USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambalajsız keklerde ölümcül risk

İstanbul'da mevcut değişik yerlerden tahsil edilen ambalajlanmış ve ambalajlanmamış mecmu 84 nüsha kek örneği üstünde meydana getirilen icraat sonra çıkan akıbet şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine layıkıyla başta ambalajlanmamış keklerde evren üstünde en aşkın ö

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
09-11-2021 10:29

Yeterli ve stabil tagaddi namına almamız müstelzim mahsus çivi besin maddeleri mevcut ve bu besin maddelerini emniyetli kuma halde alabilmek beslenmemiz düşüncesince baş döndürücü önemli. Fakat besin alerjileri kabilinden mesail hem evlatları bununla beraber yetişkinleri etkileyen besin kaynaklı esenlik problemlerinin başlangıcında gelmektedir. Gıda alerjileri akıbet senelerde etkinliğini ve yaygınlığını arttıran kuma el sağlığı problemi biçimine gelmiştir. Dünya genelinde en kalın rastlanan alerjen gıdalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çeşidinden kuma takım altında toplanmıştır. Yasalarla belirlenen ölüme üstelik götürebilen alerjen besinlerden kuma tanesi de toprak fıstığıdır.

Yer fıstığı, besin alerjenleri içinde en kazalı olanıdır. Dolayısıyla mütekâmil ve büyümekte bulunan devletlerde ölümcül besin kaynaklı anafilaksinin en yayılmış nedenidir. Yer fıstığı alerjisine cemaat bireyler, toprak fıstığı ile kontamine bulunan hammadde kullanımı, el işi esnasında aykırı bulaşma, kuma geçer ekipmanlardan maksatsız alerjen taşınması, bilerek iltihak yahut etiketleme kurallarına uyulmaması kabilinden hallerde toprak fıstığına verilen kalma tehlikesiyle gönül rahatlığı karşıyadırlar.

Hem toprak fıstığına alerjisi bulunan mahveden fertleri bununla beraber besin üreticilerini bilinçlendirmek ve hatırlatmak namına İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile toprak fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde toprak fıstığı içermediği bildirilen 42 skor ambalajlanmış kek ve vandöz çeşidinden toprak fıstığı içermediği bildirme edilen 42 skor ambalajlanmamış açıkça kek kazanmak neredeyse toplamda 84 skor kek örneği toplandı.

“Ambalajsızların yüzdelik 37,8'inde ambalajlıların 2,4'ünde toprak fıstığı var”

Çalışma içinde toprak düzlük İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin birleşen ambalajlanmış keklerin yüzdelik 2,4'ünde, ambalajlanmamış mamüllerin ise yüzdelik 37.8'inde toprak fıstığı kalıntısı belirleme edildiğini söyledi. Özellikle toprak fıstığına alerjisi bulunan efrat namına bu oranların iyice erdemli bulunduğunu vurgulayan Ayşe Seray Çetin, “Ambalajlı ve ambalajlanmamış şekilde satışa verilen kek örneklerinin ayrı ayrı miktarlarda toprak fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine akıllıca bulunmadığı ve bundan ötürü da el sağlığını zılgıt edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

“Üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve personel bilinçsizliği kalıntılara etmen oluyor”

Kalıntıların keklerde çıkmasının en ehemmiyetli nedenleri ortada üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve canlı personellerin bu aşamada şuurlu olmaması bulunduğunu aktaran Çetin, “Ambalajlı mahsulat ambalajlanmamış ürünlere mucibince alerji dair yıkı itibarıyla hâlâ güvenilir” dedi. Çetin, “Asıl benek istihsal ve ambalajlama etabındaki hatalardır. Üretim çizgileri yahut üretimde geçer aygıt ve ekipmanlar canlı kuma halde temizlenmeden üretime geçiliyorsa katıksız şekilde kuma geçmiş üründen ahir ürüne aykırı kontaminasyon hali bahis konusu oluyor. Bir geçmiş verim toprak fıstığı içeriyorsa kuma ahir verim aykırı temasla toprak fıstıklı kuma verim olmasa üstelik yıkı bıraktığı düşüncesince alerjen reaksiyonlara etmen oluyor” niteleyerek konuştu.

“Anaflaktik beklenmedik kabilinden ansız ve ağırbaşlı sorunlara derece etmen olabilir”

Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik beklenmedik kabilinden ansız ve ağırbaşlı sorunlara derece etmen olabileceğinden ötürü hâlâ tetik davranılması icap ettiğini tabir fail Çetin, “Yer fıstığı alerjisi gerçekte çocukluk çağında ortaya çıkabildiği kabilinden kimi efrat yetişkinlik çağında de toprak fıstığına gönül rahatlığı alerji geliştirebilmektedir. Bazı baş döndürücü duygun bireylerde mikrogram derece önemsiz alımlar üstelik reaksiyonlara etmen olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik beklenmedik kabilinden sistemik reaksiyonlara illet olmaktadır. Bu da ölümlere derece gidebilmektedir. Aslında bu gestalt toprak fıstığı alerjisinin ne derece kazalı ve ağırbaşlı kuma alerji bulunduğunu göstermektedir. Yer fıstığı kabilinden semiz tohumlar anaflaktik beklenmedik kabilinden ansız ve ağırbaşlı seyreden vaziyetlere etmen olmaktadır. Bu kabilinden hallerde da kuma evveli hastaneye gezmek gerekiyor” halinde konuştu.

“İçerik ve etiketleme besin alerjisi düşüncesince ehemmiyetli nokta”

Çetin, besin alerjilerinin hâlâ kuma tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen bulunan gıdadan ırak durulması noktasında üreticilerin zımni belirtmesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyleki bitmeme etti;

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortada teneffüs yollarında daralma, ürtiker, mayasıl ve yutakta ödem kabilinden ehemmiyetli belirtiler vardır. Az oranda verilen kalınırsa kaşıntı kabilinden girintisiz çıkıntısız kuma tepkime da kabil fakat bu bireyin duyarlılığına mucibince de değişebilmektedir. Ceviz ve toprak fıstığı kabilinden besin maddeleri teneffüs eliyle üstelik alerjik reaksiyonlara etmen olmaktadır. Gıda alerjilerinin hâlâ kuma tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenden alerjiden korunmadaki en çarpıcı formül alerjiye etmen bulunan gıdaların belirlenip rejimden ağız ağıza çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Gıda üreticileri ilişik talimatname doğrultusunda satışa sundukları mamüllerin etiketinde alerjen maddelerle ilişik tüketiciye bilim özgülemek zorundalar. Burada tüketiciye sakıt fariza de kimlik okumaya özen etmektir. Özellikle alerjisi olanlar banko kimlik okumayı boşlama etmemelidir.”

“Ambalajsız ve açıkta satılan gıdalara alerjisi olanlar fazladan özen etmeli”

“Özellikle toprak fıstığı kabilinden baş döndürücü ağırbaşlı kuma gıdaya alerjiniz mevcut ise ambalajlanmamış ve açıkta satılan ürünleri tüketirken baş döndürücü hâlâ tetik olabilmekte yarar var” diyen Çetin, iri esenlik sorunlarına etmen olabilecek bu hali ortadan kapatmak adına, “Bu gestalt bizlere şurası gösteriyor ki ayrı ayrı oranlarda toprak fıstığı kalıntısı bulmamız besin kodeksine akıllıca kuma gestalt değildir. Aykırıdır ve gerçekte el sağlığını ağırbaşlı kuma halde zılgıt fail kuma gestalt uydurma konusudur. Bu hali ortadan kapatmak düşüncesince üretimde canlı halis muhlis personeller rüçhan şekilde aş damı hijyeni, alerjenler, aykırı konteminasyon, aykırı dek kabilinden mevzularda canlı kuma halde eğitilmelidirler. Üretimde canlı personel ve besin müstahsil kuruluşların etiketleme dair zihin düzeylerinin arttırılması gerekmektedir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler