USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi olabilir'

Ağız kokusu sorunun altında birçok faktörün arazi aldığını tamlayan Prof. Dr. Vedat Göral “Sinüzit, uykuluk enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, diyabet hastalığı hastalığı, reflü, süt şekeri intoleransı, başka bazısı işkembe hastalıkla

'Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi olabilir'
22-07-2022 10:07
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, elden herkeste tanıdık dudak kokusu karşı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Vedat Göral, dudak kokusunun sebebi adsız sansız bir afiyet sorunu bulunduğunu belirterek, “Ağız kokusu çok yoğun görülmektedir ve kişiyi erinçsiz eder. Ağız kokusu vakayiname olabilir. Sosyal, ruh bilimsel ve dert açısından eşler arasında, iş durumunda arkadaşlarla, toplumda iletişimde birtakım problemlere ne olabilir. Ağız kokusu bulunan bir insan öncelikle, dudak ve diş rahatsızlıkları ile kulak koku alma organı geçit kısmına gitmeli, icabında nefesi de kokuyorsa döş rahatsızlıkları kısmına gidip dirlik muayenesi olmalıdır. Bundan sonradan yapılacak iş, iç görüm ve ultrasonografi yapılarak iç organlar inceleme edilir. Gerekirse birtakım koku tetkikleri ve dem ölçümleri de yapılarak, dudak kokusuna ne bulunan ahval araştırılmalıdır” dedi.

''Sigara en ehemmiyetli faktördür''

Ağız kokusunu tetikleyen besinlere de yer veren Prof. Dr. Vedat Göral, şu şekilde bitmeme etti: ''Yenilen gıdalar da dudak kokusuna kez açar. Örneğin; soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, birtakım peynirler, balık ve birtakım asidik içecekler, kahvehane kabil gıdalar, az karbonhidratlı gıdalar nefeste keton kokusuna ne olabilir. Sigara da dudak kokusuna ne bulunan ehemmiyetli bir faktördür. Bunun birlikte dudak hijyeninin de önemi büyük, derneşik namına yahut dişlerini on paralık fırçalamayanlarda, besin maddelerinin dudak ve diş aralarında kalması sonucu, ağızda biriken bakteri ve besin artıkları kararı dudak kokusu kaçınılmazdır. Dişlerdeki çürükler, diş hitit rahatsızlıkları da dudak kokusuna ne olabilir.''

''Sağlık problemleriniz var ise dikkat''

Prof. Dr. Vedat Göral, birtakım afiyet problemlerinin de dudak kokusuyla irtibatlı bulunduğunu ayraç ederek, ''Sinüzit, uykuluk enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, diyabet hastalığı, reflü hastalığı, süt şekeri intoleransı, öteki birtakım göden hastalıkları, midede mevcut helikobacter pilori mikrobu, birtakım böbrek ve uykuluk rahatsızlıkları da bu hale ne olabilir. Tükürük salgısının tam olmaması da dudak kuruluğuna ne olabilir. Tükürük bezi hastalıkları, birtakım bağlam nesiç hastalıkları, birtakım ilaçlar ve ağızdan yoğun dem alma, tükürük salgısının azalmasına ne olur. Ağız ortamında enfeksiyona ne bulunan hallerde da dudak kokusu kaçınılmazdır. Bunlara ek namına birtakım ilaçlar; antihistaminikler (kaşıntı giderici), birtakım lüzum söktürücü ilaçlar da taraf el namına biçimsiz dudak kokusuna ne olabilir. Sabah oluşan dudak kokusu ise birçok mıhlı bireyde, karında biriken gazlardan ve anahtar sırtında üreyen bakterilerden kaynaklanabilir. Hamilelik devrinde de hormonal değişimler, tam likit alamama, yiyecek alışkanlığının değişmesi, bulantı ve gaseyan sonucu, şahısda biçimsiz dudak kokusu olabilir. Alkol kullanımı, baş döndürücü dozda vitamin ilacı tüketimi de dudak kokusuna ne olabilir. Ağız kokusu, arada sırada ruh bilimsel olup, hastanın duyduğu fakat yakınlarının duymadığı, kokunun bulunmadığı bir ağzı kokusu biçiminde de olabilir. Burunda tıkanıklık olanlarda, ağızdan yoğun dem almaya ilişkin da, biçimsiz dudak kokusu oluşabilir'' biçiminde konuştu.

''Dilinizi de fırçalayın''

Ağız kokusuna ne bulunan durumun kesinlikle araştırılması gerektiğine ayraç fail Prof. Dr. Vedat Göral, ''Ağız hijyenine kesinlikle nazarıitibar edilmeli, dişlerin derneşik bakımı ve derneşik fırçalama yapılmalıdır. Bol su tüketilmelidir, sade sakız, tarçın, nane, maydanoz yahut reyhan kabil otlar (çiğnenerek) tüketilmesi enikonu kazanım sağlar. Herhangi bir dert var ise örneğin; reflü hastalığı, göden hastalığı, diyabet gibi, ait bölümlerde insan otama edilmelidir. Ağız kokusunun sebebi beğenilen bir ilaca ilişkin ise ait hekim ile görüşülüp, ilacın kesilmesi yahut apayrı bir ilaca geçilmesi gerekir. Ağızdaki takma ve köprüler dobra temizlenmeli, icabında diş ipi kullanılmalıdır. Ağızda tutya içeren gargaralarının kullanılması, dilin fırçalanması da yapılmalıdır. Ağız kuruluğu varsa, yakıştırma tükürük içeren ilaçlar başvuru edilmelidir. Bir tike limonu emebilir yada onu bir bardak suya karıştırabilirsiniz. Ağız boşluğunda mevcut bakterilerin artıkları bulunan sülfürlü bileşikler biçimsiz dem kokusuna ne olur. Bu evrede kahvehane dişlemek sülfür bileşenlerini ortadan kaldıracaktır. Elma ağızda biçimsiz koku nötralize fail paslı polifenoller içerir. Çocuklarda dudak kokusu oluşuyorsa, bebek rahatsızlıkları uzmanına danışılmalıdır. Beyaz un, parafin şeker, glikoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış hepsi gıdaların tüketimi azaltılmalıdır'' niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler