USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Akciğer kanserinin 10 belirtisi

Nedenlerinden birisi sigara bulunan akciğer kanserinin topu topu dünyada kansere ilişkin ölümler ortada bir numara tam toprak aldığına dikkati çekici Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, “Hastaların az daha dörtte birinde akciğer kanseri belirti vermeden oluşur. Ancak öksürük, i

Akciğer kanserinin 10 belirtisi
09-12-2021 12:38

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, akciğer kanserinin belirtilerine dikkati çekerek ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Külah, 2018 yılı verilerine mucibince dünyada 1 milyon 760 bin ferdin akciğer kanserinden yaşamını kaybettiğini anlatım ederek, “Nedenlerinden birisi sigara bulunan akciğer kanseri topu topu dünyada kansere ilişkin ölümler ortada yanında numara tam arazi alıyor. Akciğer kanseri, akciğerde düzgün sıfır hücrelerin kontrolsüz adına artarak artması kararı oluşur. Akciğer kanseri çoğunlukla yanında akciğerde yanında tane odaktan gelişmeye başlar, fakat bire yanında giderek ansızın yanında tomar odaktan hareket de bahis konusu olabilir. Kanser hücreleri akciğerlere, bitişik dokulara yahut bünyenin öbür bölgelerine yayılabilir. Akciğer kanseri belirtileri iskân adına mucibince fark gösterebilir” dedi.

“Akciğer kanseri hastaların 4'te birinde kurnaz gelişiyor”
Akciğer kanserinin en umumi belirtisinin kurumlu öksürükler bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Külah, “Bunun haricinde döş ağrısı, dem darlığı, ateş, ahenk kısıklığı, beniz ve uzunlukta şişme, dal ve dizi film ağrısı, endam ağrısı, yutma güçlüğü ve hunriz balgam kadar bulgular da akciğer kanseri belirtileridir. Öksürükle beraberce mevrut hunriz balgam, akciğer kanseri hastalarının dörtte birinde görülmektedir. Akciğer kanseri belirtilerinden giriş ve mızrap ağrısı, rahatsızlık ve halsizlik de sık sık görülür. Akciğer kanseri belirtileri birtakımı kimi enikonu sinsidir. Hastaların az elan dörtte birinde kanser, nazar boncuğu belirti vermeden oluşmaktadır. Genellikle bu eşhas bambaşka sebeple akciğer grafisi çektirdiğinde akciğer kanseri olduklarını öğrenir. Bu sebeple rutin adına meydana getirilen kontrollerin akciğer kanserinin er aşamada belirlenmesinde dirimlik önemi bulunur. Akciğer kanseri er etaplarda kişileştirme edilirse tedavisinde muvaffakiyet şansı enikonu yüksektir. Günümüzde ceninisakıt düze spiral bilgisayarlı tomografi kadar görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler ile akciğer kanseri bundan sonra er aşamada saptanabilmektedir” halinde konuştu.

“Belirtiler ortada öksürük, kilogram kaybı, döş ağrısı, dem darlığı, ahenk kısıklığı var”
Dr. Öğr. Üyesi Külah, akciğer kanserinin belirtilerini şöyleki sıraladı: “Öksürük akciğer kanserinin önceki belirtileri ortada arazi alır. Çoğu devir bambaşka sebeplere ilişkin bulunduğu bile bile aldığı kadar önemsenmez. İki haftadan derinliğine süren, tedricen küsurat ve sebebi belirlenemeyen kurumlu öksürük şikayeti bulunan eşhas akciğer kanseri açısından inceleme edilmelidir. Bunun yanı esna balgamda kan görülmesi yahut balgam renginin aşırı kahverengi olması da akciğer kanserinde ehemmiyetli belirtiler adına bilinir. İkinci tam ise iştahsızlık ve kilogram kaybı arazi alır. Özellikle canlı sigara içen kişiler, iştahsızlığı olursa behemehâl yanında doktora başvurmalı. Nedeni muhtemelen sıfır kilogram kaybı da akciğer kanserinin ehemmiyetli belirtileri ortada arazi aldığından boşlama edilmemeli. Üçüncü adına nice sebepten dolayı kaynaklanabilen döş ağrısı da gerçekte akciğer kanserinin esas belirtilerinden biridir. Göğüs ağrısı dip dem alırken, öksürürken yahut gülerken artıyorsa devir kaybetmeden doktora dolanmak gerekiyor. Dördüncü tam arazi meydan dem darlığı ve hırıltılı teneffüs kadar solunumsal belirtiler de akciğer kanserinin topu topu aşamalarında ortaya çıkabilir. Sinsi gelişen akciğer kanserinin ehemmiyetli yanında işareti bulunan dem darlığı, gerektiği halde önemsenmiyor. Yaşlı ve şişman eşhas dem darlığını yaşlarına bağlarken, güre eşhas de işlerinin yoğunluğundan doktora gitmeyi boşlama ettiklerini belirtiyor. Ancak akciğer kanserinde er tanının dirimlik ciddiyete ehil bulunduğunun unutulmaması gerekiyor. Beşinci adına ahenk kısıklığı ve yutma güçlüğüne de özen edilmeli. Akciğer kanserinin belirtilerden birisi bulunan ahenk kısıklığı ve yutma güçlüğü de motamot öbür belirtiler kadar nice sebepten dolayı kaynaklanabiliyor. Soğuk algınlığı kadar yanında boyut olmadan gelişen ahenk kısıklığı geliştiğinde doktora başvurulmalıdır.”

Halsizlik, parmaklarda çomaklaşma, cezaevi kapağında düşme
Dr. Öğr. Üyesi Külah, laflarını şöyleki sonlandırdı: “Altıncı tam halsizlik arazi alıyor. Akciğer kanserinde acele yorulma, sonsuz rahatsızlık hissi ve halsizlik atlanmaması müstelzim belirtiler arasında. Türkiye'de giriş döndürücü münteşir bulunan kuvvetli eksikliği anemisinden mevsimlik şartlara, günce yaşamın sıkı koşuşturmacasından ruhsal sıkıntılara değin nice sebepten dolayı kaynaklanabilen halsizlik günce yaşamı negatif etkiliyorsa ve teneffüs şikayetleri haremlik ediyorsa akciğer taraması yaptırılmalıdır. Yedinci tam bulunan, el ve kadem parmaklarının uçlarındaki güzel dokunun şişip yuvarlaklaşmasıyla oluşan çomaklaşma nice hastalıkta görülebileceği kadar akciğer kanserinde de ortaya çıkabilir. Sekizinci bap ise beden ağrısıdır. Kanserin yayılması yerinde sırt, omuz, kürek kemiği, kol, oğlan ağrıları veya beyne sıçramışsa hararetli giriş ağrısı ehemmiyetli belirtiler adına kendini gösterir. Boyunda ve köprücük kemiğinin üstündeki bezelerde nema ise ilkin akciğer kanserine ayraç edebilir. Dokuzuncu tam da kesif tekrarlayan enfeksiyonlar bulunuyor. Bronşit ve batar kadar teneffüs yolu enfeksiyonlarının kesif tekrarlaması ve iyileşmemesi de belirtilerdendir. Özellikle 15 yıldan elan derinliğine müddet günde yanında paket sigara içen veya sigarayı bırakmasının üstünden 15 sene geçmemiş olanlar behemehâl yılda yanında kere tarama yaptırmalıdır. Son adına cezaevi kapağında düşmede belirtiler arasındadır. Akciğerin yukarı bölümüne yerleşen yanında kitle, birtakımı sinirlere edisyon yaparak kolda ve omuzda ağrıya, ahenk kısıklığına, cezaevi kapağı düşüklüğüne bozukluk olabilir. Göz kapağında sukut ve cezaevi bebeğinde küçülme ile yüzün bire yanında tarafında terleme olmaması kansere ayraç edebilir. Bu boyut Horner sendromu adına bilinir. Eğer bu belirtilerden yanında yahut birkaçı gözleniyorsa bugün kaybetmeden yanında döş rahatsızlıkları uzmanına başvurulmalı.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler