USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yeni Zelanda'daki terör saldırısında babasını kaybeden Nabi: O birlikte kahramandı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur Camisi'ne meydana getirilen terör saldırısında yaşamını kaybeden Nabi'nin oğlu Yama Nabi, babasının ölümünün üstünden sabık 3 yılda acısının dinmediğini belirterek "Onu baş döndürücü özledim. O birlikte kahramandı." dedi

Yeni Zelanda'daki terör saldırısında babasını kaybeden Nabi: O birlikte kahramandı
16-03-2022 14:28
Ankara

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur Camisi'ne meydana getirilen terör saldırısında yaşamını kaybeden Hacı Davud Nabi'nin oğlu Yama Nabi, babasının ölümünün üstünden sabık üç yılda acısının dinmediğini belirterek "Onu aşırı özledim. O birlikte kahramandı." dedi.

Uluslararası Bilgi ve Algı Derneğinin (Bilal) saldırının sene dönümünde düzenlemiş olduğu Hello Brother Dünya Barış Sempozyumu düşüncesince anası Shaima Nabi ile Türkiye'de mevcut Nabi, AA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

Saldırgan Brenton Tarrant'ın, 15 Mart 2019'da Nur Camisi'ne düzenlemiş olduğu saldırıda babası Hacı Davud Nabi'yi kaybeden Yama Nabi, saldırının aracında kızıyla birlikte yere gittiği tam yaşandığını, tabanca seslerini duyduktan sonraları otomobili otopark yeri yazar kızına araçta kalmasını dediğini belirtti.

O tam tabanca seslerinin nereden geldiğini anlamaya çalışmış olduğu kaydeden Nabi, saldırının camiye yapıldığı haberini alınca babasına ulaşmaya çalıştığını fakat babasının telefonuna ulaşamadığı kaydetti.

Camiye gidip babasını sorduğunda cami cemaatinin ilkin kendisini arınmak düşüncesince babasının saldırıya uğramadığını ve fenomen yerinden uzaklaştığını dediğini fakat elan sonraları babasının ölü bedenine ulaştıklarını özetleyen Nabi, "Babam oğlu için, Müslüman camia düşüncesince birlikte yardımcıydı, birlikte liderdi, birlikte kahramandı. Dünyada her daim akıllıcasına ve hata yolun ne işe yaradığını anlatırdı." dedi.

"Onu aşırı özledim"

Olayın üstünden 3 sene geçtiğini anımsatan Nabi, "Onu aşırı özledim. Babam birlikte kahramandı." diyerek konuştu.

Nabi, babasının kaybetmenin kardeşleri, anası ve kendisi düşüncesince aşırı çetince bulunduğunu vurgulayarak, Hacı Davud Nabi'nin sonuç laflarında caba İslam'ı ve barışı özümleme ettiğini belirtti.

"'Hello brother' onun sonuç sözleriydi"

Hacı Davud Nabi'nin sonuç sözlerinin, yıldırıcı Tarrant'a dediği "Hello brother/Merhaba kardeş" bulunduğunu anımsatan Nabi, "'Hello Brother', onun sonuç lafları oldu. O İslam'ı özümleme etti, barışı özümleme etti. 51 insan o ziyasız günde martir oldu. Tüm familya düşüncesince ateş birlikte gün. Herkes sevdiğini kaybetti." diyerek konuştu.

Nabi sonuç şekilde Türkiye'ye gelmesinde Uluslararası Bilgi ve Algı Derneğinin namına araştırma görevlisi bulunduğunu belirterek halk yetkililerine teşekkürname etti.

"Müslümanlar bütünlük olmamaları biçiminde zayıftır"

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın İslamı seçen baldızı, aktivist ve gazeteci Lauren Booth da Hacı Davud Nabi’nin kaybından ötürü Nabi ailesinin yaşamış olduğu beklenmeyen ve krizlerin açmış olduğu yaralarının hala iyileşmediğini düşündüğünü söyledi.

Saldırının üçüncü sene dönümünde, yaşamını kaybeden 51 bireyin ailelerinin acıların hala dinmediğini ve bugün hala bunun hatırlanması icap ettiğini kaydeden Lauren, "Bu nedenden en önce familya üyelerini kaybedenlere hürmet göstermeliyiz." dedi.

Lauren, Amerika ve Avrupa'da küsurat İslamofobiye de yer vererek "Avrupa ve ABD'de büyüyen İslamofobinin peşi sıra çağrılar yapılıyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunlarla çatlayan Sırpların Boşnak kini şurası gösteriyor ki Müslümanlar bütünlük olmamaları biçiminde zayıftır." ifadelerini kullandı.

"Birlik olmalıyız"

Peygamber Efendimizin Müslümanların bütünlük olmasını başvuru ettiğine ayraç fail Lauren "(Batı'da küsurat İslamofobiye karşı) Merhametli olabiliriz, götürümlü olabiliriz fakat birlikte noktada birleşmeliyiz." dedi.

Dünyada Müslümanların bütünlük bulunmasına müteveccih hareketlere bağlı ise Lauren "Pakistan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden (İslamofobiye karşı) atık birtakım dikkat çeken adımlar bulunduğunu düşünüyorum. Yeterli mi? İnşallah devir bizlere neye ihtiyacımız bulunduğunu gösterecek." diyerek konuştu.

İslamofobiye dirlik sağlanacak başarıda en şişman rolün Paris, Londra ve New York kabilinden illerde canlı ve İslamı tanıdığı bulunan gençlerin bulunduğunu kaydeden Lauren, "Çünkü zayıf, ümitsiz ve bunalmış birlikte insan, yaşama bulunan merakını kaybeden, elan düpedüz gezegendeki tek topluluğa misyon etmeyendir." ifadelerini kullandı.

Lauren, Müslümanların özlük inancını en güzel biçimde öğrenmeleri ve dünyanın da bunu ayırt etmesi yerinde rastgele birlikte korkuya toprak kalmayacağını ve dünyanın elan barışçıl birlikte toprak olacağını vurguladı.

Terörist dirim boyu hapse mahkum edildi

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma sırasında Avustralyalı yıldırıcı Brenton Tarrant çeşidinden planlı terör saldırısında, Türk yurttaşı Zekeriya Tuyan ile 51 insan yaşamını kaybetmiş, Temel Ataçocuğu ve Mustafa Boztaş'ın da aralarında bulunmuş olduğu 49 insan de yaralanmıştı.

Saldırıdan elden sonraları polislerce yakalanan yıldırıcı Tarrant, 27 Ağustos 2020’da çıkmış olduğu Christchurch Yüksek Mahkemesi'nde, 51 cinayet, 40 ayrı adam öldürmeye adım ve birlikte yıldırıcılık suçundan hâkimiyet giyerek, meşrut boşaltma olmadan müebbet cezaevi cezasına çarptırılmıştı.

Tarrant, ile alakalı suçlamaların tamamını onama etmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler