Laboratuvar analizleriyle asıl 'gök taşlarını' belirliyorlar

ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvar Müdür Yardımcısı Emir, 'Bizim buradaki amacımız, halkımız baht taşı sanıp da gelişigüzel şeyi sektöre sunmasın. Doğru analizi, akıllıca şahıslara ulaştırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) baş döndürücü sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, ayrışık testlerle asıl bulunduğunu belirlediği baht taşlarını raporlandırıyor.

Laboratuvar Müdür Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ayça Aydoğdu Emir, AA muhabirine, ÇOBİLTUM bünyesindeki laboratuvarda baht taşı analizi de yaptıklarını söyledi.

Laboratuvara dip alaka bulunduğunu özetleyen Emir, merkeze günce 20'ye DOĞRU baht taşı bulunduğu melhuz örnekler geldiğini, bu işi baş döndürücü sistemli biçimde yaptıklarını belirtti.

Emir, "Gelen değme taş neticede bizim düşüncesince birlikte baht taşı olma ayrıcalığı gösterdiği düşüncesince numunelerimizin fotoğraflarını çekiyoruz, barkodluyoruz. İsim, bilgiler değme obje yük dibine alınıyor. Daha sonradan çözümleyici arkadaşımıza aktarıyoruz. Belirli bazısı kimyevi ve fiziki analizler yapıldıktan sonradan da dalında bilirkişi bulunan birlikte istişare kurulumuz var. Taşların hesabına toplantılar yapılıyor. İçeriği üstünden taşın karakterizasyonu belirleniyor." niteleyerek konuştu.

Emir, analizi meydana getirilen taşın ne bulunduğu dair mukteza bilgilendirmeleri ilgilisine yaptıklarını aktararak, şöyleki konuştu:

"Bizim buradaki amacımız, halkımız baht taşı sanıp da değme şeyi tüketicilere sunmasınlar. Doğru analizi, akıllıca şahıslara ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu mevzuda da dobra etkin ekibimiz var. Türkiye'de bu işi karşıcı eşsiz laboratuvarlardan birlikte tanesiyiz. Güvenilir neticeler veriyoruz. Tereddütte kaldığımızda şimdi etraflıca cihazlarla da analizler yapmış olup halkımıza neticelerini gönderiyoruz. İsterlerse taşlarını da birlikte müddet saklıyoruz, isterlerse de kargoyla yeniden taşlarını arka gönderiyoruz. Bütün prosedürlerimiz mahremiyet esasına dayalıdır."

"Gök taşı niteleyerek çakıl meydan müşterilerini duyduk"

ÇOBİLTUM'un namına doğruluk olmayan raporlar düzenlendiğine ayraç fail Emir, "gök taşı değildir" halinde verdikleri raporlar üstünde oynanarak, "bu birlikte baht taşıdır, şu fiyatlara satılır" halinde ifadelerin olduğunu, buna kendilerinin de hasbelkader balya geldiğini anlatım etti.

Emir, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bizimle uygun iletişime geçerek taş gönderip söyleniş almadıkları sürece kimesne bizim amblemimiz de olsa tek tutanağa güvenmesin. Yaklaşık 500 bin liralara 'gök taşı' niteleyerek çakıl meydan müşterilerini duyduk. Çok üzücü, bunlar neticede bulunmaz taşlar. Maddi değil, tinsel şekilde kıymetli, şimdi baş döndürücü müzelerde sergilenmesi müstelzim taşlar. Bunun bu denli ticari birlikte şeye dönüştürülmesini düpedüz laboratuvar şekilde tek onaylamıyoruz. Bizim gayemiz bilime misyon eylemek düşüncesince taşları analiz edip, baht taşı datasına birer kalıp sağlamak."

Öğretim görevlisi Tolga Özak ise baht taşı analizi düşüncesince laboratuvara gönderilen numunelerin kaydedildiğini aktardı.

Özak, "Belli birlikte sıraya mucibince analiz işlemleri başlıyor. Öncelikle kimyevi muhteva analizi yapılıyor, şimdi sonradan taşın fiziki özelliklerine bakarak, danıştığımız birlikte bilgi yerleşmiş var. O heyet bunu değerlendiriyor ve camekân sahiplerine söyleniş şekilde neticeleri sunuyoruz." dedi.

Özak, meteoritlerin birlikte kadro eşhas çeşidinden giranbaha sayıldığını ve ticaretinin yapıldığını belirterek "Bazıları da ketenpere işine giriyor. Bizim yaptığımız analiz sonucunu birlikte yerden bulup, hesabına değişik neticeler yerleştirerek 'bu taş meteordur' niteleyerek doküman düzenlenmiş. Vatandaşların bu tür hallere uyanıklık etmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Pasifik GYO halka açılıyor

2021-12-07 18:45 - Ekonomi

Diyabete karşı tüketilmesi gereken 10 besin

2021-12-06 14:40 - Sağlık

Laboratuvar analizleriyle asıl 'gök taşlarını' belirliyorlar

2021-12-08 13:36 - Teknoloji

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur

2021-12-08 13:07 - Eğitim

Dört yıllık çilenin ardından gelen mutluluk

2021-12-01 17:50 - Gündem

Dünya şampiyonu sem sakat karatecinin dünkü amacı olimpiyatlar

2021-12-01 13:50 - Spor

Bakan Karaismailoğlu: 2023 misyonumuz 30 bin kilometre ayrılmış yol

2021-12-02 18:30 - Ekonomi

Bitkisel istihsal desteklerinden 2021 istihsal yılı düşüncesince intifa koşulları belirlendi

2021-12-08 11:36 - Ekonomi

Kasım ayı enflasyon sayıları açıklandı

2021-12-03 10:39 - Ekonomi

Mohaç Meydan Savaşı'nın yapıldığı meydan belirleme edildi

2021-12-02 11:17 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:08 - Teknoloji

Baykar'ın deprem alanına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:10 - Teknoloji

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin "gözü" oldu

14:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem