USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

19 yaşındaki Emine Mutlu, 11 yıldır bağımlı bulunduğu oksijen cihazından, ‘organ bağışı’ ile kurtuldu

Yaklaşık 11 yıldır oksijene bağımlı yerine yaşamını idame ettirmeye etkin 19 yaşındaki Emine Mutlu, kendine makul akciğerin bulunması ile sağlığına kavuştu. Mutlu, “11 yıldır oksijene bağımlı yaşıyordum. Çok şükür ki 11 Eylül'de akciğer nakli oldum. Şuan baş dön

19 yaşındaki Emine Mutlu, 11 yıldır bağımlı bulunduğu oksijen cihazından, ‘organ bağışı’ ile kurtuldu
06-11-2021 10:40
Kistik fibrozis rahatsızlığı ile uğraş fail ve 11 yıldır oksijen tüpüne bağımlı adına canlı 19 yaşındaki Emine Mutlu, kendine akıllıca akciğerin bulunması ile sağlığına kavuştu. 11 yıl süresince hayati fonksiyonlarını gerçekleştireceği en küçük hareketlerin güçlü kendisi düşüncesince baş döndürücü güç bulunduğunu kaydeden Mutlu, geçirdiği dizi eylem ondan sonra oksijene bağımlı yapılmaksızın soluk alabilmesinin kendisini baş döndürücü bahtiyar ettiğini söyledi. Ayrıca, rahatsızlığı yardımıyla indinde ekol yaşamı olmadığını kaydeden Mutlu, aktarım ile baş başa alışılagelen yaşamını berhayat olmak istediğini ve darülfünun sınavına girerek Hukuk Fakültesine dönüşmek arzusunda bulunduğunu belirtti. Hastalık döneminin baş döndürücü güç bulunduğunun altını çizen Mutlu, “11 yıldır oksijene bağımlı yaşıyordum. Çok şükür ki 11 Eylül'de akciğer nakli oldum. Şuan baş döndürücü mutluyum soluk alabiliyorum.

Öncesinde makineye ilişkin yaşıyordum. Allah razı olsun ki donörüm yardımıyla şuan geçinme tutundum. Daha mutluyum. Küçük evlatların yapabildiği hareketler benim düşüncesince baş döndürücü zordu. Ama inşallah yaşıtlarım üzere yaşayabileceğim. Daha mutluyum. Organlarımızın arazi altında çürümesi, bulunmayan olması değil, benim üzere içi yaşantı meşbu arkadaşlarıma düş olması henüz iyi. İnşallah yurttaşlarımız kalıp olabilir ve duyar olur. Organlarının çürümesi adına bağış yaparlar” ifadelerini kullandı.

“En küçük isteğim çantamı koluma takıp yürümekti”

Hastalık zımnında zarfında küsurat birtakım şeyler bulunduğunu ve aktarım ondan sonra bunları da yapmak istediğini dile getiren Mutlu, “En küçük isteğim çantamı koluma takıp yürümekti. Dışarı çıkarken, ‘acaba oksijenimin yükleme cihazı mevcut mı, rastgele şeyimi, ilaçlarımı aldım mı' bunlar benim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli faktördü. Ama şuan aklımda tek ide yapılmaksızın çantamı alıp çıkabilmek baş döndürücü elleme indinde duygu” halinde konuştu.

“Benim üzere nice dostum bekliyor aktarım olmayı, tekrar soluk almayı”

Hastalık yardımıyla yaşamının az henüz tamamına yakınını evde geçirdiğini, bu nedenle de ekol yaşamı olmadığını kaydeden Mutlu, “Şuan ortaöğretim mezunuyum, evde terbiye aldım. Yani ekol hayatım olmadı. Sürekli hayatım habbe arasında geçti; ilaçlarla, tedavilerle, egzersizlerle. Ama inşallah bundan sonraları hayatımı henüz elleme yaşayacağım. Tabii ki darülfünun düşünüyorum. Hukuk kısmı düşünüyorum, inşallah olur. Benim üzere nice dostum bekliyor aktarım olmayı, tekrar soluk almayı. Umarım organları bulunmaktadır ve yaşama tutunurlar” dedi.

“Organ bağışı sahn kurtarır, lütfen organlarımız çürümesin ve dünkü hayatlar bulsun”

Kızının illet sürecinde baş döndürücü güçlükler yaşadığını vurgulayan ana Münevver Mutlu, “Kızım akciğer nakli bulunduğu düşüncesince baş döndürücü mutluyum. 11 yıldır oksijen makinesine bağlıydı. Sürekli habbe içindeydi. Dışarı çıkacağımız zaman, ‘bataryanın şarjı nerede, ilacımız nerede' niteleyerek nikbet içerisindeydik. Ama deminden yaşama bağlandı. Çok teşekkürname ederim. Şunu anlatmak istiyorum, ‘organ bağışı sahn kurtarır, lütfen organlarımız çürümesin ve dünkü hayatlar bulsun.'

“Akciğer nakli topu topu organlar arasında en güç bulunan ve en komplike bulunan organ nakli”

Akciğer naklinin topu topu organlar arasında en güç meydana getirilen aktarım işlemi bulunduğunu kaydeden Ankara kent Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, “Akciğer nakli topu topu organlar arasında en güç bulunan ve en komplike bulunan organ nakli. Bu yönüyle devletimizde ihtimal de en akıbet yaşama sabık ve rutin indinde izlence adına yapılabilen organ aktarımı olmuştur. 2012 yılına denli devletimizde akciğer nakli gereksinim duyan hastalarımızı yurtdışına atıf buyurmak durumundaydık.

Ama öbür organ nakillerine baktığımız zaman, 1980'lerden beri baş döndürücü da efdal indinde muvaffakiyet oranıyla yapılıyor. Akciğer naklinin zorluğu ihtimal de bu işin 2012'lere denli aksamasına faktör olmuştur diyebiliriz. 2012'den sonraları devletimizde bu operasyonları gerçekleştirebilir bir duruma geldik ve bundan sonraları bu şikayetle yurtdışına hastalanmış sevkine icap kalmamıştır” açıklamasında bulundu.

“Akciğer naklinden 20 gündüz sonra, bundan sonraları oksijen bağımlılığından kurtuldu”

Emine Mutlu'nun aktarım gerçekleştikten çelimsiz indinde müddet sonraları oksijen bağımlılığının sona erdiğine ilgi çekici Prof. Dr. Yekeler, vatandaşları organ bağışçısı olmaya çağırarak şunları kaydetti:

“Kızımız 19 yaşında ve kistik fibrozis hastasıydı. Yaklaşık 10 yaşından itibaren ayrıca 11 yıldır oksijene bağımlı adına yaşamını idame ettirmekteydi. Bu halde oksijenden ayrılmadan, oksijene bağımlı olarak, oksijen yapılmaksızın çarşıya çıkamamak, dostlarıyla buluşamamak, okula gidememek ve bunun üzere nice ‘hayata ilişkin basit' aktiviteleri kalmak hakkıyla baş döndürücü üzücü. 11 yıldır bu halde oksijene bağımlı olarak, ilaçlar ile yaşamını idame ettiren indinde hastamızdı. Bize tahminî 2 yıl ilk başvurma etti.

Biz akciğer bekleme listesine aldıktan sonraları geçtiğimiz ay akıllıca organ baskı ve akciğer naklimizi yaptık. Yaklaşık şuan 20 gündüz oldu. Akciğer naklinden 20 gündüz sonra, bundan sonraları oksijen bağımlılığından kurtuldu. Nekahet süresini de tamamladıktan sonra, hastalarımız yaşama ilişkin rastgele ayrışık aktivitesini yapabilecek konuma kavuşuyor.”

Utku Şimşek - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler