USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ağrı ve güç kaybının nedeni biseps tendonu olabilir'

Sporcularda ve ciddi işlerle uğraşanlarda biseps tendonu yaralanmalarının sık sık görüldüğünü tamlayan Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Biseps tendon yaralanmaları dert ve güç yitirilmesine etmen olur. Ani ortak zorlamada biseps tendonunda parçalanmış oluşabilir. Tendon iltihaplar

'Ağrı ve güç kaybının nedeni biseps tendonu olabilir'
18-01-2023 11:07

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, doğrudan herhangi beraberinde yaşta görülebilen dal ağrıları ile güç kaybının altından biseps tendonu yaralanması çıkabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Avcı, biseps tendonunda en kesif 2 çeşit hastalığın görüldüğünü belirterek “Biseps tendonu, dal eklemini sabitleyen, makas ekleminin katlanmasını sağlayıcı beraberinde tendondur. Bu tendonla en kesif yangılı ahval ve biseps tendon yırtıkları görülür. Biseps iltihapları herhangi beraberinde yaşta fazla kesif tanıdık beraberinde rahatsızlıktır. Biseps tendon yırtıkları çoğu kez dal ekleminin zorlanması, dar beraberinde cereyan yapılması yahut eklemin yaşla beraberce yıpranmasıyla görülür. Omuz ekleminde yırtıklar ve tekâsüf hastalıklarına güvenerek biseps tendinitleri doğrusu iltihapları oluşur” diyerek konuştu.

“Sigara ve kolesterin ilacı kullananlar riziko altında”

Özellikle ağırbaşlı spor ve ağırbaşlı iş yapanlarda baş döndürücü zorlanmalara ilişkin düzgün olmayan ıspazmoz kararında mafsal zarfında biseps tendonunun kopmasının görülebileceğine yer veren Prof. Dr. Avcı, “Biseps tendonunda evvel yerine dal içerisinde kopmalar gerçekleşir, dal ile ilgilendiren şikayetlere faktör olur. Diğer nedeni ise dü eklemli adale bulunduğu düşüncesince dirsekten de kopabilir. O devir da makas eklemi ile ilgilendiren hastalıklara faktör olur. Dirsek ekleminden kopması henüz fazla canlı yahut mutedil yaşlarda gözlemlenirken dal içerisinde kopması henüz ati yaşlarda görülür. Her halükarda hastalarda dert ve güç kaybı kabil şikâyetlere faktör olur. Biseps tendonu yırtığında hem sigara ve içki bununla ortak kolesterin ve türevi çıkar yol kullananlar riziko altındadır. Bu sebepten dolayı tendonda oluşan ansızın beraberinde zecir kararı parçalanmış oluşabilir. Tendon iltihaplarına geldiğimizde ise henüz fazla dal tekâsüf rahatsızlığı ile çoğalır. Omuz sıkışması da toplumda yüzdelik 40 ila 45 ortada görülür. Dolayısıyla iltihapları yırtıklara layıkıyla henüz kesif görebiliriz. Biseps tendonunda mafsal içi yırtıkları bulunmaktadır bunlar da bire beraberinde biçimde sporcularda ve ağırbaşlı iş yapanlarda kesif görülür” biçiminde konuştu.

Temel lider bey pazısına dikkat

Dr. Avcı, biseps tendonu otama edilmediğinde ağrının omuzdan dun yayılacağını anlatım ederek şu detayları verdi: “Tedavi edilmediği devir bölümsel yırtıklar birlik yırtığa dönüşebilir. Tam yırtığa dönüştüğü sürede kolda kozmetik anlamda erinçsiz edici ‘temel lider bey pazısı' dediğimiz biçim bozukluğu oluşur. Özellikle dirsekteki yufka enerjisini açıkça biçimde azalır. Örneğin; çelimli biçimde beraberinde şeyleri tutmak, yöneltmek ve ağırbaşlı tahammül sırasında pestil ağrının yanı esna sıskalık hisseder. O sebepten dolayı otama edilmediğinde yangı yahut bölümsel yırtıklar birlik yırtığa dönüşüp bu biçimde işlev kısıtlamasına neden olur. Tedavi hastalığın aşamasına layıkıyla medikal dediğimiz çıkar yol ve hikmet tedaviyle yahut cerrahiyle yapılabilir.”

“3-6 aydan etraflıca devam eden şikayette gizli faaliyetler şart”

Cerrahi dışı tedavilerde hastanın ağırbaşlı işlerden kaçınarak, dinlenmesini kaynak ettiklerini tamlayan Prof. Dr. Avcı, “Dinlenme sürecinde buz uygulamaları müfit oluyor. Kişinin icra ettiği ağırbaşlı aktiviteler var ise onları kasmak gerekiyor. Steroid olmaksızın geçer not antiinflamatuar ilaçlar hem ağrıyı bununla ortak yangıyı azaltıyor. Çok ağrılı hallerde icabında kortizonlu steroid enjekte ediliyor. Bu iş kesif tekrarlanırsa tendonu zayıflattığı düşüncesince yırtığı kolaylaştırıyor. Ancak muhtemelen aralıklarla yapılması yarar sağlayabilir. Eğer bu tedavilerden cevap alınamazsa, başta 3 ila 6 aydan etraflıca devam eden şikâyetler var ise o devir faaliyetler gerekebilir. Cerrahi tedavileri bundan böyle gizli yöntemlerle yapıyoruz. Yırtık yahut yangılı tendonu mafsal içinden görüntüleyip o bölgenin tamiri yahut kemiğe sabitlenmesi biçimde beraberinde iş uyguluyoruz. Çok ati yaşlardaki hastalarda ise on paralık kemiğe sabitlemeden parçalanmış bulunan kısmın serbestleştirilmesi bile kifayetli olabilir bu da otama periyodunun aceleci ilerlemesini sağlar” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler