USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

60 yaşından sonra her 5 erkekten biri bu sorunu yaşıyor

60 yaşın üstündeki her ilkokul erkekten ikisinde güzel işkilli kestanecik büyümesi yaşandığını tamlayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, bu hastalığın tedavisine değinerek, “HoLEP yöntemi ile kestanecik çıkarılıyor ve hastalar çabuk bir halde iyileşerek g?

60 yaşından sonra her 5 erkekten biri bu sorunu yaşıyor
27-01-2022 10:32

Erkeklerde ilerleyici yaş zımnında vücutta oluşan hormon değişikliklerinden meydana gelen güzel kuşkulu kestanecik büyümesi (BPH) tedavisindeki gelişmeler, hastaların hayat kalitesinin düzelmesine asistan oluyor. Prostat büyümesi belirtileri, teşhisi ve tedavisi üzerine etraflıca bilgelik sağlayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Başeskioğlu, beylerde prostata ilişkin keyif sorunlarının er teşhisi düşüncesince kontrollerin derneşik bir halde yaptırılması icap ettiğini vurguladı.

İdrar şikâyetleri en ehemmiyetli belirti

Günümüzde 60 yaşın üstündeki her ilkokul erkekten ikisinde güzel kuşkulu kestanecik büyümesi yaşandığını aktaran Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, 80 yaşın üstünde bu oranın yüzdelik 90'a ulaştığını kaydetti. İdrar kanalı ve mesanenin kestanecik kabilinden daraltılması zımnında oluşan belirtileri “idrar çıkışının geç başlaması, yoğun idrara çıkacak ihtiyacı, gece olduğunda de idrara çıkma, mesanenin geç boşalması, idrarın mükemmel yapılamadığı hissi, yoğun gereklilik yolu enfeksiyonu ve mesanede taş” namına sıralayan Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, “Prostat büyümesi dokuncasız olsa da illet bulunduğu şikâyetler hayat standardını son aşama aksi etkiler. Bu sorunu yaşayanlar gece olduğunda yoğun uyandığı düşüncesince güzel dinlenemezler, gündüzleri yoğun pıtrak wcye gitme gereksinimi hissederler. Bu sebeple derinliğine geçindiren görüşmelerden, tatillerden, derinliğine yolculuklardan kaçınırlar. Hastanın hayat standardını düşüren bir sorun biçimine gelir” niteleyerek konuştu.

Hasta öyküsü ve esenlik muayenesi ile teşhis konuyor

Prostat büyümesinin tanısının etraflıca marazlı öyküsünün katılması ve fiziksel esenlik muayenesi ile konduğunu özetleyen Prof. Dr. Başeskioğlu, başkaca gereklilik örneğinin kestanecik ve gereklilik yolu enfeksiyonun tespitinde asistan bulunduğunu kaydederek, “Her dü enfeksiyon da kestanecik büyümesi belirtilerine benzeşim şikayetlere kere açabilir. Ayrıca kestanecik kanseri riskini de tepirlemek düşüncesince kanta PSA kısaca kestanecik özellikli antijen testine de bakılabilir” ifadelerini kullandı.

“HoLEP yöntemi ile her boyutta kestanecik endoskopik namına otama edilebiliyor”

İyi kuşkulu kestanecik büyümesinde tedavinin hastanın şikâyetlerine layıkıyla planlandığını tamlayan Prof. Dr. Başeskioğlu, geniş hoşnutsuzluk durumlarında derman tedavisine başvurulduğunu aktardı. İdrar yapmada ağırbaşlı ağırlık yada gereklilik yapamama durumlarında gecikilmemesi icap ettiğini vurgulayan bevliye uzmanı, kestanecik büyümesi tedavisinde “altın standart” olmaya sözlü bulunan HoLEP yöntemi üzerine şu biçimde bilgelik verdi:

“İlaç tedavilere karşın sıkıntıları bitmeme fail hastalarda cerrahi gündeme gelebileceği kadar gereklilik ika problemleri hararetli bulunan grupta da önceki alternatif namına akla gelmektedir. HoLEP, güzel kuşkulu kestanecik büyümesi bulunan ve cerrahi adım mucip bu takım hastalarda da uygulanabilen yöntemdir. HoLEP, prostatın holmiyum lazer ile parçalanarak çıkarılması demektir. Her boyutta kestanecik bu yöntemle endoskopik kısaca mecbur namına otama edilebilir. HoLEP ile prostatın gereklilik akışını engelleyebilecek tamamı devre çıkarılabildiği düşüncesince ilkin ağırbaşlı derecede yetik hastaların tedavisi düşüncesince de ehemmiyetli bir seçenektir” ifadelerini kullandı.

Her yaştan hastaya uygulanabiliyo

Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, güzel kuşkulu kestanecik büyümesi sorunu canlı hastalarda geçer not HoLEP düşüncesince bir yaş haddi bulunmadığını tabir ederek “Bu yöntemde cerrahi müdahale gereklilik kanalından bir endoskopla girilerek gerçekleştirilir. Herhangi bir kesi yapılmadığı düşüncesince de marazlı günce taayyüş baş döndürücü çabuk dönebilir. İdrar akışının acilen iyileştirilmesi, hastanede kalış süresinin çelimsiz olması, dem sulandırıcı derman kullanırken cerrahi müdahale olabilmeye olanak sağlaması ve yeniden kestanecik ameliyatı ihtiyaçının baş döndürücü ceninisakıt olması kadar kazanımlarıyla HoLEP, marazlı dostu bir formül namına öne çıkıyor” dedi.

Mısra Ezginur Göçer
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler