Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hazin yalnızlığı

"Bursa'nın Karagözü" meddah Hüseyin Bağlar'ın geçirdiği ihtisas krizi kararı vefatının üzüntüsünü canlı "Hacivat" karakterini canlandıran Bülent Akay, 15 sene baş döndürücü sayıda gösteride baş başa fariza almış olduğu arkadaşının peşi sıra sahnesinde bekâr

Yaşam - 3 yıl önce

Bursa

Bülent Akay'ın (62), çocukluğunda radyodan dinlediği temsillerle tanımış olduğu Hacivat ve Karagöz'e merakı henüz sonraları iri ortak tutkuya dönüştü. Dinlediği oyunları ezberleyen, mahallelerde engel kurarak arkadaşlarına silüet oyunu sunan Akay, arkası sıra Hacivat ve Karagöz'ün tasvirlerini de yaparak bu aha kendisini geliştirdi.

Hazırladığı tasvirleri Bursa'ya satmaya mevrut Akay, şehirde tanıştığı hayali ustası Tayfun Özeren ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırarak türlü etkinliklerde oyunluk aldı.

Özeren'in hayali namına bitmeme ika sonucunda alması üstüne yolu, Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan zahmetli namı başka "Bursa'nın Karagözü" Hüseyin Bağlar ile kesişen Akay, tahminî 15 sene süresince Hacivat ve Karagöz'ü beraberce canlandırdı.

Hacivat ve Karagöz'ü taşınmazlar zarfında ve haricinde nice organizasyonda temessül fail ikili, kentteki nice etkinlikte icra ettikleri atışmalarla halkın sevgisini kazandı.

"Bursa'nın Karagözü" Bağlar'ın, güzeşte ay geçirdiği ihtisas krizi sonucunda yaşamını kaybetmesi sonucunda bekâr küsurat "Hacivat" Bülent Akay, sahnesine de dünkü ortak Karagöz yetiştirinceye ve arkadaşının acısı hafifleyinceye denli ara ödeme sonucunda aldı.

Arkadaşından yadigar küsurat Karagöz kostümüne sarılarak ona bulunan özlemini özetleyen Akay, kesif pıtrak Bağlar'ın mezarına derece derece afsun ediyor.

"Küçükken Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum"

Bülent Akay, AA muhabirine, küçüklüğünde TRT İstanbul Radyosu'nda piyasaya sürülen Karagöz temsillerini on paralık kaçırmadığını söyledi.

TRT Radyosu'nda izlence karşılayıcı "Hayali Küçük Ali" namına tanıdık Muhittin Sevilen'i cankulağı dinlediğini ve onu imitasyon etmeye çalıştığını tabir fail Akay, "Hatta mahallede küçüklere Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum. Çocukluk ve ilk gencelme yıllarında Hacivat ve Karagöz tasvirleri yapıyordum." dedi.

Bağlar'la 2006'da Bursa'nın Orhaneli ilçesinde planlı Karagöz Festivali'nde Hacivat ve Karagöz'ü canlandırmaya başladıklarını aktaran Akay, "Festivalde bizi baş döndürücü beğendiler ondan sonraları tahminî 15 sene Hüseyin Bağlar ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırdık." sanarak konuştu.

Bursa Valiliğinin kendilerine ehil çıktığını ve resmi programlara götürdüğünü aktaran Akay, tahminî 15 kere taşınmazlar dışına çıktıklarını, Çin, Dubai, Bahreyn, Almanya, Fransa ve Avusturya'da türlü curcuna ve fuarlarda Hacivat-Karagöz'ü canlandırarak Bursa'yı temessül ettiklerini dile getirdi.

"Kalp krizi denen kırıklık Karagözümü bizlerden ayırdı"

Çok sevilmiş olduğu değerli dostu "Bursa'nın Karagözü'nü tahminî 40 gündüz geçmiş toprağa verdiklerini anımsatan Akay, şöyleki konuştu:

"Ölmeden ortak gündüz geçmiş Gemlik Zeytin Festivali'nde demonstrasyon yapmıştık. Çok elleme anılarımız olmuştu festivalde. Hiç beklemiyorduk. Ani ölümü bizleri hakkıyla üzüntüye saldı. Kalp krizi denen kırıklık maatteessüf Karagözümü de buldu ve onu bizlerden ayırdı. Üzgünüz ancak biz yaşamda olduğumuz sürece kadim arkadaşım Karagöz Hüseyin Bağlar'ı çocuklara, büyüklere söylemeye bitmeme edeceğiz. O bizim kalbimizde sonsuz yaşayacak. Fani dünya.

Karagözüm yaşasaydı bu hayattaki eğlencelerin, küçüklere verilecek elleme mesajların devamını isterdi. Bundan baş döndürücü eminim. Üzülmekle bu arada Karagözümün bıraktığı yerden dünkü Karagözlerle, Hacivat ve Karagözü yaşatmaya, temessül etmeye bitmeme edeceğiz. Onu baş döndürücü özlüyorum. Hala öldüğüne inanamıyorum. Zaman devir 'Beni nite aramadı?' sanarak kendime soruyorum. Sonra Karagözümün terk-i ülke eylediğini hatırlıyorum ve baş döndürücü üzülüyorum. Yerini imla etmek hakkıyla havadan değil. Ömrümün sonuna denli onun hatıraları benimle bu arada yaşayacak. Ona ortak namus borcu bildiğim gösterilerin bitmeme etmesi düşüncesince de elimden mevrut çabayı sarfiyat edeceğim."

Bağlar'ın duruşu, mimikleri, nağme tonu ve karakteriyle Karagöz'ü baş döndürücü elleme temessül ettiğine dikkati çekici Akay, "Hüseyin Bağlar'ın en iri pozitif yanları tipinin, karakterinin ve yüzünün Karagöz'e baş döndürücü benzemesiydi. Saçlarının olmaması da uyanıklık çekiciydi. Karagöz'ü baş döndürücü elleme tabir fail ortak beniz yapısı vardı. Allah yağmur eylesin." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Çeyrek altın 863 lira oldu

2021-10-21 14:10 - Ekonomi

Kadıköy’de sokak hayvanları için barınma ve besleme çalışması yapıldı

2021-10-17 15:34 - Gündem

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suriye'ye dönen mülteciler bası ve zulümle için karşıya

2021-10-20 13:35 - Dünya

Gribin ilacı ‘kış çayı’

2021-10-17 11:16 - Sağlık

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hazin yalnızlığı

2021-10-21 16:09 - Yaşam

Yurt dışına er atıf tezkereleri TBMM'de

2021-10-20 10:16 - Politika

Uzmanlar baca temizliği konusunda uyardı

2021-10-20 10:19 - Gündem

Galatasaray Kulübünün 2020 yılı düzgülü umumi müesses başladı

2021-10-17 12:05 - Spor

Muz üreticileri 'dal ve raf' arasındaki değer farkından şikayetçi

2021-10-18 12:10 - Ekonomi

Taliban'ın arsıulusal mülakat trafiği

2021-10-17 15:29 - Dünya

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname cümle lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara makul çadır üretiyor

21:07 - Yaşam

Balıkesir'de depremzede kadınlar geride bıraktıkları düşüncesince yardım seferberliğine katıldı

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı eş meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

19:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem