USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Aşı yardımıyla günce hikâye sayılarının arama edilemez halde artışı engellendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı sebebiyle günce hikâye sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi. Çok geçenlerde günce hikâye sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik." dedi.

Bakan Koca: Aşı yardımıyla günce hikâye sayılarının arama edilemez halde artışı engellendi
27-10-2021 21:56
Ankara

Bakan Koca, videoteyp konuşma yöntemiyle planlı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın arkası sıra icra ettiği açıklamada, sabık hafta herkesi içten etkileyen borda bordaya fenomen yaşandığını belirtti.

Doktor Rümeysa Şen'in dört başı mamur zorluklarına karşın mesleğine bağlı, yaşamının baharında borda bordaya tabip bulunduğunu kail Koca, Şen'in sabık cumartesi borda bordaya gidiş geliş kazasında yaşamını kaybettiğini hatırlattı.

Kazanın dram bulunduğunu ve herkesi sarstığını vurgulayan Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Olay, Ankara kent Hastanesinde fariza eden bu gepegencecik hekimin nöbetini tamamlayıp, hastaneden ayrılmasından dü vakit genişliğinde sonra, evine dönerken meydana geldi. Annesinin şu biçimde söylediğini öğrendik, 'Kahvaltıyı hazırlamıştım, onu bekliyorduk.' Bu acıyı bana en içten hissettiren, ana yüreğinden mevrut bu gır oldu. Rümeysa o kahvaltı sofrasına oturamadı. Doktor Rümeysalar havadan yetişmiyor. Bir hekim, binlerce insanoğlu arasından çıkıyor. Bir hekimin kaybı tamamımız düşüncesince iri kayıptır. Böylesine dram borda bordaya olayın içimizde tarz açmış bulunduğu duyguları kelimeler anlatım edemez. Sevgili Rümeysa'ya Allah'tan yağmur diliyorum. Ailesinin, ablasız borda bordaya yaşamı hayalet üstelik edemeyen kız kardeşinin, düzentileme dostlarının başı saf olsun. Sağlık camiamızın başı saf olsun."

"Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan ilk 36 vakit çalışmış bulunduğu şeklindeki bilgelik yanlıştır"

Koca, dram vakalarda kimi kusur bilgilerin, amaç üstelik bahis konusu olmaksızın akla yatkın bilgilermiş bakımevi yayılmasının alışılagelen bulunduğunu anlatım ederek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bir noktaya duruluk getirmek, mevzuyu ele ikrar etmek istiyorum. Bazı kliniklerde araştırma görevlisi hekimlerin 36 vakit çalışmış bulunduğu ahval bulunduğu maatteessüf gerçektir. Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan ilk 36 vakit çalışmış bulunduğu şeklindeki bilgelik ise yanlıştır. Arkadaşımız, günce mesainin arkası sıra defa tutmuş, sabahleyin hastaneden ayrılmıştır. Olay özelinde akla yatkın bilgelik budur zorla bu bilgi, bizleri etraflıca düzentileme saatleri gerçeğinden ırak tutmaz. Hemen açıklamak isterim ki tığ değil 36 saat, 24 saate vasıl borda bordaya düzentileme süresini de insanca bulmuyoruz. Sağlık Bakanı kendisine bu netlikte konuşmamın dayanağını açıklayacağım."

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak düzentileme süreleri ikrar edilemez"

Uzun mesailerin, derin nöbetlerin araştırma görevlisi hekimlerin muzdarip bulunduğu emektar borda bordaya dava olduğuna dikkati çekici Koca, Sağlık Bakanlığının uygulamayla ilişik yönetmeliğinin münakaşaya arazi bırakmayacak genişliğinde besbelli bulunduğunu söyledi.

Koca, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nin 11. maddesinde "Uzmanlık öğrencilerinin defa uygulaması üç günde ansızın elan konsantre olamaz biçimde düzenlenir." ifadesine arazi verildiğini, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 41. maddesinde ise "Gece nöbeti tutanlara devrisi çağ fariza verilmez." denildiğini aktardı.

Bu bap ve devamında, başhekimlerin istirahat süreleri dair başkaca kırılan olmaya isteklendirme edildiğini özetleyen Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak düzentileme süreleri ikrar edilemez. Kaldı ki doktorluk fakat kımıldamayan borda bordaya şuur ve denyo haliyle yürütme edilebilecek borda bordaya meslektir. Arada minimum dü çağ olmaksızın tutulan nöbet, dosdoğru borda bordaya yürütüm olamaz. Fakat yönetmeliklere uymayan, türlü faktörlere mebni uygulamalara gidilmektedir. Bunlara da değineceğim. 36 saatin, 24 saatin ne düşünmek bulunduğunu araştırma görevlisi olduğum zamanlardan ego de biliyorum. Benim hocalarım da ayrımsız biçimde asistanlık yıllarında 24 saat, 36 vakit arak dökmüşlerdi. Zamanla bu uygulamalara sistem disiplinin, üste doktorluk özverisinin borda bordaya çeşit eğitimi gözüyle de bakılır olmuş. İhtiyaçlar, mecburiyetlere tarz açmış.

2021 yılındayız. Değişmesi gereken, yapılması müstelzim baş döndürücü obje var. Öncelikle adaletli uygulamanın takip edeni olacağız. Sevindirici borda bordaya gelişmeyi noktayı gelmişken paylaşmalıyım. Birçok tababet fakültesi, nöbetlerin yönetmeliğe birebir biçimde düzenlenmesi düşüncesince harekete geçti. Tıp fakültelerinden borda bordaya kısmının kendinden almış bulunduğu bu karar, inanıyorum ki genellik kazanacak. Haftada ve ayda en baş döndürücü birçok defa tutulacağı dair değişmeyen donör konumda bulunan başhekimler, hocalarımız, mümessil uzmanlar ayrımsız hassasiyeti gösterecekler."

"Nöbetler dair değişmeyen vericileri kahir realiteler ve mecburiyetler bulunduğunu ikrar ediyorum"

Bakan Koca, mesleklerinde hocalara ve kıdemlilere saygının töre bilimi borda bordaya araç olduğunu, zira "tıp kitabı" okuyarak tabip olunmayacağını, hekimliğin eli uz hekimlerin nezdinde öğrenildiğini anlatım etti.

Bu durumun natürel kendisine borda bordaya madun yukarı birlikteliği oluşturduğunu vurgulayan Koca, bu birlikteliğin dostça borda bordaya format kazanabildiğini tecrübeleriyle bildiklerini, düzentileme ortamının stresini azaltmanın, düzentileme sürelerinde ise gençlerin gücünü az buçuk da geleceğe saklamanın bu dostça ilişkiye ilişkin bulunduğunu kaydetti.

Bakan Koca, nöbetler dair değişmeyen vericileri kahir realiteler ve mecburiyetler bulunduğunu ikrar ettiğini, vereceği bilgilerin de bunu kanıtladığını belirterek, şu biçimde konuştu:

"Türkiye’de yekûn tabip sayısı 185 bin 840, yekûn şvester sayısı 232 bin 548'dir. Hekimlerin 101 bin 198'i Sağlık Bakanlığına ilişkin kurumlarda görevlidir. Toplam tabip sayısını iklim nüfusuna oranladığınızda borda bordaya hekime 457 erkek düşmektedir. 457 sayısı 10 sene genişliğinde ilk 575'ti. Gelişme ne olursa olsun, bugün borda bordaya hekime 457 erkek düşüyor olması baş döndürücü ciddi borda bordaya iş yükü demektir.

Bakanlığım döneminde, bilirkişi tabip ihtiyacını istikbal etmek amacıyla ehemmiyetli borda bordaya hamle atılmış, eksperlik eğitimine başlamış bulunan tabip sayısı 7 binden 11 bine çıkarılmıştır. Sayıyı çoğaltmak düşüncesince kalifiye yetişek kliniklerinin sayısını besbelli bariz tezyit çabası içindeyiz. Hekim başına sakıt erkek sayısını akıllıca düzeylere indirmemiz, düzentileme sürelerini azaltmamız, mesleğe girecek gençlerin önünü açmamıza da bağlıdır. Aile Hekimliği sisteminin güçlendirilmesi, ıslah çabalarının borda bordaya parçasıdır."

"Şiddet ilkin hekimler iktisap etmek neredeyse afiyet mensuplarının dirimsel problemlerinden biri"

Şiddetin ilkin hekimler iktisap etmek neredeyse afiyet mensuplarının dirimsel problemlerinden bir tanesi olduğuna dikkati çekici Koca, fiziksel yahut yavuklu atılım haricinde artan bazısı faktörlerin şiddetin görünmez bileşenleri ortada arazi aldığını da sonuç basamak dobra bildiğini anlatım etti.

Koca, ikrar edilemez bazı vakalara rağmen, halkın hekimlerine ve hepsi afiyet çalışanlarına öteden bu yana hürmet duyduğuna inandığını belirterek, şu biçimde konuştu:

"Arkadaşlarımın da bundan kuşkusu olmamalıdır. Sağlık çalışanlarına insanca olmaktan ağız ağıza ırak davranışları gösterenler, öbür ortamlarda da ayrımsız yanlışların süresince bulunan kişilerdir. Bu şahıslara karşı, yasanın kuvvetiyle baş başa topluluğun desteğine de ihtiyacımız var. Sağlık çalışanına kuvvet uygulayanı dışlamak, topluluğun borda bordaya erdemi olacaktır."

"Salgın şartlarından uzaklaştıkça, baş döndürücü cepheli ıslah düşüncesince katı adımlar atacağız"

Bakan Koca, salgın şartlarından uzaklaştıkça, baş döndürücü cepheli ıslah düşüncesince katı adımlar atacaklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Sağlık hizmetinden yararlanmanın ahlakını, usulünü, kuralını toplumca konuşacağız. Bu maşer bu ahlakı kendisi üretmiş, yüceltmiştir. Sağlık mensupları çabuk mesail indinde iktisadi sorunları herhangi borda bordaya ne genişliğinde arka plana atmışsa da bu sorunlarla yakından ilgileniyorum. Hekimlerin kişilik haklarını ıslah çalışmamızın endamsız devir içerisinde neticelenmesi düşüncesince hız ediyorum. Ek ödemenin çalışanlarımız ortada hakkaniyetli borda bordaya biçimde dağılımını da sağlayacağız. Sabit ek ödemenin maaşa eklenmesini gerçekleştirme edeceğiz.

Atama muntazır arkadaşlarımız var. Mesleğe hamle alaşağı etmek düşüncesince dayanak göstermenin zorluğunu anlıyorum. Beklentilerini ısrarla gündeme getirmelerini azimlerinin göstergesi ikrar ediyorum. Milletimizin, devletimizin kendilerine gereksinimi var. Atamaların konuşma olmaksızın puana gereğince yapılmasını sağlayacağız. Fakat unutulmamalı, talih kararlarını hepsi hazırlıklarını tamamlayarak sonuçlandırır. Arkadaşlarımız, atamaların, şartların apiko bulunduğu en er tarihte yapılacağından emniyetli olsunlar."

"İkinci düze telkih ile üçüncü düze telkih arasındaki sürenin uzatılması antikor düzeyini düşürüyor"

Bilim Kurulu toplantısında ele tahsil edilen mevzularda varılan neticeleri da paylaşan Koca, ikinci düze telkih ile üçüncü düze telkih arasındaki sürenin uzatılmasının antikor düzeyini düşürdüğünü, aşının koruyuculuğunu azalttığını belirtti.

Koca, Bilim Kurulu'nun tarihi mevrut üçüncü düze aşıların aksatılmadan yapılmasını ısrarla önerdiğini vurgulayarak toy verilere göre, 2 milyon 807 bin 716 bireyin yaptırması müstelzim üçüncü düze aşısını hâlâ yaptırmadığını anlatım etti.

"Bilim Kurulumuz ana adaylarımızı telkih olmaya, aşılarını tamamlamaya çağırma ediyor"

Koca, 2019'a gereğince 2020'de yaşamını kaybeden yüklü sayısında kestirmece yüzdelik 52'lik artma bulunduğunu aktararak, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu sene da ilerleyiş sabık yıla benzeri sürüyor. Geçen yıla nazaran kestirmece yüzdelik 50 elan borda bordaya tomar ana adayını Kovid-19 haysiyetiyle kaybettik. Daha ilk yaptığımız çağrıya karşın maatteessüf halen gebelerde ilkah payı ince düşük. Kayıplarımızın peşinde en besbelli dava gebelerin ilkah oranının düşüt olması. Kovid-19 haysiyetiyle kaybettiğimiz gebelerin yüzdelik 99'u aşısızdır. Bilim Kurulumuz borda bordaya defa elan ana adaylarımızı telkih olmaya ve aşılarını tamamlamaya çağırma ediyor."

"Yakında günce hadise sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik"

Bakan Koca, aşının tesirini salgının seyrinde besbelli bariz görülebildiğini belirterek özen edildiğinde haftalardır faziletli gıcır hadise rakamları görüldüğünü fakat evveli dönemlere nazaran ehemmiyetli borda bordaya ayırt olduğunu, gıcır hadise sayılarının çabuk tırmanışlar biçiminde zirveleri görmediğini belirtti.

Günlük hadise sayılarını yayınlayan grafiklerin adeta tepesi maktu borda bordaya kepez bakımevi yatayda seyrettiğini aktaran Koca, şu biçimde bitmeme etti:

"Belki ehemmiyetli düşüşler hâlâ görmedik fakat dram ve aniden yükselişler de görmüyoruz. İşte bunu sağlayıcı aşıdır. Aşı yardımıyla günce hadise sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi. Çok geçenlerde günce hadise sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik. Bunu başarmanın yolu ise dönemi mevrut anımsatma dozlarının yapılması ve topluca faziletli miktarda aşılı olmaktır."

Yerli telkih TURKOVAC'ın dizi üretime geçmesi düşüncesince gönüllülere gerekseme bulunduğunu kail Koca, "Hatırlatma dozunun tarihi mevrut 18-59 gözyaşı arası dosdoğru vatandaşlarımızı zat aşımız, zat gücümüz düşüncesince fahri olmaya çağırma ediyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler