USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren ıslah durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na bağlı ıslahat durumunda birtakımı tadilat gerçekleştirmek istediklerini ve bunların martta yapılacak sınavda da makbul olması düşüncesince çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren ıslah durumunda tensikat gündemde
26-11-2021 08:10
TBMM

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

'Aşı Ar-Ge Üretim Merkezimizin projesi bitti, istikbal günlerde ihalesini yapacağız'

Sağlık çalışanlarının, başta hekimlerin aylık ve kişi haklarının iyileştirilmesini aşkın önemsediklerini tamlayan Koca, "Komisyona ortak husye kanun geleceğini vekillerimizden öğür bulunuyoruz. Bakanlık kendisine çalışanlarımızın kişi haklarıyla ilgilendiren taleplerimizi ilettik, bu mevzuya minimum çoğumuz genişliğinde ehemmiyet verdiğinizi biliyor ve görüşmeler esnasında değerli desteklerinizi bekliyoruz. teklif anlamında, başta çakılı ek ücretin artırılarak umumi keseye aktarılması, mücahede sonrası çalışmanın isteğe dair kendisine baştan getirilmesi, emeklilikte de ehemmiyetli oranda ortak kodifikasyon yapılması." niteleyerek konuştu.

Daha evveli ortak ek amblem düzenlemesinin yapıldığını gücün çalışanlar düşüncesince meri olmadığını anımsatan Koca, "O noktada da ortak düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz ve minimum bilgili arkadaşlarımız genişliğinde bunun düzeltilmesi icap ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren düzeltme durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Koca, araştırma görevlisi hekimlerin tıpta eksperlik eğitimiyle ilgilendiren sorunların da bulunduğunu dile getirerek, "Bu noktada düzeltme durumunda bazısı tebeddülat gerçekleştirmek istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da meri bulunmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna genişliğinde bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilgilendiren bildiğiniz amacıyla 4. sınıftan itibaren tababet öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla dayanıklı birlikteliği olamaz erişmek istemiyorum gücün umumi açıdan uygulamada infaz böyle." ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Bununla ilgilendiren acemi planlamalara yer veren Koca, "Soruların atom çekirdeği müfredattan sorulması, dershanelerdeki önemsiz nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla atom çekirdeği müfredattan soruların sorulması, ortaöğretim muvaffakiyet puanı amacıyla ekol muvaffakiyet puanının kesin arttırma edilmesi, başta fariza süresinde beşinci, altıncı alanlarda emek vermek özelliğine göre, meydana getirdiği bakım asal alınarak ortak bakım puanının arttırma edilmesi icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekillerinin araya girmesi üzerinde Bakan Koca, "Yani okulda maruz derslerden soruların sorulması, okulda ortak halde alakanın hâlâ yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum." açıklamasında bulundu.

"Köklü ortak fark yapmamız gerekiyor"

Fahrettin Koca, kalifiye kliniklerin sayısının artırılması, üniversitelerle beraberce mevcud kliniklerin hâlâ da kalifiye bir duruma getirilmesiyle nice bölgede yayılmış ortak eğitimin planlanması icap ettiğini söyledi.

Bu planlamaların ne derk geldiğini en güzel tababet öğrencilerinin anlayacağının altını çizen Koca, şu halde bitmeme etti:

"Şu anda başta öğrenciler TUS'ta 4-5 alan haricinde yeğleme etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise çoğu kez iklim dışını düşünüyor. Bizim DOĞRU ortak fark yapmamız gerekiyor. Hem finansal halini hem tekaütlük halini hem emek vermek halini tıpkı zamanda eksperlik imtihanını rötuşlu etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava kesin yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten ümitli olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının çetin olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla beraberce asistanlık eğitimiyle kalifiye klinik sayılarının artırılmasıyla beraberce 36 vakit emek vermeyi da filhakika tığ istemiyoruz, insanca bulmuyoruz. 24 vakit emek vermeyi da insanca bulmuyorum. Hedef bana mucibince 16 saate akıllıca inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz gücün iki, üç sene sonradan bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim."

Sağlıkta hızlı mücadele

Şiddetin katiyen ikrar edilemez bulunduğunu vurgulayan Koca, bu mevzuda ifadelerin iş durumunda alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, bile bile işlenen hüküm suçlarında cezaların nısıf oranında artırılmasına müteveccih düzenlemelerin yaşama geçirildiğini anımsattı.

Bakan Koca, bu düzenlemelerin ehliyetli olmadığını belirterek, "Bu noktada yapılması gereken, fiziki ortamların rehabilitasyonu, rahatsızlık ve bitkinliğe kere açan baş döndürücü iş yükünün azaltılması, malpraktis ve ödence tehdidinden kurtulmaya yoğunlaşıyoruz. Meclis'ten geçmediğini gördüğümüz hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile delik cezasının alternatif yaptırımlara çevrilmemesi ikrar edilmedi. Bunu da sizlerden ve mehabetli Meclisimizden bekliyoruz. Bütün bunlarla kol ve el birliği ruhunu yeni baştan doktor ve afiyet çalışanlarımızla düzeltmek istiyoruz." niteleyerek konuştu.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden randevuların 10 ahit kendisine verildiğini ve bunun nice alan düşüncesince ehliyetli olmadığını bildiklerini kail Koca, günde averaj 1,4 milyon hastaya bakıldığını, bunların 400 bininin acile mevrut marazlı olduğunu, 1 milyon bireyin polikliniklerde yoklama edildiğini kaydetti.

MHRS'den değme devir oluşturulan 600 bin yoklama randevusundan 450 bininin alındığına fakat 1 milyon bireyin yoklama edildiğine dikkati çekici Koca, bazısı branşlarda nekais bulunduğunu belirtti.

Koca, MHRS'deki probleminin ağırlıklı kendisine cildiye, göz, psikiyatri, bebek ve taraf çocuklar ile kulak, burun, geçit branşlarında bulunduğunu dile getirdi.

"İlaç hammaddelerinin temininde başağrısı yok"

Hastaların bazısı ilaçları bulamadığına dair iddialara cevap sağlayan Koca, gribin sabık sene az hâlâ görülmemesi hasebiyle kuruluşların bu sene da benzeri durumun yaşanacağını fikren ehliyetli oranda istihsal yapmadığını söyledi.

Koca, bu sene ilgisiz algınlığı, nezle, enflüanza amacıyla rahatsızlıkların oranının 3-4 büküm arttığına ayraç ederek, "Dolayısıyla bu açıdan ortak dava var, 'yok' demiyorum. Bununla ilgilendiren hâlâ aşkın jenerikleri mevcut, dilediğiniz deva olmayabilir gücün aktif fiil maddesi bire ortak yahut benzeri bulunan ayrıksı ilaçlar var. Dünyada yaşanmış bulunan hammadde ve geri bakım rahatsızlığına karşın vatanımızda imal edilen deva hammaddelerinin temininde başağrısı yok." dedi.

İlaç fiyatlarının değme sene 15 Şubat'ta düzenlendiğini özetleyen Koca, şu halde bitmeme etti:

"Bu paha düzenlemesi, ortak eski senenin ekü kurunun averaj yüzdelik 60'ı oranında yapılır. Bunu 2 ay sonradan duyuru ediyor olacağız. Dolayısıyla bu sene dövizdeki artışı da görüyoruz. Bu dövizdeki artışı arazi arsa sömürme kılmak arzu edenler olabilir. Eczacılar yönünde söylemiyorum, üreticiler, depocular karışma ballanmak amacıyla söylüyorum. İlaç Takip Sistemimiz var, derin halde teftiş gerçekleştirmek zorundayız. Bu denetimi de derin halde başlattık. Bu açıdan vatandaşımıza dava oluşturmamak noktasında çaba içindeyiz."

Koca, Konya'daki ortak hastanede müvellidülhumuza tükenmesi kararı 8 bireyin ölüm ettiğine müteveccih iddiaların hakikatı yansıtmadığının altını çizerek, "Bununla ilgilendiren hem başhekimliğimiz, Bakanlığımız tıpkı zamanda Konya Valiliği sormaca açtı. Her dü soruşturmanın bilirkişisine gidildi. Yoğun bakım ve duyum yitimi uzmanlarının da bulunmuş olduğu uzman raporunda, müvellidülhumuza temini eksikliğinden meydana gelen kıygınlık bulunmadığı belirleme edildi." niteleyerek konuştu.

TÜİK çeşidinden 2020'deki ahiret yolculuğu nedenlerinin hastalık açıklanmadığına dair suali cevap veren Koca, "O, TÜİK'in sorunu, açıkladığında çoğumuz göreceğiz." dedi.

Bakan Koca, Kovid-19 sebepli ölümleri, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) belirlenen kriterler kapsamında PCR testi zait çıkanlara mucibince bildirdiklerini vurguladı.

Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, doğacak 3 sene süresince bulunan ölümlerin 3-4 sert genişliğinde zayi beklendiğini tamlayan Koca, "TÜİK açıkladığında minimum 2 ayrıca 3 büküm bulunduğunu göreceğiz. Kovid-19'un yıkmacı tesiri sade değildi, aşkın büyüktü. O sebeple telkih akıbet basamak önemli." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin peşi sıra Sağlık Bakanlığı ve ilgilendiren müesseselerinin 2022 yılı bütçeleri ikrar edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler