USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

3,5 kiloluk bebeğin alınan böbreği 250 gram çıktı

 İki ay er doğan ve veladet sonrası aylarca kilo alamayan İpek Ece çocuk tahminî 35 günce derin görev periyodunun arkası sıra taayyüş tutunmayı başardı.

3,5 kiloluk bebeğin alınan böbreği 250 gram çıktı
03-01-2023 15:09

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Sözübir, “Bebeğimiz polikistik böbrek hastası. Çok erişmiş bulunan böbreklerden birisini kabul geçirmek mecburiyetinde kaldık. Aldığımız böbrek 250 gramdı, derhal sonra 3 kiloya ulaştı. Normalde 7-8 kilo olması müstelzim yan yana bebek, bizlere vardığında 3,5 kiloydu, 7 maaş yan yana çocuk veladet ağırlığındaydı. Tam 50 günden sonradan bundan hakeza bahtiyar sona geldik, taburcu ediyoruz. Önümüzdeki süreç; 7 kilo olduktan sonradan çocuğumuz düşüncesince bundan hakeza diyaliz lakırtı konusu” dedi.

Üsküdar'da canlı Özge ve Fuat Darol çifti ikinci evlatları İpek Ece'nin doğumunu beklerken iddiaya layıkıyla bebekte yan yana kırgınlık bulunduğu belirtilerek er doğumla katılması gerektiği tabir edildi. Edinilen bilgiye layıkıyla 1 kilo 600 gram adına 2 ay er dünyaya mevrut ufak bebeğin otozomal çekinik polikistik böbrek hastası bulunduğu öğrenildi. Aile elden otama düşüncesince harekete geçerken, dert dolayısıyla İpek Ece'nin böbreği çabucak büyüdü, bağırsak, mide, akciğer, his kabilinden nice organa edisyon hazırlamaya başladı. Zamanla beslenmekte zorluk çeken ve karnı şişen çocuk düşüncesince multidisipliner yan yana yaklaşımla otama süreci başladı. Minik bebeğin çabucak büyüyen yan yana böreği alınırken Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Taşdemir ile Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Sözübir'in ekipleriyle beraberce uyguladıkları otama sonrası çocuk beslenmeye ve kilo almaya başladı. Olumlu ilerleyici süreçle karı şişman talih yaşarken, iç zarı diyaliz kateteri takılan bebeğin öteki böbreğiyle ilişik proses bitmeme ediyor. 35 haset dip bakımda peyda geçirmek amacıyla tahminî 2 ay hastanede küsurat 7 maaş İpek Ece çocuk taburcu edilirken karı ve doktorları kavi süreci anlattı. Anne Özge Darol, o anlarda birtakımı devir duygulara bilgili olamadı.

“Belirsizlik aşırı kötü, alelhusus de bu çocuğunuz olunca”

Kızının sağlığına ulaşması düşüncesince müstelzim herhangi yan yana şeyi gerçekleştirmek düşüncesince çabaladıklarını özetleyen ana 34 yaşındaki Özge Darol, “İlk duyduğumda hastalığın bu denli biçimsiz bulunduğunu on paralık bilmiyordum, bu denli etraflıca devamlı yan yana otama gerektireceğini bilmiyordum zira on paralık şaşılacak yan yana hastalıktı. Belirsizlik aşırı biçimsiz yan yana nesne alelhusus de bu çocuğunuz olunca sizi demin da zorluyor. Çok şükür bu günlere geldik. En azından kılıç çaresini bulduktan sonradan otama süreci demin çabuk ilerledi. 35 devir dip bakımda kaldı, ego 15 gündür indinde kalıyorum, alışılagelen servise çıktık. Yoğun bakımda 10 dakika görüp hariç çıkıyorduk, aşırı kalamıyorduk. 15 gündür yanımda bulunduğu düşüncesince aşırı güzel, demincek eve gidiyor oluşumuz demin hâlâ güzel, en azından kardeşiyle buluşacak, o da aşırı özledi. Kardeşi geçmiş günden bu yana aşırı soruyordu 4,5 yaşlarında önemsiz bulunduğu düşüncesince herhangi yan yana şeyi anlatamıyoruz. Sonuçta dip iş sürecinde ona on paralık göstermedik. 3-4 kez geldi şu an bu sürece o da alıştı, kardeşini bekliyor. Bir böbreğinin katılması hayatını geçindirmesi düşüncesince gerekliydi. Beslenmemiz aşırı çetince oluyordu, herhangi yan yana beslenmemizden sonradan gaseyan gerçekleşiyordu zira böbrekleri aşırı şişman bulunduğu düşüncesince içeride mideye arazi yoktu. Nefes alışını etkiliyordu, akşamları İpek Ece'yi arama ederek geçiyordu, şeb kustuğu an anbean indinde olamıyorsunuz tıkanmasından korkuyorduk. Tek böbreği alındıktan sonradan 15 gündür beraberiz on paralık anca yan yana nesne yaşamadık. Böyle rahatsızlığı olanlar hakkıyla ümitsizliğe kapılmasın, çaresi var” dedi.

“Her nesne onun düşüncesince kâfi ki dobra olsun”

Kızını eve götürüyor olmanın mutluluğunu yaşadığını özetleyen ata Fuat Darol, “29'uncu haftada ana karnındaki nakit azalınca bebeği kabul etme sonucu aldılar. Bu halde veladet gerçekleşti, ondan ahir süreçte de etibba çocuğun polikistik böbrek hastası bulunduğunu söyledi. Başlarda aşırı korkmuştuk, geçmiş kez duyduğumuz yan yana hastalık. Eşim ve ya benim ailemde şişman çocuğumda hakeza yan yana nesne yok. Belirsizlik ve endişe hakimdi ne yapacağımızı bilmiyorduk. Nakil düşüncesince muhtemelen yan yana kilo ve epope şartı varmış, evleviyet çocuğun bu epope ve kiloya gelmesi lazım. İnşallah yan yana an ilkin kilosuna, sağlığına kavuşursa seve seve ana babası adına kılıç böbreğimizi veririz. 7 haftayı geçti buradayız çetince süreç, herhangi yan yana nesne onun düşüncesince kâfi ki dobra olsun. Mutluyuz naşir evimize gideceğiz” dedi.

“7 maaş yan yana çocuk veladet ağırlığındaydı”

Bebeğin kilosunun az bulunmasına karşın alınan böbreğinin az demin 250 gram bulunduğunu kail Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Sözübir, İpek Ece'nin sağ esen kilo alabilmesinin önemine aksan yaptı. Bebeğin tedavisine bitmeme edileceğine uyanıklık çekici Prof. Dr. Sözübir, laflarını şöyleki sürdürdü: “Bebeğimiz ana karnından itibaren belirleme edilmiş polikistik böbrek hastası. Multidisipliner yan yana halde bu çocuğa yaklaştık, geçmiş yapılması müstelzim lacerem bu evladı diyalize hazırlamak, hazırlarken de bozulmamış sakin kilo alıp dimdik yan yana halde diyalize hazırlamaktı. Bu bağlamda aşırı genişlemiş, aşırı erişmiş bulunan böbreklerden birisini kabul etme sonucu aldık. Aldığımız böbreğin 250 gram bulunduğunu uyarmak isterim. Onu da aldıktan sonradan 3 kiloya ulaştı. Hayatına ağırlık çıkaracak, döl yatağı içerisindeki o kütle münfail oldu. Kitle alındıktan sonradan çocuğun hem solunumu, beslenmesi hem şişman tuvaletini yapması düzeldi. Normalde 7-8 kilo olması müstelzim yan yana bebek, bizlere vardığında 3,5 kiloydu. 3,5 kilo veladet ağırlığı 7 maaş yan yana çocuk veladet ağırlığındaydı. Bunun yan yana nedeni er doğumu, ötekisi de bu kitlelerden ötürü dobra beslenememesi, büyüyememesi ve gelişmemesiydi. Tam 50 günden sonradan bugün bundan hakeza bahtiyar sona geldik, çocuğumuzu taburcu ediyoruz. Bundan sonradan bizim önümüzdeki süreç; bebeğimize kilo aldırmak, kitlesinden kurtulan, rahatlayan akciğerlerinin hazım sisteminin bundan hakeza çocuğun alışılagelen faiz ve büyümesine izin etmesini sağlamak. Büyüme, evolüsyon kararında 7 kilo olduktan sonradan çocuğumuz düşüncesince bundan hakeza diyaliz lakırtı konusu. Hiçbir devir ailelerimiz nevmit olmasın, kadro aşırı önemli”

“Böbreğin başta karnın içerisindeki öteki organlara baskısı lakırtı konusu"

Hastasının özelliğine bağlı bilim sağlayan Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Taşdemir, “Bebeğimiz yaşama 2 ay er ve aşırı az veladet ağırlığıyla gelmiş. Genetik menşeli yan yana kistik böbrek hastalığı, bu bebekler doğduktan sonradan da kistler böbreklerin zarfında çabuk halde büyüyerek hem bebeğin umumi sağlığına hem büyümesine, büyümesine bununla ortak öteki organlarına aşırı ağır mesail oluşturabiliyor. En ehemmiyetli problemlerden birisi bu; böbreklerin faiz hızı o denli yan yana tomar ki örneğin; haftada yan yana tahminî 4-5 milim denli büyüyor. Bir erişkinin böbreğini düşünün tahminî 100 ile 120 milim arasındadır, bebeğimiz bizlere vardığında 5 aylıktı. O çevrim üstelik 125 milimetreye kazanmış 2 adet iri böbreği vardı. Yaklaşık 2 maaş müddet zarfında de tahminî 152 milimetreye denli aşırı ağır yan yana faiz hızıyla, yan yana böbreğin başta karnın içerisindeki öteki organlara baskısı lakırtı konusu. İlk vardığında de karnındaki şişliği hem ailemiz hem kılıç aşırı açık ayırt ediyorduk. Mideye edisyon yaparak beslenmesini bozuyordu, akciğerlere edisyon yaparak dem almasını zorlaştırıyordu. Kalbe edisyon yaparak kalbin atışını hızlandırıyordu. Kendisi filhakika gerilim yükseltebilen yan yana hastalıktır; otozomal çekinik polikistik böbrek hastalığı" ifadelerini kullandı.

"Ameliyat öncesi, sonrasını karşılaştırdığımda aşırı müspet gelişmeler oldu"

Tedavi sonrası bebeğin yerinde yaşanmış bulunan müspet gelişimleri aktaran Doç. Dr. Taşdemir, “Midesine küsurat alanın aşırı önemsiz olması ve bu yüzden herhangi yan yana tagaddi çabasında kusması ailemizin de en şişman endişesiydi. Örneğin; 1,500-600 kilo doğan bebeğimizin 5 aylıkken 4 kilonun üzerinde çıkması bundan hakeza 5 kiloya akla yatkın ilerlemesi gerekirken, bizlere vardığında filhakika 3,5 kiloydu ve daim kilo alıyor, veriyor şeklindeydi. Birçok insan düşüncesince az görünebilir lakin bu gramlar yan yana çocuk düşüncesince aşırı önemli. Bir iç zarı diyaliz kateteri yerleştirmeyi planladık. Bir hekim adına bu bebeğin cerrahi müdahale öncesi, sonrası periyodunu karşılaştırdığımız devir herhangi yan yana şeyden ilkin umumi gayrimeskûn cildinin rengi, uyanıklığı, bakışları, keyfi, iştahı bunların hepsinde aşırı müspet gelişmeler oldu. Bebeğin böbreğini çıkardığımızda 250 gram ağırlığındaydı ve bizlere vardığında 3 kilo 400 gram civarındaydı ve 3 kilo 200'e denli düştü. Amacımız bu bebeği 7 kilo ağırlığına, 70 cm uzunluğa ulaşana denli tagaddi yardımıyla izlemek. Sonrasında da böbrek nakli sürecini başlatmak. Diğer böbrek menfi hasiyet etmekle beraberce münasebet almıyoruz, zira hala lüzum üretmeye bitmeme ediyor. Vücudumuzdaki atıkları, toksinleri temizliyor gine yardımı var. O da aşırı büyürse bebeğin beslenmesini bozarsa, akciğerlerine edisyon yaparsa, dirimlik ateş yaparsa, onu da alarak nakile denli yalnızca diyalizle sürdürmek istiyoruz" halinde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler