USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Azeri kızı Aytaç'ın Nahçivan-Trabzon-Malatya hattındaki yaşam mücadelesi

Azerbaycan'ın Nahçivan şehrinde rahatsızlanan ve çabuk yerine uykuluk nakli yapılması müstelzim 5 yaşındaki Aytaç Penahlı, Nahçivan-Trabzon-Malatya hattında maruz mücadele ile Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Enstitüsünde annesinden tahsil edilen aktarım ile baştan ya

Azeri kızı Aytaç'ın Nahçivan-Trabzon-Malatya hattındaki yaşam mücadelesi
09-01-2022 08:59

Ülkesinden otama düşüncesince Trabzon'a getirilen küçük Aytaç'ın çabucak uykuluk nakli olması gerektiği belirleme edilince elden Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ile görüşülerek hastanın buraya nakli sağlandı. Türk doktorların küçük Aytaç'ın uykuluk nakli olması düşüncesince filmleri aratmayacak derecede verdiği mücadele ise herkesi duygulandırdı. Nakil düşüncesince dakikaların yarışıldığı operasyonda iklim muhalefeti hasebiyle tayyare ulaşımı sağlamaması küçük Aytaç'ın işini ortak dobra zorlaştırırken, ana taksiyle Nahçivan'dan alınıp Iğdır üstünden Malatya'ya, küçük Aytaç'ta Trabzon'dan karaca ambulansıyla Malatya'ya sonuç anda ulaştırılarak uykuluk nakli gerçekleştirildi. Nakil düşüncesince Trabzon ve Iğdır Emniyet Müdürleri de devreye girerek müzakere görevlisi olurken, nakli düşüncesince maddesel dayanak noktası Trabzonlu ortak hayırhah işadamı çeşidinden karşılandı.

Malatya'ya getirildiğinde bilinci gizli bulunan küçük Aytaç'ın anası Malatya'ya erişince elden ameliyat düşüncesince hazırlıklara başlanıldı. Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve kadrosunun girmiş olduğu cerrahi müdahale ile küçük Aytaç'ın anası Namia Panahava'da tahsil edilen uykuluk ile baştan yaşama tutundu. Başarılı güzeşte ameliyat sonrası servise tahsil edilen Aytaç'ın esenlik vaziyeti rastgele güzeşte gündüz iyiye giderken, şu sıralar görmüş olduğu medikal tedavinin peşi esna ise andıran vakitte ağız ağıza sağlığına kavuşacak.

Trabzon'a uykuluk yetmezliği hasebiyle gelmişti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne babasıyla baş başa mevrut Aytaç Penahlı'ya meydana getirilen incelemeler kararı uykuluk yetmezliği tanısı konuldu.

Konuyla açıklamalarda mevcut KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Uzmanı Prof.Dr. Murat Çakır, “Aytaç 5,5 yaşında. Bize uykuluk yetmezliği sayesinde gelmişti. Geldiğinde hem laboratuvar hem de klinik kendisine uykuluk işlev testleri bozulmuştu. Sarılığı vardı, acele medikal otama gerekiyordu. Ancak bu mevzuda biryandan da çocuğa uykuluk aktarım gereksinimi olup olamayacağını kararlaştırmamız gerekiyordu. Hastanın iklim dışından geliyor olması, hem de maddesel sebeplerinden ötürü yapabileceği ortak obje yoktu. Hastayla konuşarak medikal tedavisini hazırlamaya başladık. Ancak medikal otama de ortak yere denli avantaj sağlıyor. Takiplerinde azda olsa ortak salah görüldü fakat şimdi sonradan hastanın hem farkında engebe meydana geldi hem de sarılığı artmıştı. Bu evreden sonradan yapılabilecek biricik obje uykuluk nakliydi ve bunun düşüncesince de tedbir yapmamız lazımdı. Donörü iklim dışından geliyor olması bunların yanı esna maddesel nedenler kabilinden ortak baş döndürücü bariyer vardı önümüzde. Bunları başhekimliğimizin hem de esenlik turizmiyle ilgilenen arkadaşlarımızın katkısıyla kalburüstü ortak halde çözüp hastayı Türkiye'de bebek nakillerinin en elleme yapıldığı özek bulunan Malatya'ya yolladık ”dedi.

Hastayı strateji fail KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Burcu Güven de hastanın bilincinin gizli bulunduğunu belirterek ”Hasta düşüncesince elimizden geleni yaptık fakat aktarım mübrem bir duruma gelmişti. Başhekimliğimizin ve esenlik turizmin sayesinde hastayı kalburüstü ortak halde atıf ettik. Sonrasında baş döndürücü dobra beniz tuhaf neticeler aldık” niteleyerek konuştu.

“Çocuğun sonuç anda elini kaldırması ameliyata alınmasına fırsat evet ve kurtuldu”

Minik Aytaç'ın sonuç anda elini kaldırarak ameliyata alınmasına fırsat kendisine kurtulduğunu tamlayan KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Sağlık Turizmi Müdürü Taylan Cengiz ise ”Hastanın sağlığı dair giderek yarışıyorduk. Hastanın ecnebi tabiiyetli olması hasebiyle önümüzde ortak ekipman prosedürler vardı. Hastanın maddesel vaziyeti elleme değildi bu mevzuda araştırı yaptık böylecene baş döndürücü etkili hayırhah ortak işadamımız müzakere görevlisi kendisine harcamasını ödeyeceğini söyledi. Nahçivan'dan yurda girişi sonrası Iğdır'dan ayrımsız vakitte anneyi de yetiştirmemiz gerekiyordu. Annenin vasıta ile katılması dair lüzum Trabzon Emniyet Müdürümüz gerekse Iğdır Emniyet Müdürü derin güç gider ettiler. Çünkü ana akla yatkın donördü. Anne akşam taksiye koyularak Iğdır'dan Malatya'ya gönderildi. Çocuğu da buradan uçakla yollayacaktık fakat iklim koşulları el vermediği düşüncesince mecburen karaca kanalıyla gönderdik. Sonunda ana de çocukta Malatya'ya yetişti. Bir saatlik ortak farkla yetişti. Ameliyata giderken oradaki mesul hekim ihvan bizlere çocuğun bundan sonradan aksülamel vermediğini söylediler. Son kere çocuğa dokunalım ihtimal akıntı bedel dediler. Çocuğun sonuç anda elini kaldırması çocuğun ameliyata alınmasına fırsat evet ve kurtuldu” ifadelerini kullandı.

“Aslında bu ortak meşrep hikâyesi”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, küçük Aytaç'ın uykuluk yetmezliğinden ötürü kaybedilmeye ramak eskimiş pestil bulunduğunu belirterek yapılanların ortak meşrep hikâyesi bulunduğunu anlattı.

Tekinbaş, 5 yaşındaki ortak evladı örtbas etmek düşüncesince maruz mücadeleyi şu cümleler ile özetledi:

“Aslında bu ortak meşrep hikâyesi. Beş yaşlarında yüzüne bakmaya kıyamayacağımız ortak çocuk. Bütün kollar dobra fakat bunun ayrı ortak güzelliği var. Bu çocuk, uykuluk yetmezliğinden ötürü kaybedilmeye ramak kalmıştı. Artık medikal kendisine otama olmaya imkânı yoktu. Hastamız iklim dışından geliyor ve ailenin vaziyeti elleme değil. Yurt dışından mevrut hastalar düşüncesince kanunlarımızda gideri karşılayabilecek ortak gidişat yok. Çocuk babasıyla burada ana iklim dışında. Annenin içki grubu tutuyor ve ana organı verebiliyor. Çocuk uykuluk transplantasyonu dair görmüş geçirmiş bulunan kurumda Malatya. Çocuğun bilinci kapanıyor ve bundan sonradan saatlerle dakikalarla yarışır pozisyondayız. Çözmemiz müstelzim mesail var. Bir; Malatya'ya ulaşıp bu evladı ikrar etmesini sağlamak. İki; maddesel kendisine mukteza bulunan meblağı bulup onu güvence dibine almak. Üç; anneyi iklim dışından alıp Malatya'ya anlatmak ve evladı da buradan alıp bozulmamış sağlam Malatya'ya nakletmek. Bu bilinmezlikler içinde önceki anneyi iklim dışından kesinlikle alacağımızı düşündük. Emniyet Müdürümüze ulaşıyoruz kendisi Ankara'da görüşmede ve Iğdır Emniyet Müdürüyle taraf yana. Kendisi Iğdır Emniyet Müdürüne ulaşıyor ve Iğdır Emniyet Müdürü ortak kadro hazırlıyor ve o kadrosu iklim dışına gönderiyorlar. Anneyi o kadro iklim dışından Iğdır'a, Iğdır'dan da taksiyle Malatya'ya gönderiyorlar. Bizde evladı iklim kanalıyla nakletmeyi istemimize karşın iklim şartlarından ötürü nakili gerçekleştiremiyoruz. Mecburen karaca ambulansıyla bu arada buradan naklediyoruz. Artık giderek yarışma başlıyor. Çocukla ana elden hoppadak ayrımsız vakitte Malatya'ya ulaşıyor. Malatya'daki başhekimi arıyoruz. Çok teşekkürname ederim kendilerine, hem çocuğun ikrar edilmesi hem oradaki şartların hazırlanması hem organ nakli meydana getirecek ekibin hazırlanması dair ağırbaşlı katkılar sağladılar. Çocuk oraya vardıktan elden sonrasında organ nakli düşüncesince ameliyata alınıyor. On saate andıran ortak müddette organ nakli gerçekleştiriliyor ve ana taburcu ediliyor. Çocuğun vaziyeti oldukça iyi.”

Nahçivan-Trabzon-Malatya hattında bahtiyar son

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, Nahçivan'dan Trabzon'a ordan da Malatya'ya uzanan sahn istirdat operasyonu kararı küçük kız Aytaç'ın emektar sağlığına baştan kavuştuğunu anlattı.
Hastanın kendilerine vardığında bilinci gizli bulunduğunu ve uykuluk değerlerinin faziletli bulunduğunu tabir fail Başhekim Başkıran, karaciğerini kızına verecek bulunan annenin de merkezlerine kavuşması ile saat geçirmeden elden ameliyata başladıklarını söyledi.

15 gündüz ilkin gerçekleştirdikleri kalburüstü ameliyatla Aytaç'ın baştan sağlığına kavuştuğunu da tamlayan Başkıran, kızına sahn verici annenin de durumunun elleme bulunduğunu ve refakatçi kendisine kızının indinde bulunduğunu tabir etti. Hastane kendisine Aytaç'ın sağlığına kavuşmasından ötürü bahtiyar olduklarını dile getiren Başkıran, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü kendisine rastgele sene sayı farkı 300 aktarım yaparak ehemmiyetli ortak başarıya imza attıklarını da kaydetti. Korona virüs salgını zamanında de nakillerine açıklık vermeden bitmeme ettiklerini tabir fail Başkıran, iklim dışı ve iklim içerisinden nice hastaya da aktarım yaparak sağlıklarına kavuşturduklarını belirtti.

Azeri anneden Türk doktorlara teşekkür

Kızına karaciğeri ile baştan sahn bulunan ana Namia Panahava ise kızının Türkiye'ye getirildiğinde biçimsiz vaziyette bulunduğunu ve meydana getirilen uykuluk nakli ile baştan sağlığına kavuştuğunu söyledi. Doktorlara teşekkürname fail ana Panahava, “Bizim orada bu olanaklar bulunmadığı düşüncesince kızımı Trabzon'a götürdüler. Burada aktarım olması gerektiği söylenince esir karayolu ile elden Türkiye'ye geldim. Şimdi kızımın esenlik vaziyeti baş döndürücü iyi. Emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum” niteleyerek konuştu.

Bekir Koca - Hatice Yetmen - Erdal Akbuğa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler