Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

Dünyanın en emektar sivil polis polis maşer kuruluşlarından Yeşilay, alkol, tütün, uyuşturucu, keriz ve uygulayım bilimi bağımlılıklarına için mücadelesini, yüzyıllık deneyimiyle 95 ülkede sürdürüyor.

Sağlık - 2 yıl önce

İstanbul

Yeşilay, 1. Dünya Savaşı sırasında ve harp sonrasında, engelleme güçlerinin toplumda alkol ve narkotik maddeleri yaygınlaştırarak halkın savaşım ruhunu yıkmalarını mâni olmak üzere Dr. Mazhar Osman Usman ve arkadaşlarınca 5 Mart 1920'de "Hilal-i Ahdar" adıyla İstanbul'da kuruldu.

Süreç içinde adı "Yeşil Hilal" adına değiştirilen cemiyet, 1934'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk çeşidinden imzalanan kararnameyle "kamu yararına çalışkanlık yayınlayan dernek" adına onama edildi.

Yeşil Hilal yönetiminin, 22 Ocak 1936'da "hilal" kelimesini Türkçe karşılığı "ay" ile tahrif sonucu üzerine, düğün "Yeşilay" adını aldı.

Yeşilay, 1938'deki 19. kongresinde alkol ve uyuşturucunun arkası sıra savaşım bölgesine sigarayı da ekledi. Bağımlıların tedavisi düşüncesince cemiyetin faaliyetleri kapsamında 1946'da Yeşilay Dispanseri kuruldu.

Dönemin Yeşilay Genel Başkanı Dr. Şükrü Hazım Tiner, 1958'de, 1-7 Mart'ın topu topu Türkiye'de "Yeşilay Haftası" adına kutlanacağını duyuru etti.

"Mükemmeliyette 5 Yıldızlı Yetkinlik" belgeli yegâne çırçıplak maşer kuruluşu

Kuruluşundan bugüne Yeşilay, bağımlılık türleri arttıkça düzentileme alanlarını da çeşitlendirdi. Alkolle savaşım hedefiyle kurulan cemiyet, şimdi sonraları sigara, narkotik madde, keriz ve uygulayım bilimi bağımlılığını da düzentileme tüzüğüne ekledi.

Bugün 120 şubesi, 60 bin gönüllüsü ve 104 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) mevcut cemiyet, Afganistan, Almanya, ABD, Azerbaycan, Brezilya, Çin, Hindistan, Kanada, Özbekistan, Ukrayna, Yunanistan, Meksika ve Romanya kadar 95 ülkede bağımlılıkla savaşıyor.

Ayrıca cemiyet, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) hususi Danışmanlık Statüsü ile Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) "Mükemmeliyette 5 Yıldızlı Yetkinlik" vesikası mevcut yegâne çırçıplak maşer kuruluşu.

Kurulduğundan beri Yeşilay Genel Başkanları ortada Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, Av. Celal Feyyaz Gürsel, Dr. Şükrü Hazım Tiner, Safiye Elbi, Aytekin Ozan, Fahreddin Zaim, Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, Av. Yusuf Ziya İnan, Prof. Dr. Ayhan Songar, Av. Kemaleddin Nomer, Selahaddin Kaptanağası, Av. Mustafa Necati Özfatura, Av. Muharrem Balcı ve Prof. Dr. M. İhsan Karaman toprak aldı.

YEDAM Türkiye'nin herhangi ortak köşesinde görev veriyor

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye Yeşilay Cemiyetini, "tüm bağımlılıklarla ayrımsız anda savaşım fail dünyanın en emektar çırçıplak maşer kuruluşu" adına tanımladı.

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul 1920'de engelleme altındayken ortak kadro aydının, bağımlılığın çoluk evlat açısından baş döndürücü ehemmiyetli ortak riziko taşıdığını ayırt yazar Türkiye Yeşilay Cemiyetini kurduklarını anımsatarak, bunun baş döndürücü şişman ortak öngörü bulunduğunu tabir etti.

Bugün topu topu dünyanın başta gençleri ve nesilleri bağımlılıktan korumaya çalıştığına dikkati çekici Öztürk, "Bu mevzuda planlar üretmeye çalışıyor, toplantılar düzenliyor, eğitimler veriyor. Türkiye Yeşilay Cemiyeti 102 salname birikimini şu an sahada, hoppadak vatanımızda değil 95 ülkede de kullanıyor." dedi.

Özellikle savunuculuk dalında kurulan ortak düğün bulunan Yeşilay'ın, 2013'teki nizamname değişikliğiyle savunuculuk ve farkındalık oluşturmasının haricinde tedaviyi de kapsamına aldığını aktaran Öztürk, bu doğrultuda 2015'te YEDAM'ın hizmete açıldığını dile getirdi.

Mücahit Öztürk, parasız görev verdikleri YEDAM'lardaki rüçhan hedeflerinin bağımlılıklarla ilgili danışılacak mevzularda kişilerin kendilerine başvurmaları bulunduğunu belirterek, "İkincisi, tıbbi tedavisi tamam ancak gine basıcı olma riski bulunan kişilere de psikososyal dayanak vermek. Orada etkin klinik psikologlarımız, içtimai görev uzmanlarımızla şu anda Türkiye'nin herhangi ortak köşesinde görev veriyoruz." diyerek konuştu.

"115" numaralı istişare hattından dayanak alınabiliyor

Bağımlılıkla ilgilendiren problemi olan, bu mevzuda yanıt arayan, kendisi, evladı ve ya yakınıyla ilgilendiren istişare etmek talip herkesin, "115" numaralı istişare hattından kendilerine ulaşabileceklerini aktaran Öztürk, "115 numaralı telefonu aradıklarında karşılarında ortak klinik ruh bilimci görecekler. Psikolog arkadaşımız onlara lazım yönlendirmeyi yapacak." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Öztürk, 2-3 özek ile başladıkları müşavirlik hizmeti dönemini mahsus gerekseme doğrultusunda artırdıklarını, akıbet 1 yılda 81 ilde 104 merkeze ulaştıklarını ve 140 binin üstünde telefon aldıklarını dile getirdi.

Bağımlılık dair YEDAM'da dinledikleri sahn hikayelerini "Renklerini Yeniden Kazananlar" anlı şanlı kitapta topladıklarını özetleyen Öztürk, bağımlılık dalında dava canlı kişilere uzattıkları herhangi ortak eli giranbaha gördüklerini, onlardan mevrut arka bildirimleri de baş döndürücü önemsediklerini bildirdi.

İstanbul ve Ankara'da YEDAM sayısı artırılacak

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, YEDAM'ın 81 ilde bulunsa da kimi şehirlerde yegâne merkezin ehliyetli gelmediğine ayraç ederek, "İstanbul'da 15'e andıran YEDAM'ımız var. O skor artacak. Ankara'da da skor artacak. Talebe ve isteğe göre, bizlere mevrut arka bildirimlere layıkıyla sayıyı açık açık tezyit imkanımız var. Çünkü dört başı mamur bu bağımlılıkla ilgilendiren süreçte en ehemmiyetli gestalt ortak manzume oluşturmaktır. Biz YEDAM'da ortak manzume oluşturduk. Bu manzume hoppadak Türkiye'de değil, dünyada da esasen kullanılabilecek ortak manzume ve bu sistemi belli ihraç etmeye de başlayacağız." diyerek konuştu.

"Bırakabilirsin" hareketli uygulaması 30 bin tenzil sayısına ulaştı

Sağlık Bakanlığı ile geliştirdikleri ve gücük ay ayında tanıttıkları "Bırakabilirsin" hareketli uygulamasından da bahseden Prof. Dr. Mücahit Öztürk, şu şekilde bitmeme etti:

"'Bırakabilirsin' bizim şimdi evvel de mevcud ortak genel ağ sitemizden, yürütüm halinde cep telefonlarına aktarılabilecek ortak şey. Hedefimiz şuydu aslında; nice insanımızın sigarayı, tütün ürünlerini bırakmakla ilgilendiren arzuları mevcut ancak değişmeyen almalarında, onlara kez göstermede kimi teessürat olabiliyor. Kişinin yavaş yavaş ne yapacağını insana kez fotoğraf ortak yürütüm bu. Diğer uygulamalardan farkı baş döndürücü açık ve baş döndürücü önemli. Bizim psikologlarımıza bağlanmış ve ya telefonla ulaşıp, ayrıca isterlerse termin alıp beniz yüze ulaşarak dayanak alabiliyorlar. Şu an 30 binin üstünde tenzil sayısı var."

Bağımlılıkla mücadelede ferdin kararlılığının ve motivasyonunun ehemmiyet taşıdığını özetleyen Öztürk, bunu isteklendirme edecek herhangi ortak muhtelif uygulamaya da müheyya olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay'ın 102 sene evvel İstanbul engelleme altındayken kurulan ortak düğün bulunduğunun altını çizerek, "Bu baş döndürücü hazırlop ortak nesne değil. Ülkeniz engelleme altındayken bağımlılıklarla ilgilendiren ortak düğün kuruyorsunuz. Aydınları etrafınıza topluyorsunuz. Bunu önleyen bizim Mazhar Osman Hocamız, Türkiye'de çağdaş psikiyatrinin kurucusu. Ben de ortak bebek ve bekâr psikiyatristi olarak, hakeza ortak kurumun başkanı olduğum düşüncesince kendimi baş döndürücü ak bağlanmış hissediyorum. Bu alanın içinde olmak, bu bölgede idman da beni baş döndürücü bahtiyar ve görkemli kılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Blinken’dan Türkiye’ye Ukrayna teşekkürü

2022-03-01 00:45 - Dünya

Zeynep öğretmen, başörtüsü zımnında yaşamış olduğu baskıyı unutamıyor

2022-02-26 13:36 - Gündem

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Erdem: Dünyada kısaca 40 bin türün nesli tehlikede

2022-03-03 11:35 - Yaşam

Ukrayna’dan Türkiye’ye kaçış 3’üncü gününde

2022-02-28 10:19 - Gündem

Ukrayna'dan Romanya'ya güzeşte Türk vatandaşlarının tahliyesine bitmeme ediliyor

2022-03-02 19:00 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Şeker: Dünyada enerjinin sağlandığı dayanıklı aşırı kabak konu kaba tüketiliyor

2022-02-26 19:19 - Gündem

Rusya-Ukrayna Savaşı Türkiye'den güzeşte 'Orta Koridor'un önemini henüz da artırdı

2022-03-01 11:47 - Ekonomi

Bafetimbi Gomis 3. gol sevincini yaşadı

2022-02-27 22:34 - Spor

Spor Toto Süper Lig: GZT Giresunspor: 1 - Göztepe: 0

2022-02-27 15:13 - Spor

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem