USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambulans uçaklar bir vakaya işte böyle gidiyor

Sağlık Bakanlığı envanterine 2010 senesinde eklenen cankurtaran uçaklar, gerektiği devir adeta bir ‘hava hastanesine' dönüşebiliyor. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) gidiş geliş kazası nâkil dü Türk yurttaşı cankurtaran uçakla Türkiye'ye getirildi.

Ambulans uçaklar bir vakaya işte böyle gidiyor
22-01-2022 09:55

KKTC'de geçirdikleri gidiş geliş kazası sonra Türkiye'ye irsal edilmeleri müstelzim dü Türk vatandaşı, cankurtaran uçakla Türkiye'ye getirildi. Vakaya Ankara'dan havalanarak vasıl cankurtaran uçak personeline İhlas Haber Ajansı (İHA) kadrosu de haremlik etti. Esenboğa Havalimanı'nda başlamış bulunan yolculuk, Ercan Havalimanı'ndan tahsil edilen Türk vatandaşlarının esasen Esenboğa Havalimanı'na getirilerek el altında gözleyen yağız cankurtaran kadrosuna doğrulama edilmesi ile sonuç buldu.

Yaklaşık 8 senedir cankurtaran uçak ekibinde arazi aldığını tamlayan şvester Akın Arslan, “Ben kestirmece 8 senedir cankurtaran uçak kadrosuna dahilim. 8 sene süresince uçak cankurtaran ile dünyanın dört başı mamur kıtalarına, nerede şifaya İhtiyaç duyan var ise Bakanlığımız çeşidinden gönderilip, dört başı mamur güçlü koşulları hücre alıp gidip getiriyoruz.

Uçağımız dip bakım kuvvetli bir uçak. Yoğun bakım kuvvetli derken hastanın alımından, transferinden ve ulaşacağı hastaneye taşıyacak yağız cankurtaran kadrosuna vermeye derece en fevk kırat donanıma sahip. Buna ilişkin şekilde teneffüs cihazlarından tutun, hastanın o yukarıda yaşanabilecek rastgele bir olumsuzluğa erinç tıbbi manada ihtiyaç duyulacak rastgele obje mevcut.

Yaklaşık 8 senedir bu görevdeyim ve dünyanın doğrudan elden rastgele namına gittik. Gitmediğimiz bir arazi kalmadı. Dolayısıyla şahısların bizlere İhtiyaç duyan rastgele yerde görevimizi yürütme ettiğimizden naşi sevinme içindeyiz. Biz keyif kadrosu şekilde bu özveren görevde herkes rastgele şeyimizi ortaya koyarak, herkes rastgele yere ulaşabiliyoruz. Bundan çevre da baş döndürücü memnunuz. Bütün arkadaşlarımız hesabına da herkes hastalara lazım bulunan tedavileri en fevk ölçüde vermeye baştan sona bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Havada hareketli bir sayrılarevi gibiyiz”

Hava cankurtaran kadrosu şekilde bir hastanede bulunması müstelzim herkes olanaklara ehil olduklarının altını çizen Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Sezgin Kolçak, “Biz ilk önce ‘havada hareketli bir sayrılarevi gibiyiz' aslında. Ambulans uçak şekilde geçiyoruz. Ama bir hastanede yahut bir hastanenin çabuk servisinde, dip bakımında bulunması müstelzim herkes olanaklara sahibiz. Mesela ilk önce hastamız düşüncesince moniterizasyon, ventilasyon gayeli ventilatörlerimiz, çocuk kullanmak düşüncesince kullanmış olduğumuz kuvözlerimiz, infüzyon pompalarımız bütünü bizde mevcut. Sağlık sektöründe şöyleki bir obje vardır; er teşhis, er teşhis ve er müdahale. Biz er müdahalenin geçmiş safhasıyız. Hızlı ve çalışan bulunan en er dahil cankurtaran uçak ile hepimiz çeşidinden sağlanmakta” diyerek konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın ‘hava hastaneleri' cankurtaran uçaklar

Sağlık Bakanlığı envanterine 2010 senesinde eklenmiş bulunan cankurtaran uçaklar, gerektiği devir adeta bir ‘hava hastanesine' dönüşebiliyor. Vatandaşların gereksinimlerine mucibince havalanan cankurtaran uçaklar noktayı vardığında dünyanın gayrı bir ucuna uçabiliyor.

Sağlık Bakanlığının 2010 senesinde kullanmaya başladığı cankurtaran uçaklar, hem dünya içinde bununla birlikte devletler ortada misyon veriyor. Şu an Sağlık Bakanlığı envanterinde bir tanesi 4 sedyeli, bir tanesi 2 sedyeli, bir gayr ise yegâne sedyeli kazanmak az daha 3 nüsha cankurtaran uçak bulunuyor.

Ambulans uçaklar, havanın aydın bulunduğu saatlerde misyon sağlayıcı helikopter ambulanslardan değişik şekilde 24 bugün esasına mucibince misyon veriyor. Ayrıca uçak ambulanslar erdemli sürat, derinlemesine menzil, erdemli pervaz tavanı ve kabine basınçlarının ayarlanabilir olması zımnında hem dünya içinde bununla birlikte devletler ortada misyon verebilme yeteneğine sahipler.

Ambulans uçaklar, dip bakım şartlarında pestil nakli sağlayıcı herkes tıbbi alet ve donanıma da sahip. Ventilatör, defibrilatör cihazı, infüzyon pompası kabilinden doğacak dip bakım şartlarında bulunması müstelzim rastgele muhtelif tıbbi alet ve malzemeye ehil bulunan cankurtaran uçaklar, başkaca yenidoğan vakalarının taşınmasında lazım bulunan yaşanak ve yenidoğan ventilatörü kabilinden malzemeleri de içinde barındırıyor. Vakanın bulunduğu kent veya ülkeye vasıl ekipler, yağız ambulansları ile koordineli şekilde hastayı hızlıca alıp taşınması müstelzim gayrı bir noktaya ulaştırıyor.

Utku Şimşek - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler