USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Alzaymır hastaları evvel DOĞRU geçmişi unutuyor

Doç. Dr. hasret Erden Akı, alzaymırın evvela andıran beyin kaybıyla kendini gösterdiğini belirterek, "Hastalar, geçmiş aşamada geçmişi anımsar fakat andıran sürede yaptıklarını unutur, devir geçtikçe de emektar hatıralarını unutmaya başlar." dedi.

Alzaymır hastaları evvel DOĞRU geçmişi unutuyor
15-12-2021 11:50
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. hasret Erden Akı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "tau" ve "amiloid" ismi sunulan proteinlerin beyinde birikmesiyle nöron ölümünün meydana geldiğini, bunun da encam yaşta alzaymır tipi demansa faktör bulunduğunu söyledi.

Bu işlemeyen proteinlerin en herşeyden ilk olarak planlama ve kombinezon ile hafızadan mesul huzur ve duluk bölgelerinde biriktiğini özetleyen Akı, şu şekilde konuştu:

"Dolayısıyla, beynin toy bilgiden mesul alanı, alzaymırda önceki etkilenen yerdir. Alzaymıra kere açmış bulunduğu memul işlemeyen proteinlerin biriktiği önceki toprak bura bulunduğu düşüncesince evvela buradaki akıl hücreleri hasarlanır, neticede en herşeyden ilk olarak toy bilgiler unutulur. O sebeple hastalarımız önceki kendisine biraz dakika evvela dediği yahut konuşmuş bulunduğu şeyi unutmaya başlar."

Protein birikimine ilişkin nöron ölümü arttıkça adım adım emektar hatıraların da unutulmaya başlandığını özetleyen Akı, hastaların giderek müşterek yıl evvela torunu olması yahut levent boylu devir evvela eşinin ölüm etmesi kabilinden bilgileri unutabildiğini anlatım etti.

Doç. Dr. Akı, "Bazen marazlı yakınları, hastanın eskiyi aşırı dobra hatırladığını fakat toy hatıraları unuttuğunu söylüyor. İşte bizi esas korkulu endeks de bu zaten. Alzaymır, en ilkin andıran akıl kaybıyla kendini gösterir. Yani hastalar, önceki evrede geçmişi anımsar lakin andıran sürede yaptıklarını unutur, devir geçtikçe de emektar hatıralarını unutmaya başlar." dedi.

"Her çeşitli unutkanlık alzaymır kendisine yorumlanmamalı"

Her çeşitli unutkanlığın alzaymır kendisine yorumlanmaması icap ettiğini vurgulayan hasret Erden Akı, depresyon, ilgi dağınıklığı, birtakımı psişik ve dahili hastalıklar, geçer not müşterek ilacın taraf tesirleri yahut vitamin eksikliği kabilinden nice faktörün unutkanlığa kere açabildiğini ve bunların otama ile art dönebileceğini söyledi.

Psikiyatrist Doç. Dr. Akı, alzaymırdaki unutkanlığın ise hususi müşterek tipi olduğuna dikkati çekerek, "Örneğin, müşterek kişiyi görürüz, adını aşırı dobra biliriz lakin müşterek çeşitli söyleyemeyiz. Oradaki ismi getirememe ıssız yaşla ilişkilidir. Oysa alzaymır o kişiyi tanımama, ki bulunduğunu bilememe halinde olur. Bu işin uzmanları bu janr unutkanlıkları tanır ve birbirinden ayırır." sanarak konuştu.

"Genel fiziki ve ruhiyat sağlığı destek olmak alzaymırdan korunmada önemli"

Genel fiziki ve ruhiyat sağlığı korumanın, alzaymırdan korunmada ehemmiyetli müşterek görevi bulunduğunu aktaran Akı, bunun düşüncesince göveri ağırlıklı Akdeniz rejimiyle beslenmek, semiz et mamüllerinden belkili olduğunca kaçınmak, bereketli su içmek, derneşik spor gerçekleştirmek ve mefkûre kiloda kalmaya ilgi eylemek icap ettiğini vurguladı. Doç. Dr. hasret Erden Akı, şunları kaydetti:

"Burada, 'Şu gıdayı tüketirsen alzaymırdan korunursun' kabilinden cümlelere aşırı değer etmemek gerekiyor. Yani biricik müşterek şeye yönelmekten artma umumi kendisine metin beslenmek, hassaten his sağlığını korumaya ilgi etmek, dobra müşterek hab ve neşeli hayat alzaymırdan korunmada önemli. Ruhsal sağlığını da unutmamak lazım. Depresyon ve endişe bozukluğu kabilinden ruhiyat rahatsızlıkların tanınması, er dahil edilerek otama edilmesi önemli. Bunun dışında, isim zihnini çalıştırmaya da ehemmiyet vermeli. Örneğin, elan evvela hiçbir izlemediği müşterek diziyi izlem edebilir, işleme yapabilir, hiçbir denemediği modelleri çıkarabilir yahut beğenisini çekici müşterek uğraşı edinebilir. Mesela musiki dinleyebilir, işaret okuyabilir, toy müşterek işle uğraşabilir. Hiçbirini yapamıyorsa günce rutinlerinin dışına çıkabilir. mesela değme gündüz gittiği bakkala değil de değişik müşterek markete gidebilir. Bunların bütünü zihni çalıştırıyor ve demanstan korunmada işe yarıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler