USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Alman profesörden Türkiye'ye karaciğer nakli övgüsü

Prof. Dr. Winfried Padberg, deneyimlerini bırakmak ve canlıdan canlıya aza naklini durumunda kıymetlendirmek düşüncesince karaciğer naklinde Avrupa'da birinci, dünyada ikinci tam bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde temaslarda bulundu.

Alman profesörden Türkiye'ye karaciğer nakli övgüsü
05-07-2022 18:03
Malatya

Almanya'daki Giessen Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Winfried Padberg, deneyimlerini tasarruf etmek ve canlıdan canlıya uzuv naklini durumunda kıymetlendirmek düşüncesince karaciğer naklinde Avrupa'da birinci, dünyada ikinci tam bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde temaslarda bulundu.

Yapılan uzuv nakilleriyle dikkatleri üstüne toplayan Turgut Özal Tıp Merkezi, ecnebi öğretim üyesi ve cerrahların da beğenisini çekiyor.

Geçen sene Türkiye genelindeki 1530 karaciğer naklinin 231'inin gerçekleştirildiği merkez, emekleri durumunda kıymetlendirmek ve birikim yöneltmek talip evcil ve ecnebi baş döndürücü sayıdaki işletmen ile akademisyeni mihman ediyor.

Canlıdan canlıya karaciğer naklini durumunda kıymetlendirmek düşüncesince Malatya'ya mevrut Prof. Dr. Padberg, AA muhabirine, İnönü ile Giessen üniversiteleri ortada 25 salname teşrikimesai bulunduğunu, kendisinin de evvela yerine 12 sene evvela kenti görüşme ettiğini söyledi.

Padberg, Türkiye'nin, ilkin de Malatya'daki Turgut Özal Tıp Merkezinin sağlıkta akıbet adım ati bulunduğunu dile getirerek, "Turgut Özal Tıp Merkezi elden Türkiye'de değil dünyada, Avrupa'da dört dörtlük müşterek yerde. Özellikle karaciğerle ait meydana getirilen işlemler dünyanın tek durumunda yok. Ayrı ayrı karaciğerin rastgele bölgesine yapışık bölümlerin olması, verilen görev ve kalite, burayı dünyada birinci durumuna getiriyor." diyerek konuştu.

"Öğrendiklerimi arkadaşlarıma öğreteceğim"

Malatya'ya deneyimlerini tasarruf etmek düşüncesince geldiğini özetleyen Padberg, şöyleki bitmeme etti:

"Buraya ameliyat nite yapılmaktadır onu göstermeye değil bunu öğrenmeye geldim. Burası dünyanın en müşterek tomar aktarım meydana getirilen ikinci merkezi lakin bence dünyanın en iri merkezi. (Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü) Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocam, bugüne genişliğinde 3 bin 500 aktarım yaptıklarını söyledi. Bu da dünyanın en iri aktarım merkezi yerine sayılıyor. Malatya'ya 5'inci kez geliyorum. Dün baş döndürücü iri 2 ameliyata girdim ve ameliyatı Prof. Dr. Yılmaz'ın elinden izlem şansım oldu. Almanya'da canlıdan canlıya karaciğer nakli az daha on paralık yok, daima kadavradan aktarım yapılıyor. Almanya'ya döndüğümde burada öğrendiklerimi zat departmanımdaki arkadaşlarıma öğreteceğim."

"Türkiye, karaciğer nakliyle biliniyor"

Özellikle hastalara verilen nitelikli görev yönünde Türkiye ve Almanya'daki afiyet sisteminin birbirine baş döndürücü benzediğini tamlayan Padberg, "Türkiye, evren genelinde en baş döndürücü karaciğer nakliyle biliniyor. Ancak şu anda Malatya, karaciğer nakli ve kanseri dair dünyanın merkezi konumunda. İki üniversitenin iş birliğiyle birtakım öğrenciler Almanya'ya geliyor. Görev yaptığım departmandan 2 cerrahı da buraya karaciğer cerrahisi düşüncesince göndereceğim." dedi.

"Hayvandan kişiye aktarım düşüncesince icraat bitmeme ediyor"

Prof. Dr. Winfried Padberg, hayvandan kişiye aktarım (xenotransplantation) mevzusunun 30 sene öncesine dayandığını, bununla ait çalışmaların bitmeme ettiğini söyledi.

Yakın sürede hayvandan kişiye his ve böbrek naklinin gerçekleştirildiğini aktaran Padberg, şunları kaydetti:

"Harvard Üniversitesinden müşterek akademisyenle çalışmam oldu. Domuzdan böbrek alınıp şempanzeye nakledildi. Bu yönde araştırmalarımız bitmeme ediyor. Ancak şu anda naklin önündeki en iri engel, kalıtım bilimi değişiklik. Organ insanınkine ne genişliğinde benzetilebilirse o bariyer aşılabilir. Bu da kalıtım bilimi mühendislerine bağlı. Almanya'da rastgele devir 3 hastalanmış karaciğer yetmezliğinden yaşamını kaybediyor. Hayvandan kişiye aktarım gerçekleşirse bu hastalara uygulanabilir ve imge olabilir."

Padberg, dokunmabana tedavisinde cerrahi tekniklerin ağız ağıza robotik yönde değişeceğini dile getirerek, "İleride ağız ağıza müşterek işletmen makinenin başlangıcında robotik işlemle cerrahi olayları opere edecek. Ayrıca kimyasal tedavi gitgide bundan böyle rastgele hastalanmış düşüncesince değişik uygulanabilecek." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler