USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Antidepresan kullanımı akıbet 1 yılda pik yaptı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, antidepresan kullanımının akıbet 10 yılda arttığını, akıbet 1 yılda ise pike ulaştığını kaydetti. Yavuz, koyu stresin ruhsal rahatsızlıklarına münasebet olabildiği uyarısında da bulunarak, “Yoğun stres, beyinde biyokimyasal tebeddülat mü

Antidepresan kullanımı akıbet 1 yılda pik yaptı
28-01-2022 13:25

Antalya Memorial Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, antidepresan yarar kez kullanımının akıbet zamanlarda artma yaşandığını, buna etmen namına ise pandeminin olabileceğini söyledi. Son 10 yılda yaşanmış bulunan artışın akıbet 1 yılda pik yaptığını kaydeden Yavuz, “Son 2 senedir bitmeme fail pandeminin bunda tesirinin olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Günümüz insanı zararlı müşterek kalp hayatta olmak istemiyor”

İnsanların arada müşterek duygularla rahatsızlıkları karıştırdıklarını aktaran Seda Yavuz, hüzün, stres, bunalım ve ruhsal gerilim nedenleriyle birtakımı insanların ayrıksı branştaki doktorlara başvurduklarını ve bunun antidepresan kullanımındaki artışa illet olabildiğini söyledi. Yavuz, “Günümüz insanı negatif, zararlı müşterek kalp hayatta olmak istemiyor. Her zararlı duygudan elden kaçma tutkusu oluyor. Bazen duygularla rahatsızlıkları karıştırabiliyoruz. “Hüzün, stres, canım sıkkın, aşırı stresliyim” kabilinden gerekçelerle doktora başvuruyorlar. Bu gerekçeler genel anlamda psikiyatri doktorları haricinde hekimlere bulunan başvurular. Bu da antidepresan kullanımını az buçuk hâlâ arttırıyor. Çünkü psikiyatri doktorları hastalıkla bu duyguları aşırı hâlâ fark edebiliyor. Sadece müşterek duygunun giderilmesi düşüncesince antidepresan görmek akıllıca değildir. Böyle hallerde antidepresan görmek tek işe yaramaz. Can sıkıntısını antidepresan ilaçları gidermezler, bizlere fazladan afiyet ıpıssız vermezler” niteleyerek konuştu.

“Ön yargıları kırmaya başladık”

Antidepresan ilaçlarla ait önyargılardan da bahseden Yavuz, “Kullanayım ve kendimi hâlâ dobra hissedeyim' kabilinden müşterek ön kaza var. Maalesef hakeza müşterek gestalt oluşturmaz. Antidepresan ilaçlar, illet olmadan tek işe yaramazlar. ‘Bana elbette katkısı dokunacak, bu ilaçlarla çözülür mü? Konuşarak problemlerimi elbette halledebilirim? Ben bitkin değilim, zat problemlerimi kendim halledebilirim' kabilinden müşterek kadro motivasyonlarla aşırı da psikiyatri doktorlarına başvurmuyordu insanlar. Hatta müşterek hacim etiketlenme kabilinden müşterek gestalt yalan konusuydu. Böyle ön yağılarla psikiyatri başvuruları olmuyordu. Ama akıbet zamanlarda bu önyargıları kırmaya başladık. Hatta ihtimal müşterek hacim pandemin de bunda tesiri mevcut niteleyerek düşünüyorum. Ruh sağlığına insanoğlu hâlâ aşırı ehemmiyet vermeye başladılar. Şuanda müracaatlar az buçuk hâlâ fazla” ifadelerini kullandı.

“Yoğun ruhsal gerilim beyinde biyokimyasal değişikliklere kez açabiliyor”

Antidepresan ilaçların streslere huzur hal olmadığını fakat derin stresin ise beyinde biyokimyasal tadilat olabileceğine ayraç fail Yavuz, “İşte o devir müşterek illet ortaya yarar ve o gayrisıhhi fikir sistemini gine doğrultmak ve programı baştan ayarlamak gerekir. İlaç veya psikoterapötik metodlar ile zihinde oluşan defarmasyon giderilir, insan aşırı hâlâ dimdik ve dobra hisseder kendini” dedi.

“Bağımlılık yapmazlar”

Yavuz, antidepresan ilaçlar gerektiği devir kullanımının işe yarayacağının kemiksiz olduğuna aksan yaparak, “Antidepresanlar bilinenin bilakis bağımlılık yapmazlar. Fiziksel rastgele müşterek bağımlılık ika tesirleri yoktur. Ancak bu ilaçları kullanırken inkıta belirtilerine aşırı ilgi edilmesi gerekiyor. Kişi bu ilacı ansız bırakırsa, müşterek kadro belirtiler hisseder kendinde ve bu belirtiler depresyonla aşırı karışır. Kişi kendinin düzelmediğini fikren gine yarar kez kullanımına bitmeme edebilir. Antidepresan ilaçlar insana özgüdür. Doğru düze ve kullanılacak bulunan yarar kez insana mucibince ayarlanır. Muhakkak müşterek hekim kontrolünde kesilmesi gerekir” halinde konuştu.

“Kişiye de antidepresana da eyvah olur”

İhtiyacı sıfır müşterek ferdin antidepresan yarar kez kullanmasının müşterek işe yaramayacağını, arada müşterek ise ağırbaşlı sorunları yanında getirdiğini de laflarına ekleyen Yavuz, “Kişiye de antidepresana da eyvah olur. Bazen ise aşırı ağırbaşlı problemlere kez açar. Kişinin müşterek yatkınlığı varsa, antidepresan ilaçlar, manik dönüm dediğimiz aşırılık, taşkınlık dönemlerini tetikleyebilir. O sebepten dolayı kılıç bu ilaçlara başlatırken, ferdin yatkınlıklarını gerçekli gözden geçiririz” niteleyerek konuştu.

Suat Metin - Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler