USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

3 yaşındaki Tusem ’Biyonik Kulak’la ilk kez duydu

İstanbul'da canlı ve çırılçıplak sem kaybı bulunan 3 yaşındaki Tusem Ada Budak'a meydana gelen operasyonla Biyonik Kulak takıldı. Minik Tusem, cihanız açılmasıyla beraberce mevrut seslere şaşkınlıkla karşılık verdi. 35 senedir sem problemi canlı ana Müge Nilay Budak ise, ?

3 yaşındaki Tusem ’Biyonik Kulak’la ilk kez duydu
09-11-2021 10:09

İstanbul'da canlı Müge Nilay, Yunus Budak çiftinin anadan doğma sem sıkıntısı canlı 3 yaşındaki Tusem Ada Budak'a 2 yaşlarındayken sem sıkıntısı yaşamış bulunduğu ortaya çıktı. 2 yaşındaki evlatlarının sem sıkıntısı yaşadığını ve ağız okumuş bulunduğu farklılık fail Budak çifti soluğu hastanede aldı. Çeşitli testler meydana getirilen Tusem Ada'nın duymadığı anlaşıldı. Çocukları düşüncesince endişelenen aile, Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Doktoru bulunan Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik'e başvurdu. Duymadığı belirlenen Tusem Ada'ya Koklear İmplant kısaca dirim kurgusal kulak takılmasına değişmeyen verildi.

Hastaneye yatırılan küçük Tusem'in kafatasına operasyonla Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik çeşidinden cihazın müşterek parçası yerleştirildi. Belli aralıklarla meydana getirilen kontrollerde Tusem'in çıban yerinin iyileştiği anlaşıldıktan sonra, cihazın aut parçasının yerleştirilmesine değişmeyen verildi. Odyometri doktoru ise, aleti yerleştirmeden geçmiş bilgisayarda ayarlarını yaptı. Ardından Minik Tusem'in kafasına ayarları tamamlanan Koklear İmplant kısaca Biyonik Kulak takıldı. Cihazın açılmasıyla baş başa küçük Tusem, doktorun el çırpma sesini duyar duymaz iri müşterek sangılık yaşadı. İlk kere sesleri duyan Tusem nereye bakacağını şaşırırken, ana ve babası ise ihtisas kırcı anlamış olur yaşadı. 35 senedir sem sıkıntısı canlı ana Müge Nilay Budak, kızının vereceği tepkileri mecbur gözlerle izledi.

Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, “Öncelikle müşterek kol görüntülemeler yaptık. İçeride herhangi müşterek ne müşterek sapaklık varmı bulunmayan mu, kulak sistemi kaslı mi küçük tefek mi onu müşterek değerlendirdik. İşitme testimizdeki değerlere baktık. Gerçekten sem aletinden yarar görmeyecek kurda mi diyerek belirleme ettikten sonraları ameliyata müteveccih hazırlıklarımızı yaptık. 2 hafta geçmiş ameliyatımızı yaptık. Her dü kulağına dirim kurgusal kulağı taktık. Bugünde açılımını yaptık cihazların. Her dü kulağa Koklear İmplantın iç parçasını taktık. Hem sağa hem sola. Biz cerrahi müdahale hanede cihazın çalışıp çalışmadığını bilgisayara takarak tasdik ettik. Her dü dinleyerek da istediğimiz uyarıyı alınca ameliyatı sonlandırdık. Yara iyileşmesini bekledik. Bugün de gene ayrımsız halde haricen cihazın çalışıp çalışmadığını arama ederek ve yavaştan sesi vermeye başladık. Bundan sonraları adım adım seslerin sertliğini artırmaya başlayacağız lakin şuan ısınma devrinde bulunduğu düşüncesince ilk özellikle çocuğun cihaza alışmasını istiyoruz. Sonuçta mıknatısla dışarıda bulunan müşterek zerre var. Buna çocuğun alışması lazım. Çocuğun seslerden ürkmemesi düşüncesince ceninisakıt kurda nağme vererek geçmiş sesin varlığını imtihan ettirmeye çalışıyoruz. Daha sonraları az buçuk elan derecesini arttırarak ve etraftaki ünlü uyarının da derecesini artırarak müşterek nevi iyileştirme halinde seslere alışmasını farklılık etmesini bekliyoruz. Annesinin sesine babanın sesine ve çevredeki kişilerin sesine alışmasını istiyoruz. Onun düşüncesince az buçuk nağme müteveccih iyileştirme sürecimiz var. Erken yaşta implant takılan çocuklarda adaptasyonun elan erdemli bulunduğunu görüyoruz” diyerek konuştu.

“Cihazı takmamış olsaydık o devir doğrusu hitabı da olmayacaktı”

Çocuklarda geç takılan cihazlardan erdemli mahsul alınmadığına aksan karşılayıcı Evcimik, “Bu cihazlarda en iri özgülük er yaşlarda takılması. Eğer bu süreyi kaçırırsak maatteessüf cihazdan istediğimiz verimi alamıyoruz. 4 yaş altında özelikle bunu takmaya çalışıyoruz. Eğer er yakalarsak müşterek yaşından sonraları takmaya başlıyoruz. Diyelim ki bu bebek geç geldi yahut geç farklılık edildi. O devir maatteessüf istediğimiz verimi alamıyoruz. Ada özelinde söyleyecek olursak hâlâ elan 4 yaşı altında bulunduğu düşüncesince cihazdan mahsul alacaktır. Tabi tığ bunu haricen destekleyeceğiz. Eğer bu aleti takmamış olsaydık o devir doğrusu hitabı da olmayacaktı hem sağır hem lalüebkem olacaktı. Bu lüzum istemez aydın kapasitesini de azaltacaktı. Öğrenme güçlüğü olacaktır. Etrafla iletişimini bozacaktı. Dolayısıyla bu işin artısı kıyas edilemez. Ailelerin bu yönde duyar olmasını ve er tanıda bizim de cins bulunduğu genişliğinde tarama testleri yaparak çocuklarda ki sem kaybını biran geçmiş belirleme yazar müşterek an geçmiş cihazlamamız lazım. Eğer kayıpları baş döndürücü erdemli düzeydeyse o devir Koklear İmplant iliştirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Beyine herhangi müşterek ne müşterek negatif tarafı yok”

Takılan cihazın bellek gelişimine herhangi müşterek ne negatif müşterek tarafı olmadığını tamlayan Evcimik, “Cihazın takılmasının beyine herhangi müşterek ne müşterek negatif tarafı yok. Biz ağız ağıza kulakla ilgili müşterek cerrahi müdahale yapıyoruz. İç parçadaki cihazda herhangi müşterek ne müşterek mesele Şayet olmazsa hayat boyu bebek bu aleti taşıyor. Diyelim ki müşterek mesele baskı bu ameliyatla düzeltile biliniyor. Eğer hitabı gelişmişse bilfarz yaşlılarda sem kaybı oluyor. İşitme aleti kullanıyorlar. Fakat sem aletinden yarar göremeyecek basamak de müşterek sem kaybı mevcut ise onlara da impilant takıla biliniyor. Burada burası da bizim sınırımız sem kaybının 80-90 desibelin dair çıkması sem kaybının. Onun düşüncesince herhangi müşterek ne müşterek yaş haddi yok. Ama müşterek bebek anadan doğma sem kaybı herhangi müşterek ne müşterek gönül gelişimi küçük tefek o süreci kaçırmışsa 10, 15, 20'li yaşlara mevrut lakin ne görüşme mevcut ne sema mevcut sağır lalüebkem müşterek halde yaşamını bitmeme ettiriyorsa bu kollar maatteessüf impilanttan yarar görmüyorlar” dedi.

“Dış zerre dışarıdaki sesi almaktadır ve içerideki iç bölüme iletiyor”

Cihazın düzentileme sistemini özetleyen Evcimik, “Şuan da müşterek aut parçamız var. Dış zerre dışarıdaki sesi almaktadır ve içerideki iç bölüme iletiyor. Dışarıdaki mikrofonla almış bulunduğu sesi namına layıkıyla işlemleyip içeriye iletiyor. İçerideki parçada salyangoz dediğimiz kokleaya gönderiyor. Şuan koşa yönlü maşa mevcut nedeniyle bozulmamış ve sol taraf farklılık ika açısından da hayır olacaktır. Dış zerre değişe biliyor. Özelikle uygulayım bilimi geliştikçe boyutlarında küçülme görüyoruz. 10- 15 sene sonraları toy müşterek nitelikte çıksa behemehâl onu içerideki parçayla ahenkli bitirdikleri düşüncesince toy çıkan aleti da bebek kullana biliyor olacak” dedi.

“Ada düşüncesince içimizi karartmadık”

Çocuğunun duymadığını seslere tepkime vermemesinden anladıklarını kail ata Yunus Budak, İstanbul'da yaşıyoruz. Bayan kuaförüyüm. Şuan kafam alengir düpedüz duyuyor lakin birlik tepkime vermiyor. İlk seslere tepkime vermemeye başlayınca farklılık ettik. Birkaç yere gösterdik en böylelikle burada değişmeyen kıldık. Çözümü bulunduğu düşüncesince küçük müşterek ameliyatla neticede duyabilecekse şayet baş döndürücü iri müşterek dava dokuma etmiyordu bizim için. Çok da Ada düşüncesince içimizi karartmadık” dedi.

“2.5 yaşında farklılık ettik duymadığını”

Duygularının baş döndürücü alengir bulunduğunu dile getiren ana Müge Nilay Budak,” Şuan havas baş döndürücü karışık. Duyuyor mu duymuyor mu tepkime de vermiyor. Tarif edemiyorum. İlerleyen senelerde elan dobra duyacağına inanıyorum. Dudak okuyordu arkadan seslenince duymuyordu o devir farklılık ettik. 2.5 yaşında farklılık ettik duymadığını” diyerek konuştu.

Zöhre Alagöz - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler