USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

1,5 milyon yeni HIV vakası dünyayı tehdit ediyor

Bugüne denli 40 milyon ferdin ölümüne faktör bulunan AIDS ile ilişik farkındalığı yükseltmek hesabına 1 Aralık Dünya AIDS gününe hususi açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, 2021 senesinde 650 bin ferdin HIV münasebetli emraz dolayısıyla vefat ettiğini ve birl

1,5 milyon yeni HIV vakası dünyayı tehdit ediyor
30-11-2022 12:06

Dünya genelinde 40 milyon bireyin bugüne denli ölümüne faktör bulunan AIDS ile ilgilendiren farkındalığı yükseltmek hesabına 1 Aralık dünya gelinde “AIDS Günü” şekilde anılıyor. Pandemi daha sonra DSÖ verilerine uyarınca mevrut AIDS-HIV enfeksiyonu olaylarında çoğalma yaşandığına değgin uyarılarda mevcut Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, 2021 senesinde 650 bin bireyin HIV münasebetli emraz zımnında vefat ettiğini ve kuma sene ortamında kestirmece 1,5 milyon bireyin henüz HIV virüsünü kaptığını dile getirdi.

“Türkiye'de de gidişat akıl verici”

günümüzde dünyada mecmu kestirmece 38,4 milyon bireyin HIV artı olduğuna ilgi çekici Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Bunların çoğunun (2/3'ü) Afrika kıtasında bulunduğunu belirterek, “Ülkemizde ise vakaların bildirilmeye başlandığı 1985 yılından 2021 yılına denli mecmu kestirmece 33.000 HIV artı kişioğlu belirleme edildi. 2021 senesinde 3000 yeni vaka belirlendi. Sağlık Bakanlığının verilerine uyarınca devletimizde çor trendindeki çoğalma akıl verici” dedi. İlaç tedavisinin uygulanabilir bulunmasına karşın virüsün vücuttan ağız ağıza atılamadığının da altını çizen Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, en dobra tedavinin virüsle tek değinme etmemek bulunduğunu belirtti.

HIV Enfeksiyonun encam safhası, AIDS

Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, Türkçe açılımının insanoğlu immunyetmezlik virüsü bulunan HIV üzerine bilinmesi gerekenleri şu biçimde anlattı, “Bağışıklık sistemini zayıflatan HIV virüsü, ayrışık enfeksiyonlara, kanserlere ve romatizmal hastalıklara münasebet olur. HIV virüsü vücuda girdikten sonradan ağır yavaş, muafiyet sistemini prezantabl fail ve düzenleyen en ehemmiyetli hücreleri, CD4 hücrelerinin sayısının azalmasına münasebet olur. Tedavi edilmediği takdirde, seneler ortamında muafiyet sistemini encam derecede bozar. Enfeksiyonun encam safhası bulunan AIDS şu demek oluyor ki Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu şekilde isimlendirilen safiha meydana gelir” dedi.

“Enfeksiyonun aşamaları insana uyarınca tahavvül gösteriyor”

HIV enfeksiyonunda belirtilerin enfeksiyonun aşamasına uyarınca değiştiğine yer veren Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, virüsün vücuda girmesinden sonradan geçmiş biraz hafta ortamında tek endeks olmayabileceği kabilinden ateş, başlangıç ağrısı, deri döküntüsü, geçit ağrısı enflüanza belirtilerinin başlangıç gösterebileceğine ayraç etti. Şerefhanoğlu başkaca hastalığın, levent boylu seneler belirtisiz seyredebildiğini ancak, otama edilmediği takdirde encam aşamalarda ak kan bezlerinde şişme, kilogram kaybı, ateş, ishal, ayrışık kanserler, alevli enfeksiyonlar ile izleyerek ölüme münasebet bulunduğunu söyledi.

Bulaş yollarına dikkat, ana sütünden bebeğe geçiyor

Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu HIV'in kan, emzirme, semizlik ve vajinal sıvılara değinme ile bulaştığını hatırlatarak, söz gelişi enfeksiyonu haiz bireyin kanıyla değinme etmiş enjektörün batması, kanın insanların delik yahut ağzına teması ile bulaşabileceğini dile getirdi. Kanın sert cilde teması ile enfeksiyonun bulaşmayacağını tamlayan Prof. Dr. Şerefhanoğlu fakat HIV artı annenin sütünden emzirme ile bebeğine bulaşabileceğine ilgi çekti. Günümüzde virüsün en kesif eşeysel kez ile bulaştığını kail Şerefhanoğlu, “Gebelik esnasında anneden ana rahmi içerisindeki fetüse virüs geçebilir” sanarak bilgelik verdi.

“Piercing ve darp yaptırırken sterilizasyona ilgi edin”

Şerefhanoğlu, korunmasız eşeysel birlikteliğin yanında HIV virüsünün bulaşması düşüncesince riskli eylemleri ise şu biçimde sıraladı: Ortak iğne kullanılması, verimsiz sıfır malzemelerle meydana getirilen piercing dövme, keyif çalışanlarında kaymakamlık ile iğne batması, klamidya, er suyu soğukluğu kabilinden ayrışık eşeysel yolla bulaşıcı enfeksiyonların varlığı

“Günlük alelade tavırlar ile HIV virüsü bulaşmaz”

Şerefhanoğlu, bulaş yollarını aşina olmak denli riziko taşımayan günce alelade davranışları da öğrenmenin maşer sağlığı açısından rahatlatıcı bulunduğunu belirttiği açıklasına şu biçimde bitmeme etti:

“Örneğin; yanak yahut dudaktan öpüşmek, selamlaşmak, ayrımsız kabadayı yemek, eş abdesthane banyoyu kullanmak, karşılaşma yapmak, ayrımsız kalemi yahut bilgisayarı kullanmak, ayrımsız odada yahut tam oturmak, ayrımsız tişörtü giyinmek kabilinden eylemler ile virüs bulaşmaz. Bir öbür ehemmiyetli madde ise, HIV virüsüne can alıcı tedaviyi meydan (antiretroviral tedavi-ART) ve virüsü baskılanmış şahıslar eşeysel alışveriş ile virüsü bulaştırmaz. HIV virüsünün bulaşmasını engel olmak düşüncesince eşeysel ilişkide bozuk kullanılması eşya ve önemlidir.”

“Kan testleri ile canlandırma ediliyor”

HIV enfeksiyonun teşhisinde en kesif antikor testlerinin kullanıldığını kail Şerefhanoğlu, virüsün vücuda girmesinden sonradan 1 ay ortamında çoğu kez antikorların oluştuğunu anlatı. Ancak belirleme edilememesi biçiminde testin 3 ay sonradan tekrarlanması icap ettiğini vurguladığını hatırlatan Şerefhanoğlu, antikor testi artı bulunan bireylerin teşhisin kesinleşmesi düşüncesince ayrışık teslim testlerinin yapılması icap ettiğini anlatım etti. Şerefhanoğlu, “Halk sağlığı müdürlüklerince meydana getirilen teslim testinin artı gelmesi daha sonra kişioğlu HIV artı tanısını almış olur” dedi.

“İlaç tedavisi uygulanıyor fakat virüs vücuttan ağız ağıza atılamıyor”

Şerefhanoğlu, antiretroviral (ARV) ilaçlar ile HIV hastalığının tedavisinin yönetilebildiğini fakat HIV virüsünü vücuttan ağız ağıza atamadığının altını çizdi. Bu ilaçların fakat muafiyet sisteminin bozulmasını engellediğini ve iyileşmesini sağladığını kaydeden Şerefhanoğlu, çağımızda bu enfeksiyonun tedavisinde ilaçların aşırı can alıcı bulunduğunu söyleyerek, “Bireyler çare tedavilerine dirim boyu bitmeme ettikleri takdirde mıhlı ve birinci sınıf alışılagelen kuma dirim sürerler. Bu tedaviler ile HIV bundan sonradan şeker hastalığı gerginlik kabilinden vakayiname kuma çor durumunu aldı. mühim bulunan hastalığın ilerlemeden canlandırma edilmesi ve tedavinin derneşik şekilde bitmeme ettirilmesi” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler