USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Aşısız gençlere 'Kovid-19'u aşırı ciddi geçirebilirsiniz' uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, aşı olmayan gençlerin Kovid-19 baş döndürücü gerçek geçirebildiğini, gerçek akciğer tutulumları ve gerçek batar dolayısıyla koyu bakıma alınabildiğini belirterek aşı çağrısında bulundu.

Aşısız gençlere 'Kovid-19'u aşırı ciddi geçirebilirsiniz' uyarısı
13-10-2021 12:36
Ankara

Ankara kent Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu da bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kovid-19 olay sayılarının sonuç haftalarda 28-30 bin bandında seyrettiğine dikkati çekti.

Özellikle müşterek iki gündür olay sayılarının 30 binin üstüne çıktığını anımsatan Turan, "Kovid-19 vakalarının yüzdelik 50'den ilavesi 30 gözyaşı altındaki kişilerden oluşuyor. Bu bizlere şurası tabir ediyor, toplumdaki neşeli takım gençler. Özellikle üniversiteler açıldı, gençlerimiz müşterek arada. Bu sebeple de Kovid-19 şimdi baş döndürücü onlarda görülüyor." ifadelerini kullandı.

Genç Kovid-19 olaylarındaki bu durumun hastaneye yatış yahut derin bakımlara yansımadığına ayraç fail Turan, "Gençlerin rahatsızlığı ağırlıklı kendisine ferah veya ılımlı şiddette geçirmeleri, hastaneye yatış veya derin bakımı gerektirmiyor. Ancak rahatsızlığı şimdi buğulu insanlara, büyüklerine, sevdiklerine bulaştırabiliyorlar." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Turan, hastanede yatanların şişman bölümünün aşısızlardan oluştuğunu söyledi.

Turan, "Aşı olmayanlar ilkin Delta varyantının da etkisiyle rahatsızlığı ağırbaşlı geçiriyor, derin ihtimam gereksinimi duyuyor. Hastanelerde otama gören ati yaşlarındaki hastalarımız ise çoğu kez çevrelerindeki kişilerden, gençlerden Kovid-19 kapıyor. Eşlik fail apayrı rahatsızlıkları bulunduğu düşüncesince de rahatsızlığı şimdi ağırbaşlı geçiriyorlar. Ölüm oranları şimdi erdemli olmakta bu nedenle." dedi.

"Henüz döşek kapasitesini artıracak müşterek gidiş oluşmadı"

Ankara kent Hastanesindeki Kovid-19 kaynaklı döşek doluluk oranlarına yer veren Turan, şu detayları paylaştı:

"Kovid-19'un şimdi eskiden piklerinde şimdi müşterek tomar sayıda döşek ayırmak mecburiyetinde kalmıştık. Yoğun ihtimam döşek kapasitemizi yüzdelik 100 artırdığımız vakitler oldu. Özellikle sonuç müşterek maaş çağda 30 bin olaya karşın mahsus müşterek miktarda bitmeme ediyoruz. Henüz döşek kapasitesini artıracak müşterek gidiş oluşmadı. Bu da gençlerin rahatsızlığı ferah veya ılımlı şiddette geçirmesiyle ilişkili. Fakat derin bakımlarda değme sürekli müşterek doluluk lakırtı konusu, hemen nicelik eski piklere mucibince şimdi düşük."

Aşısız gençler Kovid-19'u baş döndürücü ağırbaşlı geçirebiliyor

Prof. Dr. Turan, aşı kararsızlığının şimdi baş döndürücü gençler ortada görüldüğüne ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Gençlerde en ehemmiyetli başağrısı bu. Gençlerimiz çoklukla aşı olmasalar üstelik rahatsızlığı ferah geçireceklerini düşünüyor. Fakat kimi gençler rahatsızlığı baş döndürücü ağırbaşlı geçiriyor, akciğerlerinde çın tutulumlar oluşuyor ve ağırbaşlı müşterek zatürreyle derin bakıma alınıyor. Hastalık baş döndürücü alevlenmiş ve ağırbaşlı seyrediyor. Hastalığın kimde bu biçimde ağırbaşlı seyredeceğini öngörebilecek müşterek gidiş da bahis konusu değil. Bu sebeple gençlerimiz 'Hastalığı elhak ferah geçiririm.' niteleyerek aşıyı müşterek kenara bırakmamalı. Aşılanmak baş döndürücü ehemmiyetli zira aşılı fertler hastalığa yakalansalar bile baş döndürücü ferah geçiriyor. Aşısız fertler içinde ise ağırbaşlı nakil ihtimali enine boyuna yüksek. O nedenden dolayı hem kendileri bununla beraber sevdikleri düşüncesince gençlerin kesinlikle aşılarını olması gerekiyor."

Gençlerin maske, açıklık tedbirlerinde az buçuk şimdi art durduklarını vurgulayan Turan, eğitimin okunabilen devamı açısından da tozlaşma ve tedbirlere uyumun ehemmiyet taşıdığını belirtti.

"Hem anneyi hem bebeği kurtarmaya çalışıyoruz"

Delta varyantı dolayısıyla Kovid-19'un hamilelerde şimdi kesif görüldüğüne de dikkati çekici Turan, ağırlıklı kendisine genç gözyaşı grubunu meydana getiren hamilelerin aşılanmamaları yerinde rahatsızlığı baş döndürücü ağırbaşlı geçirdiğini anlattı.

"Aşı olmayan gebeler, Kovid-19'a yakalandıklarında çın akciğer tutulumlarıyla bizlere başvuruyor. Biz hem anneyi hem bebeği kurtarmaya çalışıyoruz. Anne ve çocuk ölümleri açısından Kovid-19 enine boyuna kazalı müşterek virüs." uyarısını karşılayıcı Turan, hepsi hamilelere aşılarını olması ve ferdî tedbirlere uyması çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Koronavirüs Bilim Kurulunun hastalığın ne gözyaşı gruplarında arttığı, kimlerde şimdi ağırbaşlı seyrettiği üzere verileri yakından izlediğini vurgulayarak, hamilelerde küsurat olaylar dolayısıyla Kovid-19 Rehberi'nde güncellemeye gittiklerini, aşılanmanın gerekliğiyle ait data ve detayları buraya eklediklerini anımsattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler