'Norovirüse karşı hijyeni elden bırakmayın'

Uzm. Dr. Akif Çelik, “Norovirüsün belirtileri ortada ilkin ishal, kusma, ateş, kasınç tarzı ile döl yatağı ağrısı bulunuyor. Koronavirüs aut ortamda hâlâ dayanıksızken, norovirüs bu mevzuda aşırı hâlâ dayanabilen müşterek virüstür. Norovirüs aut ortamda ölmediği dü?

Sağlık - 3 yıl önce

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Akif Çelik, norovirüse karşı açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Çelik, norovirüsün esasta müşterek aceleci gastroenterit kısaca müşterek cır cır etkeni ve salgınlara hastalık olabildiğini belirterek, “Norovirüsün belirtileri ortada ilkin ishal, kusma, ateş, kasınç tarzı ile meşime ağrısı bulunuyor. Hastalar cır cır ve kusmada başlangıç döndürücü nakit kaybı yaşamış olduğu düşüncesince başlangıç ağrıları görülebilir, halsizlik, rahatsızlık da hastalığa haremlik edebilir. Ancak en başlangıç döndürücü kusma, meşime ağrısı ve bulaşık ishale hastalık oluyor” dedi.

“Virüs 1 ay süresince canlılığını koruyabilir”Norovirüsün elan başlangıç döndürücü andıran temasla, dışkıyla, sulardan ve kontamine besinlerden bulaştığına dikkati çekici Uzm. Dr. Çelik, şöyleki bitmeme etti: “Eğer hastalanmış başlangıç döndürücü müşterek tomar kusuyorsa yanındakiler de kusuntu aerosollarıyla hastalığa yakalanabiliyor. Kontamine sudan bulaşarak salgınlara hastalık olabiliyor. Bu virüsün en ehemmiyetli niteliği başlangıç döndürücü levent boylu müddet deli dolu kalabilmesidir. Örneğin; insanoğlu dışkısında norovirüs 28 güneş derece kısaca kısaca 1 ay derece deli dolu kalabiliyor. Bir yere değinme edildiğinde ilkin masa veya rastgele müşterek satıh olabilir, kontamine müşterek besin olabilir, buralarda da norovirüs minimum 2 ila 3 hafta deli dolu kalabiliyor. Bu niteliği ile koronavirüsten değişik ve ondan elan çelimli müşterek virüs. Koronavirüs aut ortamda elan dayanıksızken, norovirüs bu mevzuda başlangıç döndürücü elan dayanabilen müşterek virüstür. Norovirüs aut ortamda ölmediği düşüncesince bilfarz gıdayla uğraşan kişilerde bu virüs var ise gıdaya bulaşarak kısaca 1 ay süresince canlılığını koruyabiliyor. Bu sebepten dolayı gelişigüzel aldığımız ürünü başlangıç döndürücü iyi yumak zorundayız. Hijyen kurallarına uymamız şişman ehemmiyet taşıyor.”

“Vücuttaki su kaybı önlenmeli”Uzm. Dr. Çelik, norovirüse karşı alınabilecek besin takviyelerini ise şu halde açıkladı: “Özellikle beslenmede ishali durdurmaya müteveccih bazısı takviyeler alınabilir. Bu kapsamda probiyotikler, ilkin patates, muz, makarna denli potasyumdan ensesi kalın gıdalar tüketilmeli. Bu gıdalar bire müşterek sürede potasyum kaybını da önler. Bağırsaklarda meydana mevrut hasarı ıskat etmek düşüncesince tutya önemlidir. Uzun mütemadi ishallerde tutya eksikliği meydana gelebilir. Bu sebeple tutya takviyesi yapılmalı. Semptomatik otama dediğimiz kusmayla, ishalle kaybettiğimiz sıvıları, vücudumuzun ihtiyaçı bulunan suyu esasen adına almak gerekir. Vücuttaki su kaybını mâni olmak gerekir. Kusmayı yapan ilaçlar hekim nezdinde alınmalıdır. Aşırı gaseyan yerinde ise gine hekim nezdinde serum takılması gerekmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Tezgahta 30, masada 500 lira

2021-10-24 10:43 - Ekonomi

Çeyrek altın 863 lira oldu

2021-10-21 14:10 - Ekonomi

Kanseri yenen eşine konser sürprizi yaptı

2021-10-23 09:24 - Gündem

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suriye'ye dönen mülteciler bası ve zulümle için karşıya

2021-10-20 13:35 - Dünya

Sağlık hizmetlerinde 'dijital denetim' devri başlatılacak

2021-10-23 11:30 - Sağlık

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hazin yalnızlığı

2021-10-21 16:09 - Yaşam

Yurt dışına er atıf tezkereleri TBMM'de

2021-10-20 10:16 - Politika

Uzmanlar baca temizliği konusunda uyardı

2021-10-20 10:19 - Gündem

Çıldır Gölü'nde sonbahar renkleri bilge oldu

2021-10-24 11:29 - Yaşam

Komşular, Edirne'deki 'sosyete pazarı'na akın etti

2021-10-22 14:00 - Gündem

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem