USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Yolların Sultanı' tırıyla metropoller ortada uzay gemisi dokuyor

İzmir'den İstanbul'a ağırlık haiz tırın oyuncaklar, göz parfümleri ve muhtelif aksesuarlarla renklenen çoban kabininde oturan Sultan Özdemir, sonu gelmeyen yollara kadının emeğini, cesaretini ve ustalığını nakşediyor.

'Yolların Sultanı' tırıyla metropoller ortada uzay gemisi dokuyor
17-08-2022 13:06
İzmir

Uşak'ta canlı 10 yaşındaki kızına bulunan hasretini, çoğunlukla dinlediği Neşet Ertaş türküleriyle harmanlayan 5 salname tır şoförü Özdemir, yolda kendisini ayrım fail sürücülerin selamına klakson çalarak yanıt vermeyi boşlama etmiyor.

İş dünyasına rüştiye yıllarında fabrikada iştirakçi şekilde başlayan, er evlenerek 20 yaşlarında kız bebek sahibi bulunan Sultan Özdemir, 5 sene evvel eşinden ayrılarak namına acemi müşterek sahn çizdi.

İş aramış olduğu tam müşterek geri hizmet firmasıyla mülaki Özdemir, tır şoförü arandığını öğrenince evvel üzüldü. Firma yetkililerinin cesaretlendirmesiyle "neden olmasın" niteleyerek yola koyulan Özdemir, evvel kamyon görmek düşüncesince lüzumlu bulunan C sınıfı, arkası sıra tır kullanabilmek düşüncesince maksut CE sınıfı ehliyeti aldı.

5 sene evvel düşünce ve heyecanla oturmuş olduğu tırın güdücü koltuğunda güneş geçtikçe uzmanlaşan Sultan Özdemir, kadın eli yapışık tırıyla kentler ortada binlerce kilometre kez yapıyor.

Evi şekilde görmüş olduğu tırında ömrü geçen, koyu iş temposu zımnında memleketindeki evine 3-4 ayda müşterek gidebilen Özdemir, yazları ise 10 yaşındaki kızını yanına alarak icra ettiği yolculuklarla hasretini dindirmeye çalışıyor.

Tırının bakımlarını yapan, önemsiz arızalarına karışma eden, dorseyi söküp müstear ve ağırlık inzal kabilinden işlerin üstesinden müşterek tane başına gelebilen "Yolların Sultanı", koca meslektaşlarından da dayanaklık etmek görüyor.

Yurt dışına hazırlanıyor

Yakın sürede dünya dışına da ağırlık taşımaya hazırlanmakta bulunan Özdemir, İzmir-İstanbul yolculuğu esnasında AA kadrosunu tırında ağırladı.

Özdemir, kadın düşüncesince ayrışık zorlukları mevcut işini isteyerek yaptığına, iş hayatında kadın koca ayrımının kalkmaya başladığına ilgi çekti.

Bazen önyargılı tepkilerle karşılaştığını lakin genellikle desteklendiğini özetleyen Sultan Özdemir, şu halde konuştu:

"Çalışmak isteyene rastgele arazi iş, dediğimiz müşterek görüngü var. Benim memleketimde iş olanağı az buçuk kısıtlı. Bir yakınım özlük firmasında şoför arıyormuş, tır bulunduğunu yanlışlıkla başladım. Sonrasında da isteyerek hazırlamaya başladım. 5 yılım sonlanmış oldu lakin derinliğine seneler da bitmeme ederim niteleyerek düşünüyorum. Çünkü isteyerek yapıyorum."

Türkiye'nin rastgele adına gittiğini, benzeyen sürede dünya dışına çıkmayı da hedeflediğini dile getiren Özdemir, toplumsal medyayı koyu şekilde kullandığını, icra ettiği paylaşımlara nice hanımdan müspet dönüşler aldığını kaydetti.

"Şişe, taş fırlatanlar da var"

Özdemir, hikayesinin öteki hanımları da cesaretlendirmesini dilediğini vurgulayarak, yaşama ve işine bakışını şu halde anlattı:

"Tır şoförü olduğum düşüncesince nereye gideceğim, ne devir döneceğim muhtemelen olmuyor. Sürekli yollardayım, tır benim evim gibi, karavan yaşamı müşterek nevi. Tabii bu işin zorlukları var, havadan değil tenekenin zarfında yaşamak. Ama işin elleme tarafı da rastgele yere gidiyorsun. Çevre ediniyorsun, arkadaşların oluyor.

Bizim kadın şoförler şekilde WhatsApp grubumuz var, tır şoförü şekilde Türkiye'de şu anda müşterek tane olduğumu düşünüyorum. Ama dünya dışına etkin Türk hanımlar mevcut inşallah da çoğalırız.

Genelde elleme tepkiler alıyorum, noktayı geliyor biçimsiz tepkiler de alıyorum. İşte 'kadın bu işi yapar mı', 'kadın kadınlığını bilsin' filan gibi. Bence mesleğin hanımı bayı niteleyerek ayrım edilmesi absürt olur. Her dizge yapılabilir. İyi tepkiler denli biçimsiz tepkiler de alıyorum. Yolda giderken alkışlayanlar, kutlama kartı edenler mevcut lakin şişe, taş fırlatanlar da var. Bir beyden hemşire, lokanta oluyorsa sebep hanımdan tır şoförü olmasın. Ülkemdeki şahısların desteklerini bekliyorum. Çalışmak, karşı teri açığa vurmak kusur değil. Asalak olmaktansa rastgele mesleğin yapılması icap ettiğini düşünüyorum."

Tırın şişman olması, yolların durumu, aksi iklim koşulları kabilinden zorlukların mesleğin cilvesi bulunduğunu özetleyen Özdemir, dalmak düşüncesince emin arazi bulmanın devir zamane kendisini yorduğunu aktardı.

En şişman amacının kızını en elleme halde bakmak bulunduğunu vurgulayan Sultan Özdemir, şunları kaydetti:

"Okul devri kızım babasında, literatür da abd kalıyor. Benimle rastgele yere gidiyor, halis muhlis şehirleri geziyor. Tabii devir zamane sıkılmış olduğu oluyor. Ama bu açıdan ak yazılı bulunduğunu düşünüyorum, zira nice noktayı görebiliyor. Gittiğim yerlerdeki güzellikleri keşfetmeyi, doğayı keşfetmeyi seviyorum. İşte olunca en aşırı kızımı özlüyorum, o da beni özlüyor. Ama sahn şartları... Yüksek hedefleri bulunan müşterek insanoğlu değilim lakin başkalarına eksikli olmamak düşüncesince de idman zorundayız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler