USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

526 depremzede çocuktan 78'i ailelerine teslim edildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "(Depremzede) Bizim sistemimize 526 çocuğumuz kayda girmiş. Bunlardan 78'ini ailelerine teslim etmişiz, 335 çocuğumuz hastanelerde izleme ediliyor, 113 çocuğumuz da bizim kasıntı bakımımızda." dedi.

526 depremzede çocuktan 78'i ailelerine teslim edildi
11-02-2023 19:07
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremler hasebiyle düzene mukayyet 526 depremzede çocuğun bulunduğunu belirterek, "Bunlardan 78'ini ailelerine teslim etmişiz, 335 çocuğumuz hastanelerde takibat ediliyor, 113 çocuğumuz da bizim gurur bakımımızda." bilgisini verdi.

Yanık, AA muhabirine, "asrın felaketi" kendisine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, depremzede küçüklere bağlı bilim verdi.

Depremde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acele onma ve millete başsağlığı dileyen Yanık, evvel günden itibaren sahada olduklarını ve sarsıntı bölgelerini görüşme ettiklerini belirtti.

Yanık, kuruluşlarda artan yurttaşlar ve çocuklarla ilişik emekleri şişman birlikte titizce ve itinayla takibat ettiklerinin altını çizdi.

Türk milletinin sevecenlik topluluğu bulunduğunun bu facia zamanında de kendini gösterdiğini dile getiren Yanık, "Bizim milletimiz, hakeza yıllarda şişman birlikte el birliği toplumuna dönüşüyor. Çocuklarımızla ilgili da baş döndürücü birlikte tomar dayanak noktası talebi, koruma, bakım, gözaltı talebi var." sanarak konuştu.

Bu vaziyetten baş döndürücü etkilendiğini aktaran Yanık, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Şu an bakımından arkadaşlarımızın verdiği başvurma sayısı kestirmece 190 bin. Dolayısıyla doğrusu milletimize, teşekkürname ediyorum, baş döndürücü müteşekkirim, ancak bununla ilişik beş altı bilgiyi paylaşmamız lazım. Öncelikli kendisine bizim refakatsiz çocuk, doğrusu ailesi, anne babası birlikte olmayan, depremzede olup da birlikte biçimde çökmüş altından çıkan, veyahut buluntu, kaybolma evlatların ve ya hastanelerde halihazırda tedavi altında bulunan evlatların takibini baş döndürücü yakından yapıyoruz.

Bizim yaralanma bahis konusu değilse aracısız doğruya kuruluşlarımıza aldığımız çocuklarımız var, hastanelerde takibat ettiğimiz çocuklarımız mevcut ve bundan hakeza adım adım şükürler olsun ki aileleriyle eşleştirip teslim ettiğimiz çocuklarımız var. Bu manada lütfen milletimiz müsterih olsun, baş döndürücü yakından, Sağlık Bakanlığımızla, itimat ve Bakanlığımız koordineli birlikte biçimde afiyet kurumlarında bulunan çocuklarımızla ilişik etiket detayları mevcut ise düzene yük edilmesi, bilinmiyorsa baş döndürücü küçükse ve ya kendini tabir edemeyecek halde bulunan çocuklarımız mevcut ise bunların fotoğraflarının, ayırıcı ve propagandist özelliklerinin düzene yük edilmesiyle takibat ediyoruz."

Bu uygulamanın kesinlikle yapıldığına bağlı de bilim verici Yanık, bunun düşüncesince TÜBİTAK'ın geliştirdiği birlikte yazılım programı bulunduğunu söyledi.

Bu programın Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sistemine tanımlandığını aktaran Yanık, şunları kaydetti:

"Diyelim ki hastanede birlikte çocuğumuz tedavi altında. Hemen ilişik afiyet kuruluşu, o çocuğun yaşı, cinsiyeti, ayırıcı niteliklerini belirtiyor ve fotoğrafını çekiyor, sonradan bunları düzene yüklüyor. Sonra, diyelim ki bizim elimizde de birlikte kaybolma suç duyurusu mevcut ve o eşkale uyuyor. Hemen eşleştirmesini yapıyoruz ve ailelere 'Bu foto mı?' diyoruz. Evet ve ya hayır. Kimlik biliniyorsa elhak takip edeni gerçekleştirmek hâlâ bedava oluyor.

Bu manada telefon numaralarımızı birlikte defa hâlâ öldürmek istiyorum. Refakatçisi sıfır evlatların bildirimiyle ilgili Bakanlığımızın 0501 730 10 50'den süregelen ve sonu 60'a denli bitmeme fail 10 ayrı hattımız var. Bu ayrıca mevrut ihbarları kaydediyoruz. Bu, birlikte suç duyurusu yük havuzu oluşturuyor. Diğer tarafta da buluntu, hastanelerde ve ya bizim kurumlarımızda bulunan çocuklarla eşleştirmelerini bu biçimde takibat ediyoruz."

Bu işlemlerin şişman birlikte titizce yapıldığını vurgulayan Yanık, evlatların birlikte tarafını ailelerine teslim ettiklerini söyledi. Yanık, gayri evlatların da etiket ve ailelerinin tespiti noktasında çalışmaların yürütülmüş olduğu aktardı. Bu noktada beş altı basamakta görev verildiğini özetleyen Yanık, "Bunlardan biri, çocuğun ailesi, yakınları mevcut ise rüçhan kendisine depremzede çocuğumuzu zat ailesi veyahut yakınlarına teslim etmeyi önceliyoruz. Ailesi aksi taktirde ve ya yakınlarının halihazırda teslim edilmektedir vaziyetleri aksi taktirde kuruluşlarımızda evlatlarımızın nezaretini sağlıyoruz." dedi.

"Depremzede çocuklarımızı, esirgeyici fasile kazanmak talip ailelerimize veremiyoruz"

Yanık, birlikte bambaşka mevzunun ise esirgeyici ailelik düşüncesince dayanak noktası başvuruları bulunduğunu dile getirerek, şu detayları verdi:

"Bizi baş döndürücü etkileyen dayanak noktası başvuruları var, boydak şu anda depremzede çocuklarımızı, bu iveğen başvuran, esirgeyici fasile kazanmak talip veyahut dönemsel kendisine çocuklarımıza beslemek talip ailelerimize veremiyoruz. Neden, bunu başta göstermek isterim. Çünkü, bu ayrıntılar travmatize reşit çocuklar. Dolayısıyla şayet zat fasile yakınlarının, tanıdıklarının, alışmış oldukları ortamın ortamında olmayacaklarsa tercihimiz evlatlarımızın bizim bilirkişi personelimizle bu arada olması yönünde.

Koruyucu ailelik ehemmiyetli birlikte proses ve esirgeyici fasile kazanmak talip insanların de anlaşılan birlikte izlem yorum dönemleri var. Dolayısıyla, depremin akabindeki başvuruları, izlem yorum yapmadan, ne denli dobra oruçlu ve hevesli olurlarsa olsunlar çocuklarımızı teslim etmemiz belkili değil. Bu mevzuda milletimizin bizi tatlılıkla karşılamasını başta istirham ediyorum, zira çocuklarımız kıymetli. Dolayısıyla çocuklarımızı kime teslim edeceğimizi bilmemiz lazım. O yüzden, halihazırda esirgeyici ailelik düşüncesince başvurma etmiş, yorum sürecini tamamlamış ve esirgeyici ailelik düşüncesince bizim kurumlarımızın bilirkişi personelimiz çeşidinden onaylanmış, onama görmüş ailelerimizi, esirgeyici ailelik sürecinde değerlendireceğiz. Bunun dışında, şayet bu zamanda başvurma yazar de sürekli kendisine esirgeyici fasile olmaya hevesli bulunan ve bu iradesini bitmeme ettiren vatandaşlarımızı, şişman kıvançla esirgeyici fasile kendisine izlem değerlendirmeye alırız ve onlara da hâlâ sonradan esirgeyici ailelik olanağı sağlarız. Onun haricinde birlikte uygulama, akla yatkın da değil, akla yatkın da değil."

Yanık, soy sop edindirme kararlarının da murafaa çeşidinden verildiğini hatırlatarak, "Bu kanuni kendisine da belkili değil. Bu evlatların ailelerinin tespitine bağlı proses bitmeme ettiğinden, soy sop edindirme kabilinden tüzel birlikte işlemin yapılması elhak belkili değil." dedi.

"Depremzede 78 çocuk ailelerine teslim edildi"

Aileleri ile munsap küçüklere bağlı de bilim verici Yanık, "Bizim sistemimize 526 çocuğumuz kayda girmiş. Bunlardan 78'ini ailelerine teslim etmişiz, 335 çocuğumuz hastanelerde takibat ediliyor, 113 çocuğumuz da bizim gurur bakımımızda. Takip edilen çocuklardan 303'ünün kimliği biliniyor, hasebiyle proses ortamında aileleri mevcut ise teslim edilecek aksi taktirde gurur bakımında bitmeme edecekler. Kimliği adsız sansız 223 çocuğumuz var. Bu evlatlarımızın da kimliğini ve ailelerini belirleme ettikten sonradan inşallah onları da mevcut ise ailelerine verecek aksi taktirde gurur bakımımıza alacağız." sanarak konuştu.

Bakan Yanık, kayıp, refakatsiz çocuk suç duyurusu gerçekleştirmek isteyenlerin ve ya çevrelerinde ulaşamadıkları evlatları bulunan insanların en önce Bakanlığın ilişik birimlerine başvurmalarını istedi.

Bunun olmaması biçiminde suç duyurusu hatlarının aranması icap ettiğinin altını çizen Yanık, şunları kaydetti:

"Böyle facia dönemlerinde rastgele birlikte mecranın kullanılması isteniyor. Sosyal iletişim araçları da bu manada enformasyon ve bilgi, paylaşım düşüncesince ehemmiyetli birlikte düzlük kendisine kullanılıyor, boydak arada sırada içtimai medyada arada sırada değişik bilgiler, arada sırada dezenformasyon, yalan, hata bilgiler dolaşabiliyor. Bu hepimizi üzen, rahatsız fail haberlere dönüşebiliyor. O sebeple bizim Bakanlığımıza ve ya hastanelere, Sağlık Bakanlığının kuruluşlarına başvurulabilir. Zaten kuma data tabanını kullanıyoruz. Çünkü, çocuklarımızı belirleme etmek, bakımımızda ve ya tedavi altındaki çocuklarsa, onları ailelerine eriştirme olanağına sahibiz. Bu nedenle, amme gurur ve kurumlarının mecralarının kullanılmasını istirham ediyorum."

"Bebek ve çocuklarımızla ilgili tek gerekseme noktasında çağrımız olmadı"

Yanık, birtakımı devir bebeklere ana sütü ve ya evlatların değişik ihtiyaçlarının bulunduğuna müteveccih iddiaların sorulması üzerine, "Bizim Bakanlığımızın da Sağlık Bakanlığının da çocuk ve çocuklarımızla ilgili tek gerekseme noktasında çağrımız olmadı. Şükürler olsun ki, şu anda hakeza birlikte ihtiyacımız yok." dedi.

Çocukların rastgele birlikte ayrışık bakım ve terviç ihtiyacının karşılandığını vurgulayan Yanık, "Zaman devir gönüllülerin iane kılmak düşüncesince örgütlü oldukları, enformasyon acı kurmuş oldukları ahval oluyor. Bu enformasyon ağları, birlikte devir sonradan Bakanlığın buna gereksinimi varmışa dönüyor. Bunlar akla yatkın değil. hâlâ baş döndürücü ıvır zıvır bulunan 0-1 gözyaşı grubu ayrıntılar düşüncesince güçlü ana sütü onama etme ve ya bakım evresi, ayrı birlikte tıbbi bilgiyi gerektiriyor. O nedenden dolayı Sağlık Bakanlığımızın bu yönde birlikte rastgele birlikte talebi, duyurusu yapılmaksızın harekete devrolmak baş döndürücü akla yatkın değil. Bugüne denli da gurur ve şirketler kendisine bu yönde birlikte çağrıda bulunmadık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler