USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan 5 aylık bebek, 7 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu

İlk bebekleri aşındırmak borusu sıfır ve ikinci gebelikte de koşa evlatlarından birinin gene aşındırmak borusu bulunmadığı belirleme edilen Mardin'de canlı Mehmet Şah-Esma Arslanhan çiftinin 5 aylık bebekleri Lina, 7 saatlik kavi operasyonla midesinden aşındırmak borusu yapıl?

50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan 5 aylık bebek, 7 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu
24-04-2022 11:56

Mardin'de 2019 senesinde evlenmiş Arslanhan çiftinin evvela bebekleri dünyaya ulaştığında aşındırmak borusu bulunmadığı için ötürü taayyüş tutunamayarak yaşamını kaybetti. Acılı güre çift, koşa doğumla sevinçle çocuklarını kucağına aldı. Çiftin bebeklerinden Zehra metin doğarken Lina, doğduktan bir süre sonraları yaşamını kaybeden kardeşi ile ayrımsız kaderi yaşamış bulunduğu ve aşındırmak borusunun bulunmadığı belirleme edildi. 50 bin doğumda bir görülen hastalığı olan Lina bebek, Diyarbakır'a gönderme edilip, doğumunun ikinci günüde Memorial Hastanesinde Op. Dr. Taner Kamacı ve kadrosu kabilinden sıkıca bir operasyon geçirdi. 4 ay süresince midesinden oluşturulan tulum ile probleminin giderilmesi etkin Lina, tedavileri aksi sonuçlanınca etibba kabilinden ve karı ile değişmeyen alınıp sıkıca 7 saatlik cerrahi müdahale yapıldı. Midesinden aşındırmak borusu meydana getirilen küçük bebek, nezaret altında tedavileri müspet karşılık verip metin bir biçimde taburcu edilerek ailesine konfirmasyon edildi.

Mardin'de koşa hamilelik şekilde dünyaya gelen, öbür kardeşinde rastgele bir dava bulunmadığı biçimde hastası Lina bebekte aşındırmak borusunun gizli bulunduğu orada evvela meydana getirilen kontrollerinde belirleme edildiğini aktaran Op. Dr. Kamacı, cerrahi müdahale mucip bir gidiş düşüncesince hastanın ailesinin kendilerine başvurduğunu söyledi. Hastanın sevkini bildirme ettiklerini anlatım fail Kamacı, “Hasta bizlere ulaştığında yaptığımız evvela kontrollerinde hastamızın aşındırmak borusunun gizli bulunduğunu ve seyrek görülen çor tiplerinden bulunduğu tanısını koyduk. Daha sonraları otama planımızı oluşturduk. Yemek borusunun fevk tarafı kapalı, madun tarafta bulunmayan denecek denli az ve arada da iri bir kesinti var. Böyle hallerde tığ çoğu kez dü aşındırmak borusunun dü ucu arasındaki açıklık baş döndürücü bir tomar bulunduğu düşüncesince onları uç uça rekzetmek kabil olmuyor. Öyle hallerde pıtrak yeğleme ettiğimiz yöntemlerden biri en herşeyden ilk olarak çocuğun midesinden bir tagaddi tüpü açıyoruz, oradan besliyoruz. Çocuğu büyüttükten sonraları aşındırmak borusunun az buçuk uzamasına izin ediyoruz. Uç pöç geliyorsa dikmek, gelmiyorsa da aşındırmak borusunda yahut etli bağırsağından çocuğa aşındırmak borusu etme biçiminde yapıyoruz” dedi.

“7 saat devam eden bir cerrahi müdahale ile çocuğun midesinden çocuğa aşındırmak borusu yaptık”

Hastaya doğumunun ikinci gününde midesinde hizmetçi tüpü açtıklarını tamlayan Op. Dr. Kamacı, laflarını şu biçimde sürdürdü:

“Oradan beslemeye başladık. Bebeğimizi tahminî 4 ay süresince işkembe tüpünden besleyerek ve dip iş tedavilerini vererek büyüttük. 4 ay süresince değme güneş bebeğin gizli solunumlarının fevk bölümüne bujinal dediğimiz işlemi uyguladık. Yemek borusunun uzamasını hızlandıracak işlem. Ara kesinti filmler çektik. 4'ncü ayda çektiğimiz filmlerinde aşındırmak borusun dü ucunun uç pöç dikilemeyeceğini gördükten sonraları bundan hakeza replasman sonucu verdik. Yaklaşık 7 saat devam eden bir cerrahi müdahale ile çocuğun midesinden çocuğa aşındırmak borusu yaptık. Ameliyattan sonraları değme bilinçlilik uğrunda gitti. İkinci haftadan sonraları film kontrolleriyle çocuğumuzu beslemeye başladık. Son 10 gündür ağız ağıza ağızdan besleniyor. Kilo alıyor, kusması olmuyor. En akıbet çektiğimiz filmimizde de değme bilinçlilik yolunda. Bebeğimiz taburcu olacak bir hale geldi. 5 aylık, dü ameliyat, aylık devam eden dip iş tedavisi, baş döndürücü iri emekler en böylecene baş döndürücü şükür sorunsuz, mihnetsiz hastamızı taburcu ediyoruz.”

“50 bin doğumda bir bulunmaz görülen bir durum”

Yemek borusunun gizli olması bulunmaz görülün bir kırıklık bulunduğunu dile getiren Kamacı, “Ortalama değme 4 ile 5 bin doğumda bir görülüyor. Görülenlerinde yüzdelik 85'inden dahası aşındırmak borusunun dü ucunun bir birine baş döndürücü ırak bulunmadığı hastalar. Bizim hastamızda bulunduğu ise bu aşındırmak borusu gizli olan evlatların yüzde7-8'inde görülüyor. Dolayısıyla karşılaştırma yapıldığı devir tahminî 50 bin doğumda bir bulunmaz görülen bir durum” diyerek konuştu.

“Bebeğe ninni, musiki dinletme ayrıca çizik film izlettiler süreci geniş atlatsın”

Yeni Doğan Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şah İpek, bebeği yoğum bakıma aldıklarını, 4 taban denli küvezde kaldığını söyledi. Doç. Dr. İpek, “Devamlı şekilde tükürüklerini almamız icap etti ve bu evladı bir yandan büyütüyoruz. Bu çocuğun ehemmiyetli sorunu de ana kucağıdır, anası sevgisidir. Buradaki şvester arkadaşlar, ununla ilgilenmişler. Müzik dinletmişler, kucağına almışlar, ninni söylemişler, ayrıca çizik film üstelik izletmişlerdir. Bu süreci elan geniş atlatması açısından. 5'nci ayın böylecene hakeza bahtiyar bir levha ile bebişimizi metin bir biçimde ağızdan besleniyor şekilde eve havale etmek ütün takım namına iri bir başarıdır” biçiminde konuştu.

Bebeğin anası Esma Arslanhan, ise evvela gebeliğinde de bebeğinin aşındırmak borusu olmadığını ve ondan sonraları ölüm ettiğini kaydetti. 5 ay evvela doğum yaptığını tamlayan Arslahan, “Buraya geldik, 5 ay evvela yoğum bakıma aldılar. 1 cerrahi müdahale geçirdi ve dobra geçti. 5 ay sonraları yeniden cerrahi müdahale oldu. Şu an esenlik hali iyi. Tedavileri bitmeme ediyor. Şükür sağlığına kavuştuğu düşüncesince bugün almaya geldik” ifadelerinde bulundu.

Rıdvan Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler