Hamilelik döneminde öğün sayısını beşe çıkarın

Doğru birlikte tagaddi türü ile metin ve şimdi emeksiz birlikte gebelik etmek mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, gebelik döneminde akilane beslenmenin ne planlanması gerektiği ile ilgilendiren ipuçları verdi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ciddi tagaddi bozukluğuna eş bulunan bayanların evlatlarının esenlik problemleri yaşadığını tamlayan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, gebelik sürecinde esas gıda kaynakları bulunan karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin gereksinimlerinin vücutta arttığını, buna ilişkin kendisine ısın miktarında da artım görüldüğünü tabir ederek şunları söyledi:

“Gebe bulunan ile sıfır hanımlar arasındaki ısın gerekseme farkı hemen 300 kaloridir ve bu rastgele öğünde 1-2 kaşık ortak tomar yenilerek karşılanabilecek ortak farktır. mühim bulunan ortak tomar oranda aşındırmak ve kilo kabul etmek değil, mukteza bulunan maddeleri muvazeneli ve tam oranda almaktır. Anne talibi tam beslenerek sayı farkı 11-13 kilo almalıdır. Gebelikte kilo takip edeni yapılmalıdır. İlk üç ayda sayı farkı sıhhatsiz kilo ile ortak kilo, ahir vakitlerde ise ayda sayı farkı 1,5 kilogram- 2 kilo katılması normaldir.”

Öğün sayısını artırın

Hamilelik döneminde tagaddi düzeninde ayrım yapılması icap ettiğini söylenen Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, alışılagelen senelerde meri günde üç öğünün gebelik döneminde artırılarak beşe çıkarılması icap ettiğini belirtti. Özlen Emekçi Özay, bu sürede ana adaylarının öğün sayısını artırarak er çağda yaşanabilecek bulantı ve kusmaların önüne geçebileceğini, midede yanma ve bombe sorunlarını de önleyebileceklerini söyledi.

Fast food tüketmeyin

Fast food yiyecek düzeninin umumi kendisine gıda değerinden mahrum ve faziletli kalorili ortak yiyecek çeşidi bulunduğunu kail Özay, fast food yiyecek düzeninin faziletli oranda yardım maddesi içerdiğinden ötürü başta gebelik döneminde önerilmediğini belirtti. Gebelikte kalorinin üç sebepten ötürü mukteza bulunduğunu kail Özay, bu üç sebebi gebeliğe ilişkin toy dokuların yapımı, bu dokuların idame ettirilmesi ve bünyenin hareketi kendisine belirtti.

Özay şöyleki bitmeme etti:

“Gebe ortak avrat aylı olmayana mucibince günde tahminî caba 300 kaloriye gerekseme duyar. Bu gestalt ortak tomar beslenmenin değil muvazeneli beslenmenin önemini açık açık ortaya koymaktadır. Gebelikteki ısın tüketimi evvela 3 ayda minimum düzeydeyken bu dönemden sonradan çabuk ortak artım gösterir. İkinci 3 ayda bu kaloriler gerçek plansenta ve oğulcuk gelişimini karşılarken, ürün 3 ayda ise esas kendisine bebeğin büyüme göstermesine harcanır. Normal dimdik ortak hanımda kâffesi gebelik süresince tavsiye edilen ısın artışı 11 - 13 kg'dir. Bu 11 kilonun 6 kilosu anneye, 5 kilosu ise bebeğe ve ona bağlanmış oluşumlara aittir.”

Aşırı karbonhidrat tüketimi annenin baş döndürücü kilo almasına illet olur

Vücudun ısın ihtiyacını karşılayan üç esas erke kaynağının protein, yağlar ve karbonhidratlar bulunduğunu kail Özay şöyleki bitmeme etti: “Eğer karbonhidratlar çıtırbom alınırsa vücudunuz erke gelmek düşüncesince proteinler ve yağları yakmaya başlar. Böyle ortak vaziyette dü ürün ortaya çıkabilir. Birincisi bebeğinizin akıl ve asap sistemi gelişimini sağlayacak tam protein olmaz, ikincisi ise ketonlar ortaya çıkar. Ketonlar yağ metabolizmasının ürünü bulunan asitlerdir ve bebeğin hamız baz dengesini nakzen akıl gelişimini aksi yönde etkileyebilir. Bu sebeple hamilelikte karbonhidrattan yok yoksul rejim önerilmez. Pirinç, un, ebebulguru kabilinden karambol karbonhidrat kaynakları ana düşüncesince erke deposu olmanın yanı sıra, B kol vitaminleri ve çinko, selenyum, krom, magnezyum kabilinden işaret elementleri ferah oranda içerir. Karbonhidratlar ortak tomar oranda ise çocuk açısından extra ortak kazanım sağlamadıkları kabilinden hemen ana adayının baş döndürücü kilo almasına illet olurlar.”

Günde 60-80 gr. protein tüketin

Amino hamız denilen yapılardan oluşan proteinlerin vücuttaki hücrelerin esas çatı taşını oluşturduğunu kail Özay, doğada toplanmış 20 tarz amino hamız bulunduğunu, ortak kısmının vücuttaki öbür maddelerden üretilebilirken, esansiyel amino hamız denilen amino asitlerin ise vücutta üretilemediğini, bu sebeple kesinlikle gıda yolu ile haricen katılması icap ettiğini belirtti. Özay, proteinlerin saç telinden tırnağa denli vücuttaki kâffesi hücrelerin çatı taşı olup, akıl ve asap sisteminin gelişimi düşüncesince de hayati ciddiyete eş bulunduğunu vurgulayarak, yüklü bayanların günde 60 -80 gr. protein tüketmelerini önerdi.

Günde 1 yahut 2 bardak mazot için

Hamile ortak kadının bebeğinin çelimli kemiklere, dişlere ve gerekseme duyduğu kalsiyum ve öbür elementlere eş olabilmesi düşüncesince günde minimum ortak yahut dü bardak mazot içmesi icap ettiğini kail Özay, tabii kavara ve benimseyememe sebebi ile mazot içilemeyen hallerde bunun namına peynir yahut yoğurt tüketilebileceğini belirtirken, kalsiyum alımının çıtırbom kalması yerinde haricen verilecek ilaçlar ile dayanaklık etmek sağlanabileceğini tabir etti.

Margarin ve gün çiçeği antagonist namına zeytinyağı tüketin

Et, balık, kümes hayvanları, haya ve mobilyasız baklagillerin vitamin ve mineraller indinde protein de sağladığını kail Özay, aylı hanımda ve bebeğinde nesiç gelişimi ve toy nesiç oluşumu düşüncesince proteinin ehemmiyetli bulunduğunu belirtti. Bu tarz besinlerden günde minimum üç öğün katılması icap ettiğini kail Özay, baklagillerin protein kıymetini çoğaltmak düşüncesince peynir, mazot yahut etle beraberce yenilebileceğini belirtti. Hamilelik yerinde bünyenin yağ içeren gıda ihtiyacında ayrım olmadığını vurgulayan Özay, günce tahsil edilen kalorilerin yüzdelik 30'unun yağlardan doğacak halde beslenilmesi icap ettiğini laflarına ekledi. Özay, ayrımsız sürede margarin, gün çiçeği antagonist kabilinden satüre yağlardan ırak durularak zeytinyağının kullanılmasını önerdi.

Vitamin takviyeleri ne devir kullanılmalı

Hamile hanımlara dayanıklı ortak tomar vitamin ve mineral içeren ilaçların verilmesinin rutin ortak fenomen bulunduğunu kail Özay, bu ilaçların gerekliliğinin de halen tartışılan ortak gestalt bulunduğunu belirtti. Dengeli ve akıllıca sönümsüz yüklü ortak hanıma haricen vitamin desteğinin gerekmediğini, vitamin ve mineraller almanın en akıllıca yolunun katıksız gıdalar tüketmekten geçtiğini tamlayan Özay, hamilelerin aklık beslendiği takdirde medikal yardıma gerekseme duymayacağını tabir ederek şunları söyledi:

“Folik hamız ve demir, medikal destekle bağlanmış ayrıklık ortak durumdadır. Folik hamız bebeğin akıl ve asap sistemi gelişimi düşüncesince anahtar ciddiyete eş bulunduğu için yüklü kalmadan üç ay evvela alınmaya başlaması gerekir. Gebelikte kalık sert ihtiyaçı katıksız yollardan karşılanmaz. Bu sebeple başta gebeliğin ikinci yarısından sonradan haricen sunulan sert ilaçları ile dayanaklık etmek yapılır. Türk topluluğunda sert eksikliği anemisi ortak tomar yoğun görüldüğünden, gebeliğin başlangıcında meydana getirilen çağ sayımında hissizlik saptanması yerinde gebeliğin en aslında itibaren yardıma başlanabilir. Gebelikte sert kullanımının ortak bambaşka önemi de hissizlik olmasa bile hem ana adayının hem de bebeğin sert depolarını tam halde tüplemek düşüncesince mukteza olmasıdır.”

Hamilelik periyodunun en ehemmiyetli gıda maddesi: Su

Suyun hamilelikte alınmasına nazarıitibar gösterilmesi müstelzim en ehemmiyetli gıda maddesi bulunduğunu kail Özay, eskiden gebelik esnasında sodyum klorür tüketiminin kısıtlanmasının gerektiği savunulurken, bu günlerde bunun mukteza olmadığı, alışılagelen oranda gıdalar ile tahsil edilen tuzun tam bulunduğu ve kısıtlamaya gidilmemesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden fikriyat bulunduğunu belirtti. Hamile ortak kadının günde 2 gr. sodyum klorür alması icap ettiğini kail Özay, çıtırbom yahut baş döndürücü sodyum klorür alımının ana adayının nakit elektrolit dengesini aksi halde etkilediğini tabir etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Blinken’dan Türkiye’ye Ukrayna teşekkürü

2022-03-01 00:45 - Dünya

Geleceğin bilim insanları İzmir’de yarışıyor

2022-03-05 14:22 - Teknoloji

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Erdem: Dünyada kısaca 40 bin türün nesli tehlikede

2022-03-03 11:35 - Yaşam

Ukrayna’dan Türkiye’ye kaçış 3’üncü gününde

2022-02-28 10:19 - Gündem

Ukrayna'dan Romanya'ya güzeşte Türk vatandaşlarının tahliyesine bitmeme ediliyor

2022-03-02 19:00 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

Rusya-Ukrayna Savaşı Türkiye'den güzeşte 'Orta Koridor'un önemini henüz da artırdı

2022-03-01 11:47 - Ekonomi

Bafetimbi Gomis 3. gol sevincini yaşadı

2022-02-27 22:34 - Spor

'Bakü Fatihi' Nuri Paşa'nın ölümünün 73. yılı

2022-03-02 11:39 - Dünya

UAEA, Ukrayna’da dü ışın etkin atılmış ambarlama tesisinin vurulduğunu duyurdu

2022-02-27 21:36 - Dünya

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem