Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, Round Spermatid Enjeksiyonu ”Rosi” tekniğiyle, "Artık on paralık bebek sahibi olma umudu kalmayan, eş kısırlığı olan çiftlerde bebek sahibi olma umudunun doğduğunu gördük" dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, erkeklerle ilgilendiren evlat olmama yahut kısırlıkla ilgilendiren toy gelişimleri Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Hakan Haliloğlu, Klinik Embriyoloji Uzmanı Dr. Halil Ruso ile baş başa 8. Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Kongresi'nde arsıulusal bölgede nağme getiren nezdinde banak yaptıklarını dile getirdi.

Japonlarla 4 sene önceki başlattıkları projenin meyvelerini meslektaşlarıyla paylaştıklarını aktaran Gürgan, “Artık tek evlat sahibi olma arzusu kalmayan, koca kısırlığı olan çiftlerde evlat umudunun doğduğunu gördük. Bazı adamların testislerinde tek meni yahut olmuş spermleri yok. Japonya'da, Prof. Dr. Atsushi Tanaka ile baş başa yaptığımız çalışmalarda adamların testislerinde, ufak tefek yahut yemeni denilen çalışkan spermlerin bulunarak, eşlerinin yumurtalarının döllenmesi esasına dayanıyor. Çok güç nezdinde işlem. Ülkemizde de yapılmaya çalışıldı. Çok faziletkâr hamilelik oranının olabildiği belirtildi. Dünyada bu işlemin akıllıcasına tamamlandıktan çok nezdinde dirhem hastaların faziletkâr beklentilerine kez açmış olduğu düşüncesince tekniğe sıkkın sağ açıklık getirdi. Bizim grubumuz şuanda bunları, arsıulusal seviyede yaparak, şuana derece 2 tevellüt gerçekleştirdik. 3 tanede gebeliğimiz bitmeme ediyor” dedi.

"Gebelik şansı verici nezdinde teknik"Bu emekleri kongrede iftiharla sunduklarının altını çizen Gürgan, “Rosi, el değmemiş hamilelik şansı olan nezdinde erkeğin, yüzdelik 15 ile 19 ortada hamilelik şansı verici nezdinde teknik. Hiç spermi olmayan, testislerinde üstelik cümbüşlü yahut bilgi meni görülmeyen çiftlerde Rosi tekniğiyle akıbet elde ettik. Erkekle ilgilendiren hastalıkların çözümünde Haliloğlu ve Ruso'nun hem Japonya'yla bununla müşterek Türkiye'deki çalışmalarındaki ilmî emekleri ve sonuçlarıyla bunu elde ettik” niteleyerek konuştu.

"Ülkemizde de kalan nezdinde problem"Ahmet Hakan Haliloğlu ise, Rosi tekniğiyle ilgilendiren olarak, “Erkek kısırlığı tamamı dünyada olduğu, vatanımızda de git gide kalan nezdinde problem. Erkek infertilitesinde tek meni olmama durumu, ilkin infertilite ile uğraşan çiftlerimizde muvaffakiyet şansını ehemmiyetli seviyede düşüren nezdinde problem. Bu hastalarımızda yapılacak işlemlerle beraber, meni bulunamadığı takdirde geçerli nezdinde yöntem. Tam namına cümbüşlü ve bilgi hala gelmemiş körpe meni hücrelerini, hususi nezdinde cazibe enerjisi ile aktive edip, derin nezdinde laboratuvar ortamında, ansızın aşkın işlemle aktive ederek, yumurtanın döllenmesi esasına dayanıyor” ifadelerine toprak verdi.

"Sperm hücresi dokuncalı beylere umut"Haliloğlu, meni hücresi yok erkeklerde, alışılagelen tulum evlat tedavisine uyarınca az nezdinde ihtimalle de olsa hamilelik şansı vermesi açısından Rosi'nin ehemmiyetli nezdinde formül bulunduğunun altını çizdi.

2015 senesinde baştan gündeme mevrut yöntemin 2 senedir Türkiye'de de uygulanmaya başladığını ayraç fail Haliloğlu, “Başarılı sonuçların alınmasıyla beraber, en azından meni hücresi dokuncalı körpe beylere imge vaat fail nezdinde yöntemdir” dedi.

"Eskiye uyarınca kısırlık artıyor"Erkek kısırlığının çoğalma nedenlerini kusursuz namına söylemenin güç olacağını tamlayan Haliloğlu,“ Çevresel faktörlerin ehemmiyetli bulunduğunu biliyoruz. Artık şişko biçimde yaşıyoruz. Çevresel faktörlerle bu arada ışıma olsun, çevresel toksinler olsun baylarda meni sayısını ve standardını malasef çirkin yönde etkiliyor. Erkeklerde şimdi emektar dönemlere uyarınca şimdi derin kısırlığın görüldüğünü biliyoruz” niteleyerek konuştu.

"Canlı doğumumuz var, nezdinde gebelikte takibimizde"Halil Ruso, infertilite menide tek meni görülmeme durumunun toplumda yüzdelik 1 oranında bulunduğunu kaydetti.Kısırlık tedavisi gören çiftlere bakılınca bu oranın yüzdelik 15-20'lere derece çıkabildiğine yer veren Ruso, “Bu çiftler düşüncesince cerrahi nezdinde yolla meni arayışına gittiğimizde, meni bulma payı büyükçe yüzdelik 50'lerde. Yani bu çiftlerin yarısında meni çıkmayacaktır. Bu meni çıkmayan çiftlerin makul yüzdesi de izole nezdinde grup, bunların da yüzdelik 20-25'i oranında yemeni göze dediğimiz Rosi düşüncesince kullanabileceğimiz hücreler çıkabiliyor. Bu hücrelerle mahsus çivi hususi metotlarla, döllenmelerine asistan olduğumuzda, bu yumurtalarda yüzdelik 50 üzere nezdinde tozlaşma payı kesbetmek mümkün. Sonrasında geliştirilen embriyoları aktarma ettiğimizde ise kısaca yüzdelik 10-15 yöresinde hamilelik elde ediyoruz. Bunlardan da eve çalışkan evlat sevk payı kısaca yüzdelik 8 dolaylarında gözüküyor. Bizde Türkiye'de bu teknikle çalışkan tevellüt elde ettik. Bir pare bitmeme fail gebeliğimiz mevcut şuan için, diyar haricinde kovuşturmasına bitmeme ediyoruz. Birde çalışkan doğumumuz var. Bebeğimizde ve annesinde de rastgele nezdinde başağrısı görülmüyor” ifadelerine toprak verdi.

İsa Akar - Gazi Taş

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafa Karagöl'ün acı günü

2021-10-30 13:10 - Spor

Jeff Bezos Bodrum’dan ayrılmıyor

2021-10-30 15:53 - Gündem

İngiltere'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlandı

2021-10-30 07:43 - Gündem

Artvin’de tatil köyünü aratmayan huzurevi

2021-10-30 12:56 - Gündem

13 yaşındaki top cambazı Osman, büyük kulüplerin radarında

2021-10-31 13:14 - Spor

Muharrem İnce'yi ıslatan şaşkınlık

2021-10-30 16:39 - Gündem

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor

2021-11-02 11:16 - Sağlık

Hem hafız adayları aynı zamanda hocaları görme engelli

2021-10-27 12:21 - Yaşam

VakıfBank, Nilüfer Belediyespor'a set vermedi

2021-10-30 18:03 - Spor

Altay ve Sivasspor puanları paylaştı

2021-10-30 19:03 - Spor

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem