Hem hafız adayları aynı zamanda hocaları görme engelli

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda elden İstanbul'da oturan değil, Türkiye'nin ve dünyanın değişik yerlerinden gelen, anadan doğma veya çor kararı kör öğrenciler yetişek görüyor.

Yaşam - 3 yıl önce

İstanbul

Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda, gözsüz öğrenciler, kendileriyle bire ortak kaderi paylaşan gözsüz ortak hocadan Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenip hafız oluyor.

Halkalı'daki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu, 2012 senesinde hizmete girdi. Aynı anda 100 öğrenciye fariza maruz kursta, 2013 yılından buyana da görme engellilere Kur'an eğitimi veriliyor. Kurs, gözsüz öğrencilere Kur'an öğretilen biricik ağırşak olma niteliği taşıyor.

Sadece İstanbul'dan değil, Türkiye'nin ve dünyanın ayrımlı yerlerinden engelli hafız adaylarını buluşturan leyli kursta, ünlü kütüphane, rölyef ve ünlü data istihzar birimleri de bulunuyor.

Kursa mevrut gözsüz öğrenciler, geçmiş şekilde Braille alfabesi ile Türkçe, sonradan Arapça kıraat öğreniyor ve Kur'an-ı Kerim eğitimine başlıyor.

Şu anda Çamlıkaltı Kursu'nda, yaşları, ırkları farklı, çırılçıplak veya illet kararı engelli bulunan 8 mektepli terbiye alıyor. Üstelik de hocaları da kendileri denli bire ortak kaderi canlı ortak görme engelli.

"Her hafız zat hafızını esermek ister"

Görme engelli hafız adaylarının gözsüz hocası Ali Duman, AA muhabirine Kur'an-ı Kerim öğrenirken ve öğretirken neler hissettiklerini anlattı.

Duman, 2,5 yıldır Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda çalıştığını belirterek, sabık sene müstevli dolayısıyla Türk öğrencilere değil, hoppadak Sudan'dan mevrut dü öğrenciyi hafızlık diploması verdiklerini söyledi.

Bu sene 8 gözsüz talebesi olduğunu, bazısının nazar boncuğu Kur'an-ı Kerim okumayı bilmediğini dile getiren Duman, Kur'an tedris dönemini şu biçimde anlatım etti:

"Kursta geçmiş şekilde rölyef bilmeyenlere kabartmadan Türkçe yazıyı, peşi sıra kabartmadan elifba öğretiyoruz. Bir sene bitince niteliğine gereğince gayrı hocalarımızla hafızlık eğitimlerine koordineli şekilde bitmeme ediyoruz. Bu projede gayrı öğrencilerle kaynaştırma halinde hafızlık eğitimlerini yaptırıyoruz. Eğer hafızlık alegori Arapça kıraat etmek arzu edenler olursa onlar da kursumuzun Arapça bölümünde eğitimlerine bitmeme ediyor."

Kendisinin de gözsüz ortak hafız bulunduğunun altını çizen Duman, şunları kaydetti:

"Ben çırılçıplak görme engelliyim. Benim denli gözsüz hafızlar yetiştiriyorum. Her insanoğlu zat icra ettiği mesleği en iyi biçimde gerçekleştirmek ister. Biz de burada gerçekten aşırı altın hafızlar yetiştiriyoruz. Ben görmeyen hocalarla okumadım, görmeyen hocalarla hafızlık yaptım. Bunun bazı dezavantajları oluyor. Çünkü hocalar makaleleri bilmedikleri düşüncesince bazı bölgeleri mantığını körlemeden ezberleyip geçiyorduk. Ancak deminden tığ kabartmaya bilgili olduğumuz düşüncesince bu arkadaşların kafasında nazar boncuğu istifham göstergesi kalmadan öğretiyoruz ve en iyi biçimde öğreniyorlar. Bu aşırı ayrımlı ortak duygu. Her hafız zat hafızını esermek ister. Allah'ta burada bunu bizlere kader etti. Şu anne denli nice hafız yetiştirdik."

"Kurs bana emare oldu"

17 yaşlarında gözsüz Eray Öğün, Manisa'dan İstanbul'a hafızlık eğitimi düşüncesince geldiğini anlattı.

Göremediği düşüncesince elan evvela hafızlık eğitimi alamayacağını düşündüğünü tamlayan Öğün, "Şu an yapabileceğime inanıyorum, burada olmaktan da mutluyum. Buradaki hocalar bana aşırı dayanaklık etmek oldular." dedi.

Öğün, hafızlığını bundan sonradan tamamlayabileceğine inandığını aktararak, "Hafız olduktan sonradan ego de Ali hocam denli hafızlar esermek istiyorum. Ben de çırılçıplak görme ambargo ve az kudret görüyorum. Böyle olmaktan mutluyum. Böyle yaşamak, toplumsal edinmek zorundayız. Buraya gelip hafızlık yapabilirsiniz, toplumsal yaşamını kurabilirsiniz. Kurs bana emare oldu." niteleyerek konuştu.

Bir ayrıksı hafız talibi ise Zonguldak'tan mevrut Irak kökenli Müslim Adil. 20 yaşındaki Kur'an talebesi 3 yaşlarında süregelen delik tansiyonu dolayısıyla şu an fakat yüzdelik 2 görebildiğini anlatım etti.

Kurs ortamını aşırı sevdiğini, Kur'an-ı Kerim'i aşırı bellemek istediğini vurgulayan Adil, "Kursta eğitimler aşırı güzel. Kursta Arapça harfleri kabartmadan öğrendim. Ali hocayla aram aşırı iyi. Bize aşırı araştırma görevlisi oluyor." ifadelerini kullandı.

"Amacım hafız olup Kur'an-ı Kerim'i yaşayıp çevremdekilere aktarmak"

Doğuştan gözsüz 18 yaşındaki Selim Baysan, Sakarya'dan hafızlık eğitimine geldiğini anlattı.

Hafız olmayı aşırı istediğini dile getiren Baysan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Amacım hafız olup evvela Kur'an-ı Kerim'i kendim yaşayıp, uygulayıp bunu çevremdekilere aktarmak. Görme engellilere bazı tavsiyelerim var. Benim esasta toplumsal yaşantım yoktu. Buraya geldikten sonradan ortak şeylerin farkına vardım. Eve kesilmek ortak nesne değiştirmiyor, dirim bitmeme ediyor. İllaki ortak bölgelere gitmek, ortak şeyleri zat başınıza öğrenmeniz gerekiyor."

Diyarbakır'dan İstanbul'a mevrut çırılçıplak gözsüz Abdüsselam Güzeç, hafız edinmek düşüncesince kursa geldiğini, hafız olunca kendisi denli başkalarına bu eğitimi özgülemek istediğini laflarına ekledi.

Dünyanın ciharıyek yanına Braille alfabesi ile basımcılık Kur'an-ı Kerim yolluyorlar

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Selahattin Yerlikaya da kurslarında 2013 senesinde gözsüz öğrencilere Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmeye başlandığını, 2014 senesinde temelli tahsile geçtiklerini söyledi.

Kur'an kurslarında gözsüz öğrencilere rastgele bölgede terbiye verdiklerini tamlayan Yerlikaya, "Kursumuzdan bugüne denli 11 gözsüz öğrencimizi izinli ettik. Ayrıca 100'den ortak tomar gözsüz öğrencimiz de Braille alfabesiyle İslami ilimler dalında terbiye alarak buradan ayrıldılar." niteleyerek konuştu.

Yerlikaya, kursta dünyanın ayrımlı yerlerinden mevrut öğrencilere de terbiye verdiklerini anlatarak, şu biçimde bitmeme etti:

"Öğrencilerimizin hepsi yatılı. Bu çevrim 8 gözsüz öğrencimiz var. Hafta başından cumartesiye denli burada kalıyorlar. Yine kendisi gözsüz bulunan Ali hocamız onlara dini ve İslami ilimler dair terbiye veriyor, Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesiyle öğretiyor. Görme engelli öğrencilerimiz, gayrı öğrencilerimizle birleşmek hesabına ayrıksı sınıflarda eğitimlerine bitmeme ediyor. İsteyen öğrencilerimiz alışılagelen meslek eğitimlerine buradan bitmeme edebiliyor. Ayrıca Braille alfabesi ile basımcılık matbaası merkezimizden dünyanın rastgele alegori Kur'an-ı Kerim gönderiyoruz. Talebi olanlar bizlere toplumsal medyadan ulaşabilirler."

Haftanın Öne Çıkanları

Tezgahta 30, masada 500 lira

2021-10-24 10:43 - Ekonomi

Çeyrek altın 863 lira oldu

2021-10-21 14:10 - Ekonomi

Kanseri yenen eşine konser sürprizi yaptı

2021-10-23 09:24 - Gündem

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suriye'ye dönen mülteciler bası ve zulümle için karşıya

2021-10-20 13:35 - Dünya

Sağlık hizmetlerinde 'dijital denetim' devri başlatılacak

2021-10-23 11:30 - Sağlık

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hazin yalnızlığı

2021-10-21 16:09 - Yaşam

Hem hafız adayları aynı zamanda hocaları görme engelli

2021-10-27 12:21 - Yaşam

Komşular, Edirne'deki 'sosyete pazarı'na akın etti

2021-10-22 14:00 - Gündem

Çıldır Gölü'nde sonbahar renkleri bilge oldu

2021-10-24 11:29 - Yaşam

Berberlerde çırak yetişmiyor

2021-10-25 14:46 - Ekonomi

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname cümle lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara makul çadır üretiyor

21:07 - Yaşam

Balıkesir'de depremzede kadınlar geride bıraktıkları düşüncesince yardım seferberliğine katıldı

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı eş meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

19:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem