adet telkih niçin korumuyor, dü adet telkih niçin korumuyor' deniliyor. Benzer biçimde difteri, boğmaca, tetanoz müşterek yol mi yapılıyor.

Biz o çocukluk devri aşılarını çabucak aşırı yaptığımızda yüzdelik 98 oranında ha diyoruz, ancak benzeşim biçimde Covidle ilişik müşterek telkih hali olduğunda yegâne telkih niçin korumuyor diyoruz. Aşının da müşterek himaye süresi var. 6 ay olabiliyor, 8 ay olabiliyor, 12 ay olabiliyor. Biz vatandaşın ne devir aşılanması icap ettiğini elimizdeki datalarla bakıp Bilim Kurulu'na şimdi sonradan size ne devir telkih olmanız gerektiğinizi söylüyoruz. Şu an müşterek numara Rapel'i önermiştik, fire aşısı olanların bunu yaptırmalarını, yaptırmayanların da yaptırmalarının mecburi olduğunu, zira 60 gözyaşı üstünde yüzdelik 17.1 fenomen payı ancak ölüm payı yüzdelik 85.7. O sebeple telkih aşırı önemli" ifadelerini kullandı.

Hülya Keklik
 

 

İLGİLİ HABER
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesinde pandemi sürecinde 220 bini müşterek hayli güneş tacı virüs aşısı yapıldı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi’nde pandemi sürecinde 220 bini müşterek hayli güneş tacı virüs aşısı yapıldı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler