USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Acil Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu'ndan "kış aylarının kelimesiz katili" karbonmonoksit uyarısı

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, kışın sık sık rastlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinde ilk önce gazı soluyan şahısların çabucak hariç çıkarılıp ak pak iklim almasının sağlanması ve ortamın havalandırılması icap ettiğini söyledi.

Acil Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu'ndan
16-12-2022 17:08
Ankara

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, değme sene onlarca ferdin ölümüne bozukluk bulunan karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğaldığına dikkati çekti.

Kömür, gaz kabil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan ve kış aylarının "sinsi ve kelimesiz katili" adına bilinen karbonmonoksit zehirlenmelerine huzur uyarıda mevcut Yüzbaşıoğlu, "Karbonmonoksit renksiz, kokusuz, lezzetsiz ve tırmalanma edici sıfır ortak gazdır. Yapısı bakımından dip ortak soluk alındığında akciğerlerden kana karışır, vücuttaki hücrelere müvellidülhumuza taşınmasını engeller. Bir nevi oksijensiz yassı yaratır, zımnında müvellidülhumuza yetmezliğine ilişkin adına vücutta hasar meydana getirir." sanarak konuştu.

Semptomların, ferdin yaşına ve cinsiyetine ilişkin adına tahavvül gösterdiğine ayraç fail Yüzbaşıoğlu, "Zehirlenmeler, çoğunlukla baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik ve iğbirar kabil özellikli sıfır bulgularla ortaya çıkar." bilgisini verdi.

Bebeklerin hasbi yere ağlaması zehirlenme belirtisi olabilir

Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, evlatların karbonmonoksit gazından elan çok etkilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çocukların müvellidülhumuza gereksinimi çok bulunduğu düşüncesince elan çok soluk alır ve ortamdaki karbonmonoksit gazını elan çabuk solur. Zehirlenmeye huzur bebekler, hasbi yere ağlama ve tagaddi sorunlarıyla belirti gösterirken, erişkinlerde ise umumi bulguların haricinde ferdin alttaki yatan sorununa ilişkin adına bazısı semptomlar öne çıkar. mesela astımı bulunan birinde teneffüs sıkıntısı, duygu damarlarında başağrısı olanlarda döş ağrısı yada iskemik bellek rahatsızlığı olanlarda selamünkavlen kabil semptomların meydana geldiğini görebiliyoruz."

Sigara içenlerin karbonmonoksite vakayiname maruziyet gösterdiğini aktaran Yüzbaşıoğlu, havaların soğumasıyla boğunuk bölgede içilen nargile dumanının sobadan sızan karbonmonoksit denli kazalı bulunduğunu vurguladı. Yüzbaşıoğlu, "Nargile içenlerde ortak müddet sonradan baş ağrısı oluyor, bunun sebeplerinden bir tanesi sunulan kaldıkları karbonmonoksit zehirlenmesi. Nargile içiminde tahsil edilen karbonmonoksit zehirlenmesi anca kolay ikrar edilebilecek ortak obje de değil." ifadelerini kullandı.

Yüzbaşıoğlu, karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenildiğinde yapılması gerekenleri şöyleki sıraladı:

"İlk adına habbe bap ve pencereleri açılarak hızlıca havalandırılması gerekiyor. Zehirlendiğinden şüphelenilen insanların dışarıya çıkarılması ve ak pak iklim almalarının sağlanması gerekiyor. Kişinin bilinci boğunuk ise hastalanmış koma konumuna alınarak, 112 çabuk dahil ekipleri gelene denli müdahalede mevcut olmak gerekiyor."

"Soba tüterse anlarım" algısı yanlış

Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerine huzur elan titiz olunması gerektiğine ayraç ederek, şu uyarılarda bulundu:

"Toplumda 'Soba tüterse anlarım.' sanarak ortak idrak mevcut lakin karbonmonoksidin renksiz, kokusuz, lezzetsiz ve kurnaz ortak gaz bulunduğu unutulmamalı. Lodoslu havalar efdal tazyik getirmiş bulunduğu düşüncesince sobalarda gazın hariç atılımını engelliyor, makbul yakıtların bacadan art tepmesi ayırt edilmiyor. Boğazda ortak yanma hissi, ortamda gözle görülecek kötü olmaması karbonmonokside sunulan kalınmadığı anlamına gelmez. Şikayetler çabuk servise başvuracak denli efdal olmayabilir lakin gaz beyinde ve kalpte kalımlı hasar bırakabilir. Bu nedenden geceleyin yatarken odanın havalandırılmasına ve sobanın ağız ağıza sönmüş bulunmasına özen edilmeli. Gece soba yanarken dair kömür atıp yatılmamalı."

Soba, şofben, kombi ve ocaklık bakımlarının derneşik yapılması, havalandırma menfezlerinin yaz kış açıkça olması icap ettiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, başkaca evlerde karbonmonoksit dedektörünün bulunmasının muhtemel felaketlerin önüne geçilebileceğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler