USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor

Korona virüs pandemisi sürecince hastalar hastaneye başvurmakta çekinceler yaşıyor. Uzmanlar ise hastaların çok tehirsiz hastaneye başvurmaları icap ettiğini belirtiyor.

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor
06-10-2021 10:55
Uzmanlar, uzuv nakli mukteza bulunan hastaların hastaneye başvurmamaları yerinde durumlarını hâlâ da ağırlaşacağını ve başka organlarının da dokunca göreceğini belirtiyor. Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakil Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Vayvada, “Akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine niçin olmakta. Akciğer dışındaki organlara da dokunca vermekte. Dolayısıyla akciğer nakilleri muvaffakiyet oranını düşürebilmekte” dedi.

Korona virüs pandemisi sürecinde doğrudan değme çeşitli illet dair yurttaşlar hastaneye başvurmakta çekinceler yaşıyor. Hastalığı bulunan insanlar, hastanelerde korona virüse yakalanacağı korkusu dolayısıyla hastaneye gitmeye çekiniyor. Bu da hastaların rahatsızlığı atlatmasını zorlaştırıyor, veya ağır emraz ile boğuşan vatandaşların durumunun ağırlaşmasına niçin oluyor.

Arda Uzun da amfizem rahatsızlığı dolayısıyla SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Akciğer nakli yapılmasına değişmeyen kılınan Uzun'a, pandemi sürecinde akıllıca donörün bulunmasının peşi sıra akciğer nakli yapıldı. Ameliyatın peşi sıra 10. çağ taburcu edilen Uzun, kendisini oldukça dobra hissettiğini belirtti.

“Pandemiye alışmamızla beraberce uzuv nakillerinde artma meydana geldi”

Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakil Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Vayvada, pandemi sürecinde hastaların hastaneye başvurmaya çekindikleri, bu yüzden uzuv nakli sayılarında azalış yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Vayvada, pandemide normalleşme süreci ile bu arada uzuv aktarım sayılarında da giderek artma yaşandığını kaydetti. Doç. Dr. Mustafa Vayvada, “Geçtiğimiz sene Covid-19 pandemisi dolayısıyla uzuv nakillerinde ağır azalış gerçekleşti. Bu sene sebebi ile bundan böyle günce yaşamımıza dönmemizle beraberce pandemiye alışmamızla beraberce uzuv nakillerinde artma meydana geldi. Tabii ki dip bakımlarımız aşırı meşguldü. Yoğun nezdinde emek vermek temposundaydılar. Bu yılla beraberce uzuv nakillerine, pandemi evveliyat çağa yaklaşacak kurda ehemmiyet verilmeye başlandı.

Koşu yolu hastanesi kendisine sekiz güzel akciğer nakli gerçekleştirdik. Bu geçtiğimiz yıla gereğince erdemli nezdinde rakam. Tabii ki pandemi evveliyat zamanına gereğince hâlâ az. Ama şurası düş ediyoruz, bu sene gördüğümüz gelişmelerle beraberce pandemi sonrası çağda dip nezdinde çevrim bizi beklemekte. Başarılı akciğer nakilleri, güzel uzuv nakilleri, sayılarla artışla meydana gelecektir önümüzdeki yılda” dedi.

“Akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine niçin olmakta”

Akciğer nakli meydana getirilen hasta Arda Uzun karşı mütekellim Doç. Dr. Vayvada, “Bu hastamız otuz yedi yaşında. Pandemi devrinde uzuv bağışında umutsuzluğa tutulmuş nezdinde hastaydı. Oksijen kullanmaktaydı. Günlük işlerini adına getiremeyen nezdinde hastamızdı. Ve tığ bu sene güzel nezdinde akciğer nakli gerçekleştirdik. Ameliyatın nezdinde numara haset servise aldık. 10. günde taburcu edebildik. O bahtlı nezdinde hastamızdı. Pandemi sonrası çağda hastaların hâlâ da artacağına inanmaktayız. Özellikle uzuv bağışlarını yükseltmek düşüncesince mücadelemize bitmeme etmekteyiz.

Organ nakli hastalarında pandemi devrinde yaşadığımız en iri sıkıntılardan bir tanesi hastaneye başvuru. Özellikle bizim hasta grubumuzda akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine niçin olmakta. Akciğer dışındaki organlara da dokunca vermekte. Dolayısıyla akciğer nakilleri muvaffakiyet oranını düşürebilmekte. Hastalarımıza söyleyeceğim, çekinmesinler, hastaneye başvursunlar. Bakanlığımız ve Koşuyolu Hastanesi kendisine Covid-19 pandemisine akıllıca biçimde önlemlerimizi aldık. Akciğer aktarım hastaları, adayları, enfeksiyon kapmaktan çekinmeden başvurularını öneriyorum” sanarak konuştu.

Akciğer nakli meydana getirilen Arda Uzun, “Yaklaşık on sene önceki soluk darlığıyla başlamıştı benim hastalığım. Sonrasında Kartal Koşuyolu Hastanesi'ne başvurdum. Belirli nezdinde müddet sonradan aktarım sonucu fiş bana. Sonra tetkiklerim yapıldı. Hastaneye yattım. Nakile akıllıca olduğum ortaya çıktıktan sonradan hocalarımın anlaşılan nezdinde müddet takibinde bu proses bitmeme etti böylece. Çok şükür uzuv çıktı. Koordinatörümüz beni aradı ve bana akıllıca uzuv olduğunu söyledi. Tabii aşırı sevindik. Organ nakli olduktan nezdinde çağ sonradan dip bakımdan çıktım aşırı şükür. Çok dobra geçti bu proses benim için. Sonrasında onuncu çağ taburcu oldum” dedi.

Halit Arslan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler