USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yürüyemeyen serebral palsili gailesiz kız hususi eğitimle koşmaya başladı

Doğuştan serebral palsili 21 yaşındaki Eda Dilşad Çelik, Altındağ Halk Eğitim Merkezi'nde sunulan hususi eğitimin arkası sıra yürüyüp koşmaya, çiftteker sürüp alan topu oynamaya başladı.

Yürüyemeyen serebral palsili gailesiz kız hususi eğitimle koşmaya başladı
13-03-2022 11:48
Ankara

Bacaklarına ilişkin dayanak cihazlarıyla fakat ayakta durabilen ve bu nedenle evden hariç çıkamayan doğuştan serebral palsili Eda Dilşad Çelik'in hayatı, Altındağ İlçe Spor Müdürlüğü ve Altındağ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün namına ulaşmasıyla ağız ağıza değişti.

Çelik, Altındağ Halk Eğitim Merkezi'nin tahsis etmiş olduğu dü öğretmenle müşterek sene süresince aletli ve aletsiz egzersizler yaparak evvela yürümeye, peşi esna koşmaya ve hâlâ sonradan alan topu oynamaya başladı.

"İnsanın hürriyet derece müşterek duygusu varmış ve ego onu tattım"

Büyükanne ve büyükbabasıyla canlı Çelik, şişman azim ve güç göstererek elde etmiş olduğu başarının öyküsünü AA muhabirine anlattı.

Halk Eğitim Merkezi'ndeki iyileştirme sürecinden evvela on paralık yürüyemediğini, ayrıca ayakta durmakta zorlanıp sabah akşam düştüğünü özetleyen Çelik, öğretmenlerinin namına itimatını boşa çıkarmamak düşüncesince aşırı çabaladığını söyledi.

Çelik, en özellikle ayaklarındaki cihazları söktüğünü, peşi esna dengede durmaya çalıştığını dile getirerek, "Ablalarım bana güvendi ve bunu boşa çıkarmamak düşüncesince aşırı azmettim. Yavaş aheste yürümeye başladım. Zamanla, düşe kalka bütünü oldu. Koşmaya başladım. Buraya geldiğimde on paralık koşamıyordum ve bunu aşırı istiyordum." dedi.

Eskiden evden müşterek tane başına hariç çıkamadığını ve bu nedenle insanlarla müşterek araya gelemediğini tamlayan Çelik, şöyleki konuştu:

"Şimdi evden müşterek tane başıma çıkıp markete yahut bakkala gidebiliyorum. Otobüse binen birisi değildim. Artık otobüse müşterek tane başıma binip buraya gelebiliyorum. Otobüse binince önceki özellikle aşırı endişe yaşadım, nerede ineceğimi, nerede bineceğimi bilmediğim için. Hatta az buçuk ağlamıştım. İnsanın hürriyet derece müşterek duygusu varmış ve ego onu tattım. Bu mevzuda aşırı mutluyum. Hiç kimesne hayatıma dahil etmiyor ve kararlarımı kendim veriyorum. Çok ayrımlı şeyler bunların hepsi. Hep birilerinin yardımıyla, müşterek servis yahut otomobille müşterek bölgelere giderdim. Kendime güvenim yoktu. Hocalarım yardımıyla özgüvenimi kazandım."

Çelik, darülfünun imtihanlarına hazırlandığını ve en şişman hayalinin avukatlık gerçekleştirmek bulunduğunu anlatarak, "Bunun birlikte sporda adam olmak istiyorum. Çünkü spor hayatıma anca dobra girdi ki çoğaltmak istemiyorum. Bırakırsam bu bana yakışmaz, ucunu tuttuğumu sonuna derece atmak istiyorum. Hayallerimin ardı esna de göz boncuğu devir ayrılmayacağım." biçiminde konuştu.

"Sporla yaşamına bu biçimde müşterek temas yaptık"

Halk Eğitim Merkezi'ne mevrut engelli gençlerin eğitmenliğini fail Tuğba Gönenç ise Çelik ile tanıştığında yürüyemediğini ve bu nedenle canlı kızın kıç kaslarının aşırı cılız vaziyette bulunduğunu söyledi.

Başlangıçta derneşik egzersizlerle Çelik'in bacaklarındaki kasları güçlendirmeyi hedeflediklerini özetleyen Gönenç, bu süreçte canlı kızın ayrımsız sürede kendine bulunan güveninin de arttığını kaydetti.

Gönenç, Gençlik ve Spor Bakanlığının sağlamış olduğu olanaklarla müşterek sene süresince verdikleri dersleri, gır gır müşterek aktiflik durumuna getirdiklerini belirterek, "Gün zarfında burada alan topu oynuyoruz. Diğer hareketleri ve spor yapıyoruz. AVM'ye gidip kemirmek yiyoruz. Onun gerçekte hile arkadaşlığını yaptık biz. Eda'nın ayrımsız sürede kendine itimatını kazandırıyor tekvin bunlar. Yani sporla yaşamına bu biçimde müşterek temas yaptık." dedi.

İlk özellikle evden çıkamadığı düşüncesince Çelik'i antrenmanlara kendisinin getirip götürdüğünü dile getiren Gönenç, şöyleki konuştu:

"Eda bu özverimi görmüş olduğu düşüncesince 'abla ego yapabilirim' niteleyerek müşterek biçimde evden çıktı. Yalnız başına otobüse binebiliyor, markete ve AVM'ye gidebiliyor, gereksinimlerini karşılayabiliyor, faturasını ödeyebiliyor. Çünkü 6 ay süresince şişko ulaşımı nite kullanımı icap ettiğini ona anlattım ve asistan oldum. Onu topluma kazandırdığım düşüncesince aşırı mutluyum. Bakanlığın bizlere sunmuş olduğu bu imkanlara, devletimize tükenmez teşekkürname ediyorum."

Gönenç, Çelik'in engelli ifade oranının erdemli olması nedeniyle Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) hazırlandığını belirterek, canlı kızın müşterek işe girip özlük parasını ve konuşu özgürlüğünü kazanmasını dilediğini kaydetti.

"Engelli bireylerimizi Halk Eğitim Merkezi'ne bekliyoruz"

Altındağ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cihan Yıldırım da engelli şahıslara ulaşıp, onları yevmi hayatla buluşturmak düşüncesince savaş ettiklerini söyledi.

Çelik'e ulaşmalarının peşi esna ona dü hoca tahsis ettiklerini aktaran Yıldırım, "Hocalarımızın katkısıyla Eda'yı yürüyebilen, spor yapabilen müşterek fert durumuna getirdik. Eskiden eve mahkum şekilde canlı Eda, bundan böyle hâlâ toplumsal müşterek fert durumuna geldi. Eda derece kızlarımıza işlev kılmak düşüncesince etraflı engelli bireylerimizi ahali yetişek merkezine bekliyoruz." dedi.

Yıldırım, Halk Eğitim Merkezi'nde 3 bin 799 bölgede ağırşak verdiklerini ve kişilerin şahsi gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Halk yetişek dendiğinde belli terzilik dantel kursları yerine, bundan böyle aşçılıktan tutun mobilyasız temizlemeye, cümle edindirme kurslarından yüzme kurslarına derece gelişigüzel bölgede halkımıza işlev etmeye bitmeme ediyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler