USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambalajsız keklerde ölümcül risk

İstanbul'da mevcut değişik yerlerden tahsil edilen ambalajlanmış ve ambalajlanmamış hep 84 skor kek örneği üstünde meydana getirilen icraat sonra çıkan son şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uyarınca ilkin ambalajlanmamış keklerde evren üstünde en aşkın ölüme fakt?

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
09-11-2021 10:29

Yeterli ve istikrarlı tagaddi yerine almamız müstelzim muhtemelen çivi besin maddeleri mevcut ve bu besin maddelerini emin müşterek biçimde alabilmek beslenmemiz düşüncesince aşırı önemli. Fakat besin alerjileri kabilinden mesail hem evlatları bununla beraber yetişkinleri etkileyen besin kaynaklı esenlik problemlerinin başlangıcında gelmektedir. Gıda alerjileri sonuç zamanlarda etkinliğini ve yaygınlığını arttıran müşterek el sağlığı problemi durumuna gelmiştir. Dünya genelinde en kalın rastlanan alerjen gıdalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çeşidinden müşterek kadro altında toplanmıştır. Yasalarla belirlenen ölüme güçlü götürebilen alerjen besinlerden müşterek tanesi de toprak fıstığıdır.

Yer fıstığı, besin alerjenleri içinde en kazalı olanıdır. Dolayısıyla ümranlı ve büyümekte bulunan devletlerde ölümcül besin kaynaklı anafilaksinin en yayılmış nedenidir. Yer fıstığı alerjisine cemaat bireyler, toprak fıstığı ile kontamine bulunan hammadde kullanımı, el işi esnasında karşılıklı bulaşma, eş beğenilen ekipmanlardan maksatsız alerjen taşınması, bilerek iltihak yahut etiketleme kurallarına uyulmaması kabilinden hallerde toprak fıstığına verilen kalma tehlikesiyle gönül rahatlığı karşıyadırlar.

Hem toprak fıstığına alerjisi bulunan mahveden fertleri bununla beraber besin üreticilerini bilinçlendirmek ve hatırlatmak yerine İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile toprak fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde toprak fıstığı içermediği bildirilen 42 sayı ambalajlanmış kek ve vandöz çeşidinden toprak fıstığı içermediği bildirme edilen 42 sayı ambalajlanmamış bariz kek kazanmak az daha toplamda 84 sayı kek örneği toplandı.

“Ambalajsızların yüzdelik 37,8'inde ambalajlıların 2,4'ünde toprak fıstığı var”

Çalışma içinde toprak meydan İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin birleşen ambalajlanmış keklerin yüzdelik 2,4'ünde, ambalajlanmamış mamüllerin ise yüzdelik 37.8'inde toprak fıstığı kalıntısı belirleme edildiğini söyledi. Özellikle toprak fıstığına alerjisi bulunan erler yerine bu oranların enine boyuna erdemli bulunduğunu vurgulayan Ayşe Seray Çetin, “Ambalajlı ve ambalajlanmamış şekilde satışa verilen kek örneklerinin ayrı ayrı miktarlarda toprak fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine akla yatkın bulunmadığı ve bundan çevre da el sağlığını yıldırma edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

“Üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve personel bilinçsizliği kalıntılara etken oluyor”

Kalıntıların keklerde çıkmasının en ehemmiyetli nedenleri ortada üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve devim bilimi personellerin bu aşamada şuurlu olmaması bulunduğunu aktaran Çetin, “Ambalajlı mahsulat ambalajlanmamış ürünlere uyarınca alerji dair yıkı itibarıyla elan güvenilir” dedi. Çetin, “Asıl bekçi istihsal ve ambalajlama evresindeki hatalardır. Üretim çizgileri yahut üretimde beğenilen cihaz ve ekipmanlar devim bilimi müşterek biçimde temizlenmeden üretime geçiliyorsa saf şekilde müşterek geçmiş üründen ahir ürüne karşılıklı kontaminasyon vaziyeti bahis konusu oluyor. Bir geçmiş verim toprak fıstığı içeriyorsa müşterek ahir verim karşılıklı temasla toprak fıstıklı müşterek verim olmasa güçlü yıkı bıraktığı düşüncesince alerjen reaksiyonlara etken oluyor” sanarak konuştu.

“Anaflaktik beklenmedik kabilinden ansızın ve ağırbaşlı sorunlara derece etken olabilir”

Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik beklenmedik kabilinden ansızın ve ağırbaşlı sorunlara derece etken olabileceğinden çevre elan tetik davranılması icap ettiğini tabir fail Çetin, “Yer fıstığı alerjisi esasen çocukluk zamanında ortaya çıkabildiği kabilinden kimi erler yetişkinlik zamanında de toprak fıstığına gönül rahatlığı alerji geliştirebilmektedir. Bazı aşırı duygulu bireylerde mikrogram derece ıvır zıvır alımlar güçlü reaksiyonlara etken olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik beklenmedik kabilinden sistemik reaksiyonlara illet olmaktadır. Bu da ölümlere derece gidebilmektedir. Aslında bu gidişat toprak fıstığı alerjisinin ne derece kazalı ve ağırbaşlı müşterek alerji bulunduğunu göstermektedir. Yer fıstığı kabilinden besili tohumlar anaflaktik beklenmedik kabilinden ansızın ve ağırbaşlı seyreden vaziyetlere etken olmaktadır. Bu kabilinden hallerde da müşterek ilk hastaneye bulunmak gerekiyor” biçiminde konuştu.

“İçerik ve etiketleme besin alerjisi düşüncesince ehemmiyetli nokta”

Çetin, besin alerjilerinin daha müşterek tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen bulunan gıdadan ırak durulması noktasında üreticilerin mazruf belirtmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyleki bitmeme etti;

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortada teneffüs yollarında daralma, ürtiker, tuzlu balgam ve yutakta ödem kabilinden ehemmiyetli belirtiler vardır. Az oranda verilen kalınırsa kaşıntı kabilinden girintisiz çıkıntısız müşterek tepkime da muhtemel ancak bu ferdin duyarlılığına uyarınca de değişebilmektedir. Ceviz ve toprak fıstığı kabilinden besin maddeleri teneffüs eliyle güçlü alerjik reaksiyonlara etken olmaktadır. Gıda alerjilerinin daha müşterek tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenden alerjiden korunmadaki en sansasyonel formül alerjiye etken bulunan gıdaların belirlenip rejimden ağız ağıza çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Gıda üreticileri ilişik talimatname doğrultusunda satışa sundukları mamüllerin etiketinde alerjen maddelerle ilişik tüketiciye bilgelik hasretmek zorundalar. Burada tüketiciye sakıt fariza de kimlik okumaya özen etmektir. Özellikle alerjisi olanlar banko kimlik okumayı boşlama etmemelidir.”

“Ambalajsız ve açıkta satılan gıdalara alerjisi olanlar fazladan özen etmeli”

“Özellikle toprak fıstığı kabilinden aşırı ağırbaşlı müşterek gıdaya alerjiniz mevcut ise ambalajlanmamış ve açıkta satılan ürünleri tüketirken aşırı elan tetik olabilmekte kâr var” diyen Çetin, şişman esenlik sorunlarına etken olabilecek bu vaziyeti ortadan feshetmek adına, “Bu gidişat bizlere şurası gösteriyor ki ayrı ayrı oranlarda toprak fıstığı kalıntısı bulmamız besin kodeksine akla yatkın müşterek gidişat değildir. Aykırıdır ve esasen el sağlığını ağırbaşlı müşterek biçimde yıldırma fail müşterek gidişat uydurma konusudur. Bu vaziyeti ortadan feshetmek düşüncesince üretimde devim bilimi halis muhlis personeller rüçhan şekilde aş damı hijyeni, alerjenler, karşılıklı konteminasyon, karşılıklı dek kabilinden mevzularda devim bilimi müşterek biçimde eğitilmelidirler. Üretimde devim bilimi personel ve besin yetiştirici şirketlerin etiketleme dair şuur düzeylerinin arttırılması gerekmektedir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler