Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcıları Türkiye'ye dönüyor

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni bütünleyen bilgi heyeti 46 güneş devam eden seferin peşi sıra bu tün ezanı İstanbul Havalimanı'ndan Türkiye'ye devir yapacak.

Dünya - 2 yıl önce

Antarktika

Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcıları 14 plan 120 adalet ilgili 400 Liken ve 35 kilo kayaç örneği ile beraberce bahir ve göllerden su, sediment, dar enerjik örnekleri, esinti yuvarı muayeneleri düşüncesince kozmik elektron incelemesi, dar proton sayımı, güneş banyosu ve albedometre ölçmeleri yaptı. Saha emek harcamaları 20 nefis ekiple 18 gündüz bitmeme ederken grup müşterek ferdin 5 ayda yapabileceği işi 18 günde tamamladı.

20 nefis ilim heyeti, 22 Ocak'ta çıktıkları yolculuklarında, 20 helikopter operasyonu, 100 saatlik bot çalışması, 18 günce meydan emek vermesi ile 46 günce seferlerinde 36 bin kilometre biçim yaptı​​​​​​​. Ayrıca ilim insanlarına bulundukları 80 metrelik Betanzos isminde gemide 26 sefine mensubu de dayanak oldu.

"Bir ahir kere düşüncesince çalışmanın start zamanı"

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, Türk Bilim Kampı’nın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’nda huzur günden itibaren çalışmaların çabucak başladığını anlatım ederek "Adanın şimal doğusunda, lodos batısında ve şimal batısında enerjik bilimleri dalında göl, esmer ve denizden örneklemeleri (kriyokonit, zooplankton, liken, su, sediment, bentik ve ostrakod) yapıldı. Ayrıca, bahir suyu filtrasyonu ile DNA izolasyonu amacıyla ayrışık icraat yapıldı. Yer bilimleri kapsamında, yüksekliğe ilişkin kendisine değişik anne kayaç örnekleri alındı. Jeodinamik arazi istasyonlarında 75 saatlik GNSS ölçmeleri gerçekleştirildi" dedi.

Yerli istihsal HAVELSAN GNSS ekipmanlarının muvaffakiyet ile kullanıldığını ve Horseshoe adasında müesses GNSS istasyonlarının verileri alınarak güncellemelerin sağlandığını tamlayan Yavaşoğlu şöyleki bitmeme etti:

" Fiziki ulum kapsamında, oşinografi, esrar bilgisi ve yıldız bilimi dallarında değişik tetkikat yapıldı. Meteoroloji istasyonunun eski yıla ilgili verileri alınarak güncelleme işlemleri gerçekleştirildi. Bilimsel çalışmalarda plan katılımcıları öngördükleri örnekleme hedefine ulaştıklarını ve ayrıca bir takım projelerde aştıklarını belirttiler. Özellikle enerjik bilimleri dalında araştırı karşıcı kere katılımcıları acemi müşterek çeşit keşfinin muhtemel bulunduğunu aktardı. Şimdi ilmî çalışmaların meyvelerini dercetmek düşüncesince ülkemize akla yatkın yola koyulmuş bulunuyoruz. Bir ahir kere düşüncesince çalışmanın start zamanı."

"Burada mevcut kâffesi devletler aut ilişkilerinden hür biçimde birbirlerine dayanak sağlıyor"

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan orijinal Oktar, ırak coğrafyada 6 senedir kalburüstü müşterek geri işlev operasyonlar gerçekleştirdiklerini anlatım ederek ‘Bu yıl, pandemi koşullarına karşın kâffesi kere kadrosu ve kere kargoları katkısız sıhhatli Horseshoe Adası’na ulaştı. 6 senedir öz operasyonlarımızı yürütüyor olsak da başka devletlerin tecrübelerinden bilistifade Antarktika’da etraflıca senelerdir icraat karşıcı devletlere dayanak verecek seviyeye ulaştık.

7 günce karantina, 7 günce tayyare yolculuğu ve müşterek kocaoğlan aşan müddet ile gemide geçirilen zamanda rastgele müşterek dava ile karşılaşmadan seferimizi tamamladık. Barış ve ilim kıtası Antarktika’da mevcut kâffesi devletler aut ilişkilerinden hür müşterek biçimde birbirlerine dayanak sağlıyor. Biz de öz coğrafyamızda yer aldığı kıl payı Antarktika’da da kâffesi ülkelerle elan doğacak ölçüde teşrikimesai geliştirmeye bitmeme edeceğiz" dedi.

"Türklerin seferleri dahilinde bana iane ika olanağını sağladıkları düşüncesince baş döndürücü mutluyum"

Bilim Seferi kadrosuna alkan kıtada meydan emniyeti ve bakım-onarım çalışmalarında dayanak bulunan 66 yaşındaki Şilili delil Alejo Contreras da "Bir ülkenin Antarktika’ya huzur fut basışını gözlerimle kıymetlendirmek emniyetsiz deneyimdi. Ayrıca Türklerin seferleri dahilinde bana iane ika olanağını sağladıkları düşüncesince baş döndürücü mutluyum. Bu müşterek insanoğlunun başına baş döndürücü eşsiz gelebilecek müşterek şey" yorumunu yaptı.

Contreras, "Türk Antarktik seferlerinin bu kadar etraflıca planlanması ise takdire değer. Çünkü Antarktika bir takım şeyleri huzur kat imtihan buyurmak yahut bellemek düşüncesince sıkıca müşterek yer. Türkiye Antarktika’da rastgele acemi seferde dair koyarak berk adımlar atıyor. Ben de bu seferlerin müşterek parçası olabildiğim düşüncesince baş döndürücü mutluyum" dedi.

Gelecekte Antarktika’nın günümüzdeki vaziyetini müdafaasını düş ettiğini kaydeden Contreras, " Antarktika Anlaşması yardımıyla daima beraberce yönetilen bu kıta, ümit ederim ki göz boncuğu devir bölünmez. Antarktika etraflı şahısların ahenk ortamında ve teklifsizce yaşayabileceğinin kanıtı bulunan müşterek kıta. Buradaki müşterek tane hasım ise sıkıca iklim koşulları. Dünya üstündeki her insanoğlunun bu kıtayı görüp görüşme edebilmesi yayıncı ki önemli. Ancak bizzat Antarktika’nın sadece bilime işlev etmesi icap ettiğini düşünüyorum. Bu anne esmer dünyanın laboratuvarıdır ve bizim bu laboratuvara baş döndürücü dobra bakmamız gerekiyor. Başta Antarktika peyda buyurmak kıl payı etraflı dirim alanlarımıza cemaat çıkmamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Bilim kullanmakta olanları devir yolculuğunda, Horseshoe Adası’dan ayrıldıktan sonradan Dismal Adası’na uğrayarak burada çalışmalarını tamamladılar.

Ekip elan sonra, Grandidier Kanalı, Penola Boğazı, Hovgaard Adası, Lemarie Kanalı, Neumayer Kanalı ve Gerlache Boğazı’nı geçerek Nansen Adası’na ulaştı. Bilim kullanmakta olanları Nansen Adası’nda çalışmalarına bitmeme ederek Bransfield Boğazı’ndan geçerek Deception Adası’na ulaştı.

İspanyol bayraklı gemide Kovid-19 fazlalık vakalarının görülmesi nedeniyle ada üstünde mevcut Gabriel De Castilla istasyonundan 2 İspanyol ilim insanı Türk Bilim insanlarının bulunmuş yer aldığı gemiye gelerek, Livingston Adası’ndaki İspanyol üssü Juan Carlos 1’e bırakıldı. Buradan tahsil edilen 7 İspanyol Bilim insanı ise King George Adası’nda Uruguay’a ilgili Artigas ve Kore Cumhuriyeti’ne ilgili King Sejong istasyonuna ulaştırıldı.

Türk ilim kadrosundan Bulgaristan Bilim üssüne ziyaret

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve en yağışsız kıtasında 30 ülkeye ilgili 100'e DOĞRU ilmî araştırı üssü mevcut.

Türk Bilim seferleri kapsamında müstevli kuralları nedeniyle bu sene ecnebi üslere rastgele müşterek görüşme gerçekleştirilmedi. Ancak Bulgaristan Antarktik Enstitüsü ile TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü ortada sürdürülen teşrikimesai kapsamında 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne dahil bulunan ve Bulgaristan’a ilgili St. Kliment Ohridski istasyonunda istasyon önderi kendisine fariza karşıcı Oleg Vassilev, kere kadrosunun ve 3 aydır adada çalışmalarına bitmeme fail Bulgar ilim insanlarının da izole olduklarını anlatım ederek, Türk kadrosunu üslerini görüşme buyurmak düşüncesince davette bulundu.

Türk ilim heyeti, Livingston Adası üstündeki istasyonu görüşme ederek istasyonda mevcut kampüs ve müzeyi gezip, adadan ayrılmadan evvela dolgun ışık çektirdi. İstasyondaki 10 Bulgar araştırman ile bu arada gemilerine dönen Türk Bilim Heyeti, King George Adası’na geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz ise Bilim Seferi kadrosunu Şili’nin Santiago şehrinde, Comodoro Arturo Merino Benitez havalimanında karşıladı. Akoğuz, grup ile müşterek müddet geveze ederek kere ve meydana getirilen icraat karşı ilim aldı. Salgın tedbirleri nedeniyle, içtimai mesafeli güzeşte görüşme, ekiple hatırat fotoğrafı çektirilmesiyle tamamlandı.

Türk Antarktika Bilim Seferi, Bulgar araştırmacıları ve Çek Antarktik Bilim Seferi kadrosunun Punta Arenas’a uçuşlarını sağlayarak evvela Punta Arenas elan ondan sonra Santiago, Madrid ve İstanbul’a uçuşlarını gerçekleştirecek. 46 günce seferlerini mütemmim grup bugün tün ezanı saatlerinde İstanbul Havalimanı'na inerek Türkiye’ye dönmüş olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya-Ukrayna harbinde 13. gün

2022-03-08 12:40 - Dünya

Geleceğin bilim insanları İzmir’de yarışıyor

2022-03-05 14:22 - Teknoloji

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Erdem: Dünyada kısaca 40 bin türün nesli tehlikede

2022-03-03 11:35 - Yaşam

Eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko: Millet kendisine biriz, beraberiz

2022-03-07 13:26 - Dünya

Ukrayna'dan Romanya'ya güzeşte Türk vatandaşlarının tahliyesine bitmeme ediliyor

2022-03-02 19:00 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 18:31 - Gündem

Devlet Bahçeli'den ayçiçek yağı fiyatlarıyla ilgili açıklama

2022-03-08 13:23 - Politika

'Bakü Fatihi' Nuri Paşa'nın ölümünün 73. yılı

2022-03-02 11:39 - Dünya

Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar familya maddi durumuna ulama sağlıyor

2022-03-01 15:18 - Yaşam

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı çağında İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, şeb 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:08 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:07 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Cezayir'den Fas yönetimine: Ordumuz sınırlarımızı korumaya hazır

05:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem