USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Acil Sağlık ekipleri, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide zamanla yarışıyor

Gaziantep'te sahn idare etmek canla başla etkin 112 Acil Sağlık ekipleri, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide saniyelerle yarışarak hastalanmış ve gaileli vatandaşların yardımına koşuyor. Asılsız ve aceleci sıfır vakaların menfaatlerini yavaşlattığını kail ekipler, vat

Acil Sağlık ekipleri, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide zamanla yarışıyor
14-12-2021 13:44

Gaziantep'te, güneş tacı virüs salgınıyla mücadelede en ön safta arazi düzlük 112 Acil Sağlık ekipleri, sahn idare etmek düşüncesince adeta saniyelerle yarışıyor. Kentin ayrışık bölgelerindeki 58 noktada göreve amade gözleyen ekipler, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne mevrut çağrıların peşi sıra dakikalar arasında olaya ulaşıyor. Her çağ aşırı sayıda bireyin hayatına raci ekipler, aceleci olayları en çelimsiz müddette hastaneye esermek düşüncesince adeta canla-başla çalışıyor.

Zamanla yarış zarfında etkin yiğit sağlıkçılar, yaşadıkları en iri zorluğun ise temelsiz ihbarlar ile trafikte ambulansa kere verilmemesi bulunduğunu anlattı. Ambulansların temelsiz ve aceleci sıfır olaylarla uğraştığı düşüncesince geç kalabildiğini kail Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Ayşe Kartal, “Aslında bizlere değil müşterek hayata, ömre, evlada, eşe, anneye kere veriyorlar. İnsanlar anca düşünsünler” dedi.

“Mesleğimiz aşırı kutsal”

Mesleğinin küçüklükten bu yana düşsel bulunduğunu aktaran ATT Ayşe Kartal, yaşamının 15 yılını ambulanslarda geçirdi. İşini aşırı istekle yaptığını tamlayan Kartal, “Mesleğimiz esasen aşırı kutsal. Çünkü birilerinin dünyasına dokunuyorsunuz. Yani birinin eşini, evladını kurtarıyorsunuz. Birçok yaşama dokunuyorsunuz. Ben de anneyim ve müşterek çocuğum var. Bir annenin devretme nâkil çocuğunu alıp gine onu elleme ettiğimiz zaman annenin gözündeki luğu gitmek beni aşırı bahtiyar ediyor. Mesela müşterek asıya gitmiştim. Eşi er karışma ederek onu ipten almış ama marazlı nöbetler geçiriyordu. Biz onun nöbetini durdurup müvellidülhumuza vererek rahatlamasını sağladık. Bir hafta sonraları o kişiyi ayakta gördüm ve aşırı bahtiyar oldum” ifadelerini kullandı.

“Bize değil müşterek yaşama kere veriyorlar”

Karşılaştıkları en iri zorluğun temelsiz ihbarlar bulunduğunu anlatım fail Kartal, “112'lik sıfır suç duyurusuna gittiğimizde bizim bölgemiz gereksiz kalıyor. Hani diyorlar ya ‘112 geç kalıyor' ahacık bu geç kalmalar bundan dolayı yaşanıyor. Mesela trafikte bizi henüz aşırı ciddiye almalılar. Belki de biz, yolda bizlere kere vermeyen o araçlarda bulunanlardan birinin yakınını taşıyoruz. Bunu kimesne bilemez, bu her insanoğlunun başına gelebilir. O nedenden dolayı kılıç saniyelerle yarışıyoruz. Aslında bizlere değil müşterek hayata, ömre, evlada, eşe, anneye kere veriyorlar. İnsanlar anca düşünsünler” dedi.

“Yol vermediğiniz ambulansta sizin yakınınız olabilir”

Ambulans Şoförü Ahmet Akay ise hastaneye en çelimsiz müddette gitmeleri icap ettiğini vurguladı. Kendilerini en aşırı kahir şeyin gidiş geliş yoğunluğu bulunduğunu aktaran Akay, “Yollar dar, gidiş geliş de derin olunca işimiz henüz aşırı zorlaşıyor. Elimizden geldiği denli yolu açmaya çalışıyoruz. Bir insanoğlunun yaşamını kurtarınca aşırı seviniyoruz. Bir yaşama henüz dokunduğumuzu düşünüyoruz. Bu hali kelimelerle dayanıklı dile getiremiyorum. Bazen sürücülerin kere vermediği ambulansta onların da yakınları olabilir. Ambulansa bunu fikren kere vermeleri gerekiyor” halinde konuştu.

“Bu mesleği yaptığım düşüncesince aşırı mutluyum”

Mesleklerindeki en ehemmiyetli kuralın rahatlık bulunduğunu dile getiren Paramedik Ahmet Aydın da hem hastaya tıpkı zamanda marazlı yakınlarına lazım desteği vermeleri icap ettiğini paylaştı. Sakin olmamaları yerinde o an on paralık kimsenin rahat olamayacağını aktaran Aydın, “Gittiğimiz yerde de güler yüzle karşılaşmıyoruz. Hasta ve marazlı yakınlarının en güç dönemine bedel geliyorsunuz. Kendimizi marazlı yakınlarının namına koyarak çalışıyoruz. İnsanların hayatına değinmek aşırı dobra müşterek duygu. Bayramın müşterek numara haset müşterek olaya gitmiştik. Kasabın zarfında müşterek isim ihtisas krizi geçiriyordu. Hastayı müdahalenin peşi sıra hastaneye götürdük. Daha sonraları ayrımsız hastayla kasapta gene bedel geldik. Orada marazlı bizi görünce, ‘Dükkanı fark götürseniz, canım size fedadır' dedi. Çok bahtiyar olduk. Böyle dobra müşterek mesleği yaptığım düşüncesince aşırı mutluyum” sanarak konuştu.

Said Vakkas Yağcı - Muhammet Abdulkadir Esen
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler