USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

86 yaşındaki hasta kornea nakliyle yeniden görmeye başladı

İki gözü de giderek göremez bir duruma mevrut 86 yaşındaki Vasfiye Okumuş sağlıklı gözüne meydana getirilen kornea nakliyle yeniden görmeye başladı.

86 yaşındaki hasta kornea nakliyle yeniden görmeye başladı
26-12-2022 16:09

Büyük devlet canlı nemli kadın, “Sanki gözümün pınarına başlı çakıyorlardı deminden görüyorum, ötekisi de görsün istiyorum. Allah razı olsun bu korneaları verenlerden, ölünce benim gözümü, bambaşka organlarımı da alabilirsiniz. Körü gördürmek dünyanın en dobra şeyi, körlükle dünyan kararıyor. Gözümü yorarım da yan yana nesne kabil diyerek korkuyorum, yok ise aşırı mükemmel görüyorum” dedi.

Güngören'de canlı 86 yaşındaki Vasfiye Okumuş, 2 sene arayla dü bakış açısından de aksu operasyonu geçirdi. Edinilen bilgiye uyarınca devir zarfında gözlerinde batmalar, ağrılar ve görme kaybı oluştu. Gün geçtikçe nereyse on paralık göremez bir duruma mevrut nemli kadın, yeniden doktorların yöntemini tuttu. Yaşlı hanıma meydana getirilen muayenelerde kornea nakli olması gerektiği belirtilirken sıraya alındı. Okumuş'un sırasının gelmesiyle Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi'nde Göz Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım ve kadrosu çeşidinden katışıksız gözüne lammeller kornea nakli (Korneanın dört dörtlük büküm değil hemen yukarı katmanının değiştirilmesi) işlemi yapıldı. Başarılı sabık operasyonun peşi sıra katışıksız gözü yeniden görmeye başlamış bulunan Vasfiye Okumuş ve ailesi şişman neşe yaşadı. Birlikte yaşamış bulunduğu bakıma kadın bulunan oğluna baktığını kail Okumuş, görememesi sonrası yaşamın kendisi düşüncesince aşırı emekli bulunduğunu anlattı. Yaşlı kadının katışıksız gözünün peşi sıra sol gözünün görmesi düşüncesince de ameliyat gerçekleştirmeyi planladıklarını özetleyen Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, operasyona müteveccih de bilim verdi.

“Şahane görüyorum, korkuyorum, yorarım da yan yana nesne kabil diye”

Gözlerinin devir arasında görmemeye başlamasının kendisi düşüncesince şişman zorluklara ne bulunduğunu özetleyen 86 yaşındaki Vasfiye Okumuş, “Önceden Kur'an'ı aşırı dobra okuyordum, sonraları harfleri küçülmeye başladı. Gözüme yan yana acayiplikler, kararmalar, tadilat olmaya başladı, anca bitmeme etti. Sonra dert başladı, neymiş gözümün pınarına başlı çakıyorlar, yarıyorlar. Ben buna dayanamam, gözümden dun sular akıyor. Hanım yan yana doktorumuz vahametli dedi, ondan sonraları bizlere malumat verdi. Hastaneye yatırdılar, ameliyatımı aşırı dobra yaptılar. Şimdi görüyorum, önceleri diyordum ki bana birisi kâfi yalnız yetmiyor ötekini de istiyorum. Onu dobra görür görmez ötekini de yapın diyorum, Allah razı olsun bu korneaları verenlerden, geçenlerde ölürsem alabilirlerse benim gözümü de alsınlar. Daha bambaşka azalarımda var, beğenilen olursa böbrek denli bambaşka şeyleri de alabilirsiniz. Körü gördürmek dünyanın en güzel, en nimetli yan yana şeyi, yenirce aşırı bitik dünyan kararıyor. 86 yaşındayım yan yana oğlum mevcut ihtiyaçlı benimle duruyor, geriye küsurat dört başı mamur işlerle ego ilgileniyordum, kaldım, Allah körlüğü düşmanıma vermesin. Kur'an okumaya başladım, yan yana cüzü okuyorsam, öbürüne korkuyorum, yorarım da yan yana nesne kabil diye, yok ise aşırı mükemmel görüyorum. Rüyasını gördüm ondan sonraları beni buraya çağırdılar, aşırı dobra yan yana nesne istiyorum ki değme insanoğlu bu bağışı yapsın. Kur'an okuyamıyorum, temizliği, yemeği ego yapacağım, dışarıda bambaşka işlerim olmaktadır görememem benim düşüncesince aşırı asıl oldu. 86 yaşındaki kişi, yan yana köşeye çekilir, oturur ancak benim anca değil. Benim sorunlarım çok, bakacak şahıslara mecburiyim, gücüm de mevcut ancak delik gidince mahvoldum” dedi.

“Bozulan uslu tabayı değiştirdik katışıksız gözün görmeye başladığını gözlemledik”

Hastasının niteliğine müteallik bilim sağlayan Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, “Hastamız 86 yaşındaydı imdi evvel değme dü gözden aksu cerrahisi geçirmişti ondan sonra da korneasında bozuk para ortaya çıkmıştı. Buna müteallik asıl yan yana görme kaybı vardı bununla ortak ağrıları batmaları vardı. Bu bağlamda yaşamı aşırı negatif etkilenmişti dü gözü bulunduğu düşüncesince de bundan böyle evindeki işlerini yapması imkansız bir duruma gelmişti. Kendi bakımı ve çevresindekilere iş vermez bir duruma gelmişti. Korneası bozulan hastalarımızda eskiden dört dörtlük büküm kornea nakilleri yapıyorduk yalnız şuan gelişen teknik, bilgi, becerilerimizle beraberce bundan böyle lammeller kornea nakli doğrusu katmanlı kornea nakli dediğimiz 10-15 mikronluk zarların değişimiyle beraberce hemen bozulan tabakanın değişimiyle bu ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz. Hastamızda da bozulan içteki uslu tabayı değiştirdik ve ondan sonra katışıksız gözün görmeye başladığını gözlemledik. Sağ gözü sağlığına kavuşturduk deminden olgun sol gözü var. Bu ameliyatta dört dörtlük büküm korneayı değişmediğimiz düşüncesince gayrı geçmişteki ameliyatlara uyarınca ret riskleri imdi az. Bununla beraberce hasta aşırı imdi acele rehabilite olabiliyor, çabucak günce aktivitelerine dönebiliyor. Burada kornea naklinin, bağışının nesiç ve uzuv bağışının ne derece ehemmiyetli bulunduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Artık yüzdelik 1'ler yöresinde görüyordu, görmesi nispeten arttı”

Vasfiye Okumuş'un katışıksız gözünün görmeye başladığını ve hastanın yeniden görmesinin topu topu kadrosu aşırı bahtiyar ettiğini aktaran Doç. Dr. Yıldırım, “86 yaşındaki fiziksel şekilde çalışkan hastamızın yaşama kavuşması, yeniden günce işlerini yapması yerine nispeten önemli, eleştiri yan yana ameliyattı. Ameliyattan evvel hastamızın görme kaybı aşırı ileriydi, bundan böyle görmesi el hareketi düzeyindeydi. Şu anda günce aktivitesini yapabilecek düzeylere çıktı. Bunun indinde ağrıları, batmaları o hararetli hastalığı da nispeten azaldı, değme sabık gündüz imdi elleme hissedecek. Görmeyen, ıstırabı bulunan yan yana hastanın sağlığına ulaşması yan yana doktor düşüncesince güvenilmez motive edici, güvenilmez yan yana son gerçekten. Özellikle 86 yaşında yan yana hastanın bu halde bizlere dobra şeyler söylemesi bizi de aşırı bahtiyar ediyor. Bu cerrahi müdahale tekniğiyle kestirmece gayrisıhhi dakika arasında esasta tığ bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Biz kornea naklini yapmadan evvel hastamızın görmesi bundan böyle yüzdelik 1'ler civarına, el hareketi düzeyine düşmüştü. Ameliyattan sonraları onun da bizim de yüzümüz gülmeye başladı. Çünkü görmesi nispeten arttı, işlevsel hayatına, hayatına art döndü. Hastamızı sağlığına kavuşturmaktan çevre mutluyuz, bu hemen burada nihayetlenen yan yana proses değil daima tığ de strateji olacak. Diğer gözü de aşırı aşkın az el hareketi düzeyinde görüyor. Yüzdelerle anlatım kılmak icabında yüzdelik 1-2'ler diyebiliriz” dedi.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler