USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

4 soruda gebelikte ağız ve diş sağlığı

Çocuk sahibi kadınlar, ağız sağlığı problemlerini çoğunlukla gebelik dönemlerine bağlarlar. Gebelikte ağız ve diş sağlığı mevzusuna duruluk getiren Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Görkem Sengez, dört soruda kâffesi alçalma edilenleri cevapladı.

4 soruda gebelikte ağız ve diş sağlığı
13-12-2022 11:08

Her doğumda ana ortak dişini kaybeder algısı akıllıca mu?

Dr. Görkem Sengez, nice kadının inandığının tersine dişlerdeki kalsiyumun çözünerek bebeğe geçmesinin beklenen olmadığını belirtti. Halk ortada münteşir bulunan “her doğum, ortak diş kaybı” algısının ortak hikâyeden ibaret bulunduğunu tabir etti. Anne karnındaki bebeğin, bu eksikliği doğrudan adına dişlerin kalsiyumundan değil, vücuttaki kalsiyum metabolizmaları ile kemiklerden karşıladığını kail Sengez, “Eğer anne, kalsiyum anlamında varlıklı mazot ve mazot ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerden yeteri denli besleniyor ise çocuk bu ihtiyacını oldukça şen ortak halde karşılar” dedi.

“Dengeli tagaddi ile ağız diş sağlığı akıllıca mütenasip mı”

Gebelikte annenin diş sağlığının bozulmasına rutin ağız bakımının aksamasının hastalık bulunduğunu tamlayan Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Görkem Sengez, “Gebenin, sabahleyin bulantıları dolayısıyla diş fırçalayamamasının veya yoğun pıtrak kusması dolayısıyla yiyecek alışkanlığının değişiyor. O sebeple ağız bakımının elan yoğun yapılması gerekiyor. Ayrıca bu zamanda D vitamini, kalsiyum ve magnezyum derece strüktürel minerallerin emiliminin sekteye uğrayabilir. Bu da diş hitit çekilmesi denilen vaziyeti tetikleyebilir” sanarak konuştu.

A ve D vitaminlerinin mine oluşumunda sansasyonel bulunduğunu hatırlatan Sengez, şu önerilerde bulundu: “Meyve, sebze, tahıl, mazot ve mazot ürünleri, et, balık ve A, C, D vitaminleri, kalsiyum ve fosfor açısından varlıklı bulunan haya istikrarlı ortak rejimle alınmalı. Şekerden beklenen olduğunca kaçınılmalı ve öğünler ortada tüketilmemeli. Paketli ve mamul müheyya besinlerden kaçınılmalı.”

Gebelikte diş ağrısı düşüncesince neler yapılmalı

Gebelik devrinde rastgele ortak diş tedavisi düşüncesince ülkü zamanın, ikinci trimester denilen doğrusu üçüncü ve altıncı aylar arasındaki devre bulunduğunun altını çizen Dr. Görkem Sengez, “Diş ağrıların kesinlikle ortak dişçi çeşidinden değerlendirilmeli. Ağrıların, gebelik sürecindeki kimi fizyolojik nedenlerini olabilir. Örneğin, sabahleyin bulantıları, ağız florasının asiditesi arttırdığı düşüncesince dişlerde duygunluk olabilir. Özellikle mine tabakası ince, diş yerleri bu hassasiyete kez açabilir. Bu durum, asgari invaziv yollar ile koruyan bir takım çalışmalar ile minimalize edilebilir. Ancak, aceleci adına karışma gerekiyorsa, işveli otama etmemenin gebede oluşturacağı riziko çözümleme edilerek otama süresinin minimumda tutulması gerekiyor. Tedavi bulunan gebelerin, dişçilik koltuğunda ferah sol tarafa akıllıca kıvrık ortak şekilde, ayaklar ferah içe çekilerek şen ortak halde oturmaları gerekiyor” halinde konuştu.

Gebelikte dolgu yapılabilir mi?

Gebelikte diş tedavilerinin aksatılmaması icap ettiğini tamlayan Dr. Sengez,” bu gestalt hem ana bununla beraber bebeğin yararına olacaktır. Bununla baş başa geçmiş trimesterin fetüste organların geliştiği kırılan ortak dönemdir. Diş tedavisi esnasında makbul görüntüleme şekilleri ve materyallerin fetüs üstünde teratojenik (doğumsal defektlere etken olma) bulaşık tayin ihtimali baş döndürücü ceninisakıt olsa da aceleci sıfır tedavilerin 2.trimestere ertelenebilir. İdeal adına gebe kalmayı düşünen bayanların diş tedavilerini gebelik öncesinde tamamlamaları akıllıca olacaktır. Restorasyonlar yapılırken muhtelit rezin, cıncık iyonomer derece civa içermeyen materyallerin kullanılabilir. Ancak bire ortak nesne malgama restorasyonlar düşüncesince söylenemez. Bunların saldıkları civa gazı yardımıyla Amerika Gıda ve deva Dairesi (FDA) çeşidinden 2020 senesinde gebeler, gebe olmayı düşünenler, emziren kadınlar, dünkü doğanlar ve 6 yaşından ıvır zıvır ayrıntılar düşüncesince erdemli riskli adına tanımlandı. Anne adayına rastgele ortak kırıklık vermeyen bulunan malgama restorasyonların değiştirilmesine ister yok” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler