USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Alzheimer gelişme riski yüksek kişiler alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeli'

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, dünyada milyonlarca insanoğlu kabilinden tercih edilen deodorantlara bağlı açıklamada bulundu.

'Alzheimer gelişme riski yüksek kişiler alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeli'
01-10-2021 11:37

Son zamanlarda deodorantların zarfında bulunabilen alüminyum ve paraben kadar maddelerin emcek kanseri ve Alzheimer'a etmen olabildiği iddialarını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, “Bu ilişkiyi kesinleştiren ilmî birlikte data daha bulunmamasına karşın emcek kanseri ve Alzheimer gelişme riski yüksek şahısların alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara minval açmış bulunduğu bildirilen paraben deodorantlarda ceninisakıt konsantrasyonlarda bulunsa da muhtemel olduğunca parabensiz mamüllerin tercih edilmesi önerilir” dedi.

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, dünyada milyonlarca insanoğlu çeşidinden tercih edilen deodorantlara dair açıklamada bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Yardımcı, “Deodorantlar terleme kararı cilt yüzeyinde mevcut bakteriler çeşidinden imal edilen çirkin ve erinçsiz edici kokuyu, bilhassa de kerhane altı kokusunu, düşürmek düşüncesince mutasavver kozmetik ürünlerdir. Bu mamüllerin en önce maksadı çağ üretimidir. Bu sebeple değişik mekanizmalarla çarpıcı bulunan türlü deodorantlar bulunur. Etkileri 24-72 zaman ortada değişebilen deodorantların çoğu kez günde birlikte el kullanmak yeterlidir. Bazı kişiler terlemeyi düşürmek yahut engel peyda etmek düşüncesince deodorant kullansa da bu amaçla kullanılması müstelzim mahsulat antiperspiranlar olmalıdır. Terlemeyi düşürmek düşüncesince antiperspiranlar, çağ oluşumunu engel peyda etmek düşüncesince ise deodorantlar tercih edilir. Bu durumun ergenlikten sonradan başlaması zımnında deodorant kullanma yaşı çoklukla ergenlikten sonradır. Temel zımni namına antibakteriyel ajanlar ve dobra çağ içeren deodorantlarda mevcut içki bazlı maddeler bakterilerin sayısının azalmasını sağlar. Ancak verim muhteviyatında mevcut bu kimyevi maddelere dair namına ara sıra yanma, batma, kızarıklık, kaşıntı, bombe ve sulanma kadar belirtiler oluşabilir. Bu belirtilerin çok derecede bulunduğu hallerde ilkin mayasıl peyda etmek neredeyse kimi dermatolojik emraz ortaya çıkabilir. Uzun sürekli deodorant kullanan kimi şahısda kerhane altı koyulaşması ile karşılaşılabilir. Alerjik bünyeli şahısda deodorant kullanmak sonrası alerji gelişebileceği unutulmamalıdır. Şüpheli hallerde alerji testi yapılmalı ve alerjiye etmen bulunan zımni belirleme edilmelidir” dedi.

“Bu iddialar kanıtlanmadı”
Son zamanlarda deodorantların zarfında bulunabilen kimi maddelerin bilhassa emcek kanseri ve Alzheimer rahatsızlığına etmen olabildiği iddiasını ise Dr. Öğr. Üyesi Yardımcı, şöyleki değerlendirdi: “Özellikle alüminyum içeren ürünlerde bu rahatsızlıkların sıklığında artım olabildiği öne sürülse de bu alışveriş daha netlik kazanmadı. Deriden emilerek vücuda giren alüminyum tuzlarının östrojen benzeşim hasiyet ile emcek kanserini riskini arttırdığı tutanak edildi. Alzheimer rahatsızlığı gelişimi düşüncesince risk faktörlerinden birisi benimseme edilen alüminyumun gene derinliğine sürekli deodorant kullanmak sonrası vücutta birikerek hastalığa etmen olabildiği tutanak edildi. Bu ilişkiyi kesinleştiren ilmî birlikte data daha bulunmamasına karşın emcek kanseri ve Alzheimer rahatsızlığı gelişme riski yüksek bulunan şahısların (genetik yatkınlık, eş öyküsü, çevresel faktörler) alüminyum içermeyen deodorantları tercih etmeleri önerilir. Deodorantlarda bulunabilen birlikte gayrı zımni ise parabendir. Vücutta depolanarak hormonal sorunlara minval açmış bulunduğu bildirilen paraben deodorantlarda ceninisakıt konsantrasyonlarda bulunsa da muhtemel olduğunca parabensiz mamüllerin tercih edilmesi önerilir. Yine emcek kanseri hücrelerinde paraben bulunduğu gösterilse de deodorantlarda mevcut parabenin emcek kanserine minval açmış bulunduğu ile ilişik birlikte tutanak bulunmuyor. Özetle zamanımızda ince kesif geçer deodorantların ince sakıncasız bulunduğu benimseme edilmektedir olup rastgele birlikte endişeye minval anahtar durumun bulunmadığı ve hususi ahval dışında natürel muhtevalı ürünler ile değiştirilmeye ister bulunmadığı benimseme edilir. Ancak ferdî tercih zımnında yahut verim içeriğindeki maddelere dair hassaslık sayesinde elan natürel muhtevalı mahsulat tercih edilebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler