Zeynep öğretmen, başörtüsü zımnında yaşamış olduğu baskıyı unutamıyor

Türk siyasal tarihinde "postmodern darbe" adına kayıtlara sabık 28 Şubat sürecinde başörtülü bulunduğu düşüncesince 5 sene öğretmenliğe boşluk özgülemek mecburiyetinde artan Zeynep hasret Sevim, o çağda yaşamış bulunduğu travmayı atlatamıyor.

Gündem - 2 yıl önce

Batman

Batman'da canlı ve doğacak nesilleri yetiştirmek, öğrencilere erke iktisap etmek üzere 1987'de öğretmenliğe süregelen Sevim'in hayatı, 28 Şubat süreciyle kabusa döndü.

28 Şubat sürecinde az elan gelişigüzel güneş ekol idaresi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve müfettişler kabilinden başörtüsü çıkarması maksut Sevim, işten atılmakla zılgıt edildi.

Çok sevilmiş olduğu okulu ve öğrencilerinden boşanmak istemeyen Sevim, baskılara dayanamayınca ortak müddet başörtüsünü açarak derslere girmeye başladı.

Bu süreçte başörtülü sarıklı dostlarıyla okulun değişik ortak odasında tecride sunulan küsurat Sevim, başörtüsüz derslere girmenin ve makbul baskıların getirmiş olduğu sarsıntı dolayısıyla baş döndürücü sevilmiş olduğu muallimlik mesleğini 2000 senesinde çoğaltmak durumunda kaldı.

Sevim, 5 sene öğrencilerinden ayrı kaldıktan sonradan 2005 senesinde mesleğine baştan döndü.

28 Şubat sürecinde yaşamış olduğu olayların etkisiyle derinliğine müddet otama gören Sevim, halen o günleri unutamıyor.

Sevim, AA muhabirine, 28 Şubat sürecinde Batman özek Anadolu Lisesinde İngilizce öğretmeni adına fariza yaptığını ve ekol idaresi kabilinden baş döndürücü ağırbaşlı baskıya sunulan kaldığını söyledi.

Başörtülü öğrencileri daima derslerden alındığını, elan sonradan öğretmenlere yöneldiklerini aktaran Sevim, Milli Eğitim Müdürlüğünün gelişigüzel hafta çıkarlarını sorguladığını belirtti.

Baskı ve tehditler dolayısıyla ruhsal teessürat yaşadı

"Askeriyeden mevrut yukarı dozaj eşhas vardı. Bunların daima başmuallim akıl odasından çıktığını görüyorduk. Sürekli asker, kolluk ve ulusal terbiye üçgeninde gidip geldik." ifadelerini kullanan Sevim, ekol müdürünün gelişigüzel güneş başörtülü öğretmenleri odasına çağırdığını ve başlarını açmaları dair kendilerine bası uyguladığını anımsattı.

Sevim, şu biçimde konuştu:

"Okul müdürü ortak güneş bizi odasına topladı. Dedi ki, 'Bu uyarma bundan hakeza son, ya şu an odamdan dersinize başı açıkça gidersiniz yahut ego sizi derse almayacağım.' dedi. Biz de arkadaşlarla birbirimize baktık. Sürecin bu etaba geleceğini düşünmüyorduk. Bir biçimde düzelir diyorduk. Daha sonradan ego dershane kapısının önüne gittim, ellerim titriyordu, baş döndürücü biçimsiz durumdaydım. Başörtümü çıkardım, sınıfa hakeza girdim. Öğretmen masasına oturdum ve hıçkırarak ağlamaya başladım."

Başörtülü öğretmenlerle beraberce tecride de sunulan kaldıklarını özetleyen Sevim, bası ve tehditler dolayısıyla ruhsal teessürat yaşadığını, derman tedavisi gördüğünü, dört başı mamur karı kıygın olduklarını aktardı.

O zamanın izleri var

Uygulanan ruhsal baskılar, soyutlama ve tehditlere dayanamadığı düşüncesince baş döndürücü sevilmiş olduğu muallimlik mesleğinden ayrıldığını ve 5 sene süresince mesleğinden ayrı kaldığını dile getiren Sevim, o zamanın izlerini hala taşıdığını kaydetti.

"Şu anda fark o hatırat yaşıyorum. Yani 28 sözcüğü fark abd baş döndürücü ağırbaşlı teessürat yaratıyor. Hala da etkilerini üzerimde görüyorum. Tansiyon hastası oldum. İlaç tedavisi görüyorum. O dönemden kalma baş döndürücü ağırbaşlı teessürat yaşıyorum. Bende akıl kaybı da oldu." diyen Sevim, 28 Şubat döneminin imanlı insanoğlu düşüncesince ağırbaşlı sıkıntıların yaşandığı ortak proses bulunduğunu ve Türk tarihinde karaca ortak karartı adına kalacağını anlattı.

Bu süreçte başta başörtülü bayanların okullardan ayrılmak, mesleklerini çoğaltmak durumunda kaldığını kaydeden Sevim, bunun kararında bayanların şişman travmalar yaşadığını anlattı.

O günlerin ortak elan yaşanmaması temennisinde mevcut Sevim, "Bin sene sürecek demişlerdi, baş döndürücü çelimsiz sürdü ve bundan sonradan da inşallah ortak elan yaşanmayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere, Rusya'ya müteveccih 'en ağırbaşlı yaptırım paketi'ni açıkladı

2022-02-24 21:17 - Ekonomi

Zeynep öğretmen, başörtüsü zımnında yaşamış olduğu baskıyı unutamıyor

2022-02-26 13:36 - Gündem

İpek kozaları çiçek oldu

2022-02-24 15:23 - Gündem

Ünlü oyuncu Arda Kural, sağlık problemleri nedeniyle yaşadığı zorlulukları anlattı

2022-02-26 00:21 - Gündem

85 yaşındaki turist rehberi 27 senedir Kapadokya'yı tanıtıyor

2022-02-20 12:37 - Yaşam

Kovid-19 saç dökülmesine neden oluyor

2022-02-25 17:46 - Sağlık

Turkovac vurulanlarda yan tesir yok

2022-02-25 11:06 - Sağlık

Bakan Dönmez: Yer altı gaz ambarlama kapasitesi 2023'te 10 bilyon metreküpe ulaşacak

2022-02-20 13:17 - Ekonomi

ABD Kovid-19'a için maske zorunluluğu uygulamasını gevşetecek

2022-02-25 23:26 - Sağlık

Antalya'da canlı Rus ve Ukraynalılardan sulh çağrısı

2022-02-24 17:01 - Gündem

İlgili Haberler

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

01:07 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:07 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:06 - Gündem

Afşin’e 6 bin kalıcı konut inşa edilecek

21:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem