USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Bağışıklık sistemi düşenler zona riskiyle karşı karşıya'

Hemen her insanın yaşamı süresince minimum ortak kere şeb yanığı kendisine aşina zona hastalığını geçirebildiğini tamlayan Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, “Varicella-zoster virüsü, beden defans sisteminin kilo vermesiyle ortaya çıkarak zona ismi maruz çor tablosunu meydana ge

'Bağışıklık sistemi düşenler zona riskiyle karşı karşıya'
01-03-2022 14:37

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, ahali ortada tün yanığı adına da tanıdık zona rahatsızlığı kendince ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Topaloğlu Demir, varicella-zoster isminde virüsün ne bulunduğu zona'nın, kızarıklık üstünde içi su kırcı ağrılı keseciklerle seyreden yanında ten rahatsızlığı bulunduğunu belirterek, “Genellikle doğacak yaşlarda, 50 gözyaşı beden kişilerde ortaya çıkmakla baş başa hâlâ evvela suçiçeği geçirmiş bulunan herhangi yanında yaştan şahısda görülebilir. Yaşlılar haricinde fiziki ve emosyonel ruhsal gerilim geçirenlerde, muafiyet sistemini zayıflatan lösemi, lenfoma kabilinden rahatsızlığı olanlarda, muafiyet sistemini baskılayan derman kullananlarda hâlâ kesif görülür. Genellikte insanoğlu yaşamı boyu yanında el ortaya çıkmasına karşın muafiyet sisteminin baskılandığı eşsiz hallerde dü ve hâlâ aşkın el ortaya çıkabilir” dedi.

“Tek cepheli garpçı ağrıyla seyrediyor”
Herpes virüs ailesinin yanında üyesi bulunan varicella-zoster virüsünün meydana getirmiş bulunduğu geçmiş hastalığın suçiçeği bulunduğunu tabir fail Doç. Dr. Topaloğlu Demir, şu şekilde bitmeme etti: “İlk enfeksiyondan sonraları bu virüs senelerce beyinden çıkan sinirlerde ve murdarilik süresince asap köklerinde gizli kalır, inaktif adına bekler. Bu virüs, gövde defans sisteminin kilo vermesine biçim açan ayrışık nedenlerle ortaya çıkarak kısaca aktifleşerek zona ismi sunulan illet tablosunu meydana getirir. Genellikle beden ve gövdede yegâne cepheli yanıcı, garpçı tarzda dert ve ondan sonra ortaya çıkan kızarıklık biçiminde başlar. Ağrı sonrası eyyam içerisinde bu al kapatma şeklindeki kızarıklık üstünde tasarruf yayınlayan içi hazır para kırcı ıvır zıvır kabarcıklar ortaya çıkar. Süreçte iltihabi yanında görünüş alabilen bu su kabarcıkları, 1-3 hafta ortamında kuruyup, kabuklanarak dökülürler. Ağır olgularda, yaralar tali adına bakteriler ile enfekte olduğunda iz kalabilir.”

“En kesif yüz, saç derisi, günah ve kalçada görülüyor”
Doç. Dr. Topaloğlu Demir, zona hastalığının suçiceğinden en ehemmiyetli farkının bünyenin tamamına dağılmayıp yanında yarısında sınırlanmış kalması olduğuna değinerek, “Yüz, saçlı deri, boyun, kural kabilinden alanlar hastalığın çoğunlukla görüldüğü başka alanlardır. Tanı çoğu el klinik görünüş ve semptomlara dayanılarak konulur. Çok seyrek de olsa illet çer çöp yapılmaksızın hoppadak dert ile seyredebilir, bu vaziyette teşhis bırakmak enikonu zorlaşmaktadır. Tanıyı sübvanse etmek düşüncesince seyrek polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ismi sunulan yanında formül ile virüse ilişik irs materyallerinin varlığı araştırılır. Bu imtihan zona rahatsızlığı düşüncesince en duygulu testlerden biridir. Ayrıca virüse karşı muafiyet sistemi kabilinden açılan antikorların varlığı ve seviyesinin incelenmesini sağlayıcı biyokimyasal analizler yapılabilir yahut döküntülerin içerisinde arazi meydan hazır para varicella-zoster virüsü kültürüne ekilebilir” biçiminde konuştu.

“Bulaşıcı değil lakin virüsle karşılaşmayanlar risk altında”
Zona hastalığının bulaşan olmadığına dikkati çekici Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, otama kendince şu değerlendirmeyi yaptı: “Tedavide erek ağrılı süreci azaltıp, iyileşmeyi kamçılamak ve muafiyet sistemi baskılanmış kişilerde virüsün bünyenin başka bölgelerine ve organlara dağılması engellemektir. Tedavinin etkinliğinin artarak çoğalması ve zona sonrası enfeksiyon durumunda illet iyileştikten sonraları ortaya çıkabilen ‘postherpetik nevralji' adına tanıdık ağrının azaltılması düşüncesince tedavinin tehirsiz geçmiş 3-4 gündüz içerisinde başlanması önemlidir. Zona bulaşan yanında illet değildir fakat varicella zoster virüsünü ile hiçbir karşılaşmamış kişilerde (suçiçeği enfeksiyonunu geçirmemiş ve suçiçeği aşısı sıfır kişilerde) değinme ile suçiçeği ortaya çıkabilir. Hastalar bu manada uyarılmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler