Arap dünyası semt vatandaşlarının Ukrayna sınırında yaşamış olduğu ayrımcılığa tepkili

Rusya’nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri saldırının peşi sıra yaşanmış olan gelişmeler, Batılı devletlerin Araplara hakkında izlediği ayrımcı tutumu da gözler önüne serdi.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

Ukrayna'da canlı ve harp dolayısıyla ülkeyi bırakma kılmak mecburiyetinde küsurat Orta Doğu halkları, sınırı geçmeye çalışmış oldukları tam ırkçı ve tepik ölçün içeren sesletim ve tutumlarla dirlik karşıya kaldı.

Bölge insanına dirlik takınılan tutuma reaksiyon yayınlayan Arap dünyasının önde mevrut isimleri, savaşın fark önüne geçemediği bu ayrımcılığa dikkati çekti.

Arap karikatüristler, ayrımcılığı çizgileriyle anlattı

Arabi 21 genel ağ sitesi ve Filistin gazetesinde karikatürler çizen Ala el-Lokta, Facebook hesabından paylaşmış olduğu çalışmasında vaziyeti anlatan birlikte levha ortaya koydu.

Lokta, ışıkları yanan birlikte güreşçi köprüsü üstünden bavullarıyla bambaşka birlikte ülkeye geçmeye etkin güzel giyinmiş birlikte familya ile güreşçi köprüsü altındaki suda botları batan ve dirilik çekişen kullanmakta olanları çizdiği karikatüründe Ukrayna sınırındaki tepik standarda ayraç etti.

<br class="k-br" />

Karikatürist Omer Summad da toplumsal medyada paylaşmış olduğu görselde ırkçı ayrımcılığı anlattığı çizgilere ver verdi. Ukraynalılar düşüncesince "VIP" tabelasının bulunduğu, bariz ve aklık birlikte yolun resmedildiği karikatürde, Orta Doğu'dan sığınmacılar ise Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin uğrunda DNA testinden geçirilmek düşüncesince saç örneği vermeyi bekliyor.

Ürdünlü adlı sanlı çizer İmad Haccac, Twitter hesabından "Avrupa ve Ukrayna'dan kaçan sığınmacılar" başlığıyla ve "Irkçı AB" etiketiyle karikatürünü paylaştı.

Karikatürde AB hudut kapısı halinde çizilen yerde “Hoş karşılanan mülteciler” kayıtlı parafin bap bariz bırakılırken, “Hoş karşılanmayan mülteciler” kayıtlı değişik nitelik tonlarına ehil bap ise gizli tutuluyor.

Filistinli taslak sanatçısı Mahmud Abbas da Facebook hesabından icra ettiği paylaşımda, Ukraynalı mültecilerle Arap sığınmacılar ortada ayrım yapılmasını eleştirdi. Karikatüründe sarı saçlı çocuklu birlikte kadının, üzerinde yeşil erke yanan kapıdan geçerek evden çıkmış olduğu gösterilirken, Orta Doğulu ana çocuklarıyla üzerinde yağız erke yanan, çevresi lif örgülerle çevrili, gizli yağız birlikte kapının uğrunda bekliyor.

Ukrayna'daki Araplar ve Afrikalılara sınırda ayrımcılık uygulandı

Ukrayna'daki Araplar ve Afrikalıların mekân devletlere geçişlerde ayrımcılığa editör tutulduğunu yayınlayan sahneler insanoğlu hakları örgütlerinin de tepkisini çekti.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med) Başkanı Rami Abdu, toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği açıklamada, AB'nin ve Avrupa ülkelerinin sığınmacılara müteveccih insanca muamelesinin ırk, kült ve budun ayrımı yapmadan, tepik standarttan ırak biçimde yürütülmesi icap ettiğini söyledi.

Yetkililerin açıklamaları ve Avrupa medyasındaki haberlere ayraç fail Abdu, "Yaşananlar Avrupalı ​​olmayan budunsal kökenleri dışlayan ve ayrımcılık karşıcı ırkçı birlikte Avrupa politikasını belirginleştirdi." ifadelerini kullandı.

Fas'taki çıplak maşer kuruluşlarından Üniversite Mezunları Derneği, icra ettiği matbuat açıklamasında, "birçok öğrencinin ırk ayrımcılığına verilen kaldığını ve sınırlara revan erişim araçlarına binişlerinin engellendiğini" doğruladı.

Arap dünyası "ayrımcılığa" ve "iki yüzlülüğe" tepkili

Mısırlı emektar ulusal topçu Muhammed Ebu Terike, FIFA ve UEFA'nın Rus kulüpleri ve ulusal takımlarının organizasyonlarına katılımını askıya almasının arkası sıra icra ettiği açıklamada, Rusya'ya muteber yaptırımın, Filistin vatanlarını obstrüksiyon eden, senelerdir evlatları ve hanımları öldürücü İsrail'in ekiplerine dirlik da uygulanması icap ettiğini anlatım etti.

Ebu Terike, ortaya çıkan vaziyeti "çifte ölçün ve dü yüzlülük" namına değerlendirdi.

Suriyeli aktivistler Verd Furati ve Omer Medine de toplumsal iletişim araçları üstünden icra ettikleri paylaşımlarda, Rusya'nın 2018'de Suriyeli sivilleri gaye alırken, ayrımsız tam Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptığını hatırlatarak benzeri çağrıların o vakitler yapılmadığını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin Rusya'nın müdahalesine dirlik şikayette bulunmasından dü devir sonra, Uluslararası Adalet Divanı 1 Mart'ta icra ettiği açıklamada, Rusya'ya dirlik önce duruşmaların 7 ve 8 Mart'ta yapılacağını duyurmuştu.

Suriyeli mukabil edip Ahmet Muvaffak Zeydan, Twitter hesabından paylaşmış olduğu mesajında, "Uluslararası Adalet Divanının Putin'in işgalinden elden 5 devir sonradan anket açması güzel birlikte obje ancak Suriye halkına senelerdir meydana getirilen katliama ne demeli?" ifadelerini kullandı.

İngiltere'de mevcut Arap öğretim üyesi Ramazan Cebbarni de Twitter paylaşımında vaziyeti "sınırı aşan dü yüzlülük" namına nitelendirdi. Cebbarni, İsrail'in Filistin'deki suçlarına itiraz edilmediğini ve ayrımsız tepkinin verilmediğini kaydetti.

Yemenli siyasi Şevki el-Kadı da Suriye, Yemen, Libya ve Irak'ta senelerdir harpler ve trajediler yaşanırken kelimesiz küsurat arsıulusal kaymakamlık organlarının endamsız müddet süresince Rusya'ya dirlik harekete geçtiğini belirterek bir hale reaksiyon gösterdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Blinken’dan Türkiye’ye Ukrayna teşekkürü

2022-03-01 00:45 - Dünya

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Erdem: Dünyada kısaca 40 bin türün nesli tehlikede

2022-03-03 11:35 - Yaşam

Zeynep öğretmen, başörtüsü zımnında yaşamış olduğu baskıyı unutamıyor

2022-02-26 13:36 - Gündem

Ukrayna’dan Türkiye’ye kaçış 3’üncü gününde

2022-02-28 10:19 - Gündem

Ukrayna'dan Romanya'ya güzeşte Türk vatandaşlarının tahliyesine bitmeme ediliyor

2022-03-02 19:00 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Şeker: Dünyada enerjinin sağlandığı dayanıklı aşırı kabak konu kaba tüketiliyor

2022-02-26 19:19 - Gündem

Rusya-Ukrayna Savaşı Türkiye'den güzeşte 'Orta Koridor'un önemini henüz da artırdı

2022-03-01 11:47 - Ekonomi

Bafetimbi Gomis 3. gol sevincini yaşadı

2022-02-27 22:34 - Spor

Spor Toto Süper Lig: GZT Giresunspor: 1 - Göztepe: 0

2022-02-27 15:13 - Spor

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı çağında İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, şeb 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:08 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:07 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Cezayir'den Fas yönetimine: Ordumuz sınırlarımızı korumaya hazır

05:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem