USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Artrit her yaşta görülebiliyor'

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, “Artrit rahatsızlığı kollar da karışma iktisap etmek kabil her yaşlarındaki insanı etkileyebilir. Genel namına hanımlarda baylara nazaran henüz bir tomar görülür. Fakat damla rahatsızlığı ve ankilozan spondilit hastalıklarının baylarda henüz ke

'Artrit her yaşta görülebiliyor'
12-10-2021 12:10
12-10-2021 12:10

Medipol Mega Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Özcan, vücutta ortak yahut henüz ortak tomar eklemde meydana mevrut kızıllık veya kızıllık özelliğine artrit denildiğini belirterek, “Artritin evren genelinde tahminî 350 milyon kişiyi etkilediği kestirim ediliyor. Artrit, gerçekte Romatoid Artrit (RA), Ankilozan Spondilit (AS), gut, osteoartrit velupus kıl payı nice romatizmal rahatsızlığı içerisine düzlük ortak terimdir. Artritin en yayılmış türü el ortada kireçleşme kendisine tanıdık dejeneratif ortak dert bulunan osteoartrittir. Artrite münasebet bulunan dert tipine ilişkin kendisine alttaki yatan sebepler ayrımlılık gösterir. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, bir takım kanserler, metabolik ve hormonal hastalıklar, bir takım ilaçlar, mekanik faktörler veya otoimmunite dediğimiz muafiyet sistemindeki bozukluklar kararı artrit gelişebilir. Kalıtsal yatkınlık, bir takım enfeksiyonlar, sigara, aşırı kiloluluk artrit gelişimine katkıda bulunabilir. Artrit rahatsızlığı çocuklarda müdahale iktisap etmek kıl payı her yaşlarındaki insanı etkileyebilir. Genel kendisine hanımlarda baylara nispetle henüz ortak tomar görülür. Fakat damla rahatsızlığı ve ankilozan spondilit hastalıklarının baylarda henüz yoğun görüldüğünü söyleyebiliriz. Osteoartrit görülme riski yaş ilerledikçe artarken, ankilozan spondilit ise henüz baş döndürücü dinç yaşlarda ortaya çıkmaktadır” dedi.

“Akciğer, ihtisas ve böbreği fark etkileyebilir”
Artrit hastalığının belirtilerini Doç. Dr. Özcan, şu halde açıkladı: “Artritle seyreden romatizmal rahatsızlıkların tipine mucibince belirtilerde bir takım farklılıklar olabilmekle birlikte, umumi kendisine mafsal ağrısı ve sertliği görülmektedir. Artrit ortak yahut henüz ortak tomar eklemde daima yahut tekrarlayan ataklar biçiminde görülebilir. Ağrı şikayetine şişlik, ateşlilik artışı, kızarıklık, eklemlerde tutukluk, eklemi akıntı ettirmede yahut kullanmada güçlük zevcelik edebilir. Eklemde bariz hasar oluşmuşsa işlev bozukluklarına defa açabilir. Bazı yangılı romatizmal emraz ise kas-iskelet sistemi haricinde deriyi, gözü, akciğer, ihtisas ve böbrek kıl payı iç organları da etkileyerek türlü bulgulara münasebet olabilir. Hastanın hikayesi ve hikmet muayenesi kararında artritten şüphelenilen hastalara tanılama almak düşüncesince türlü koku testleri, radyografik incelemeler, gerekseme biçiminde tanıyı beslemek veya ayırıcı tanılama düşüncesince Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR), Ultrasonografi ve Bilgisayarlı Tomografi kıl payı incelemeler istenebilir. Artrite faktör bulunan hastalığın tipine ve şiddetine mucibince makul deva ve deva dışı tedavilere ortak an geçmiş başlanmalıdır. Artrite münasebet bulunan oluşturucu ortak faktör var ise ortadan kaldırılmalı, hastalar kilogram kontrolü, dosdoğru tagaddi ve derneşik fiziki etkinlik açısından bilgilendirilmelidir. Artritlerde makbul deva tedavileri hastaların ağrısını gidermeyi, iltihabı baskılamayı, mafsal hasarını azaltmayı yahut durdurmayı hedeflemektedir. Yine hastaların tedavisinde hikmet otama ajanlarından, otama edici egzersizlerden, mafsal içi ve okşayıcı nesiç enjeksiyonlarından ve lazım hallerde cerrahi müdahalelerden yararlanılabilir.”

“Egzersiz programıyla rahatsızlıklar azalabilir”
Doç. Dr. Özcan, başta mafsal ve adale ağrılarına erinç egzersizlerin avantajını şu halde değerlendirdi: “Romatizma hastalarına müteveccih kendisine açılan antrenman programları, hastaların ihtiyacına mucibince mafsal akıntı açıklığı egzersizi, esneklik, germe, kuvvetlendirme, postür egzersizleri, teneffüs egzersizi, balans ve aerobik egzersizleri içerebilir. Yapılan derneşik antrenman programları ile eklemlerin akıntı açıklığı korunur veya arttırılır, kaslar kuvvetlenir, aerobik egzersizlerle akciğer ve ihtisas sağlığı müspet etkilenir. Dayanıklılık artar, kırıklık azalır, eklemlerin henüz güzel işlev kazanması sağlanır, osteoporoz açısından koruyucudur, hab ve ruhiyat hesabına müspet tesirleri olmaktadır ve dirim standardını arttırır. Eklemde dert ve ödemin hararetli bulunduğu canlı artrit dönemlerinde antrenman henüz ılımlı, ilave ağırbaşlılık bindirmeyecek şekilde, henüz edilgen fiil ve dert sınırında yapılmalıdır. Şikayetlerin azalması ile baş başa ise henüz devim bilimi antrenman programına başlanmalı, antrenman müddet ve sertliği aşamalı kendisine arttırılmalıdır.”

“Geceleri kalan ağrıya dikkat”
Romatoid Artritin (RA), en yoğun tanıdık inflamatuvar (iltihaplı) artrit olduğuna yer veren Doç. Dr. Özcan, “RA'da muafiyet sisteminin aklık halde emek harcamaması sonucu, bünyenin kişi defans hücreleri, mafsal zarlarına saldırarak yangılı tepki oluşturur. Bu kızıllık bitmeme ederse giderek kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda kalımlı harabiyete faktör olur. Artrite münasebet bulunan öteki romatizmal hastalıklardan; bir takım laboratuvar testlerinin artı olması, hastalığın süreğen seyri, derinlemesine devam eden sabahleyin tutukluğu, başta el-bilek ve eldeki ıvır zıvır eklemleri içeren mütenazır mafsal tutulumu yapması fakat tırnaklara yaklaşan uçtaki eklemleri etkilememesi, ten altında nodul oluşumu ve görüntülemede eklemlerde icra ettiği tipik harabiyetlerin saptanması öteki artritlerden ayrılmasında asistan olur. RA'da, belirtilerin çeşitliliği ve sertliği insandan insana farklıdır. RA başta el ve kadem eklemleri kıl payı ıvır zıvır eklemleri mütenazır kendisine markajcı süreğen seyirli ortak romatizmadır. Bu eklemler haricinde diz, kalça, dal kıl payı şişman eklemleri de tutabilir. Tutulan eklemlerde tanıdık hararetli ağrıya dert başında veya giderek kabarık ve ısı artışı zevcelik edebilir. Ağrılar akşamları artar ve etkilenen eklemlerde sabahları derinlemesine devam eden konuşma korkusu görülür” diyerek konuştu.

“Tedavi edilmezse biçim ve fonksiyonu bozabilir”
Doç. Dr. Özcan, laflarını şu halde sonlandırdı: Nadiren beden omurlarının tutulduğu hastalarda adam fevk kısmından başın geri bölümüne yayılan hararetli dert da hissedilebilir. RA bulunan bireylerin ortak kısmında eklemler haricinde, asap dokusu, akciğerler, böbrekler, ten ve ihtisas kıl payı organların da etkilenmesine ilişkin kendisine bir takım belirtke ve bulgular da görülebilir. RA er çağda ve çalışan ortak halde otama edilmezse tuttuğu eklemlerde tahribata defa açarak biçim bozukluğu ve işlev bozukluklarına münasebet olabilir. RA'da çoğunlukla makbul deva tedavilerine dayanıklı kendisine dert kesiciler, steroid sıfır anti-inflamatuvar ilaçlar, steroidler, bireşimli dert modifiye edici ilaçlar ve dirim bilimsel otama ajanları verilebilir. Uygun hastalarda mafsal içi steroid uygulamaları, hikmet otama ajanları ve antrenman programlarını içeren fiziki tababet ve iyileştirme uygulamaları önerilir. İlaç tedavilerinin yanı esna eğitim, sigaranın bırakılması, beslenmenin düzenlenmesi, etkilenen eklemlere müteveccih atel uygulaması, ruh bilimsel dayanak noktası de önemlidir. Ayrıca bir takım hallerde eklemlere müteveccih cerrahi müdahaleler de gerekebilmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler