USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. nesil temsilcisi

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden meydan Gaziantepli yazma ustası Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula sabık dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. nesil temsilcisi
17-01-2022 12:50
Gaziantep

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden düzlük Gaziantepli değirmi ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

Geçmiş senelerde vatandaşların ayaklarını süsleyici fakat giderek teknolojiye mağlup sakıt yemeniler, bu günlerde dünkü manken ve desenleriyle rastgele kesimin beğenisini çekiyor.

Gaziantepli değirmi ustası Çakıroğlu da dede mesleğini 130 senedir bire müşterek yerde sürdüren ailenin 4'üncü gömlek temsilcisi.

Ankara'da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 11 Ocak'ta planlı "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri mükafat Töreni"nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül düzlük Mehmet Orhan Çakıroğlu'nun, meydana getirdiği birbirinden iyi yemeniler, yerel ve ecnebi turistlerden uyanıklık görüyor, taşınmazlar dışına da ihraç ediliyor.

Yemeni ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, AA muhabirine, dede mesleğini müşterek asrı müşterek hayli süredir bitmeme ettirdiğini söyledi.

Mesleğe babasının yanı sıra başladığını özetleyen Çakıroğlu, ondan görüp öğrendiği biçimde ayrımlı tarzlarla yemeniler yaparak meslekte ilerlediğini anlatım etti.

Çakıroğlu, eskiden yegâne sima yemenilerin bulunduğunu ve bunların siyah, alkan veya al modeller bulunduğunu dile getirerek, şu biçimde konuştu:

"Biz rastgele güzeşte gündüz modelleri değiştirdik. Tabi modeller değişince sunma arzu artmaya başladı. Bununla bu arada gezinsel bölgelerden talepler gelmeye başladı. Ayrıca film alanı arzu gösterdi. Harry Potter, Truva, Eragon, 300 Spartalı derece nice adlı sanlı filmlerin ve nice yerel dizinin ayakkabılarını yaptık. Her güzeşte gündüz mesleğimizi müşterek tık fevk çıkartmaya çalıştık. Tabi bunları yaparken de cebimizi hiçbir düşünmedik. Yemeninin ufkunu ne açabiliriz, ne gine bölüt bunu sevdirebiliriz, bilmeyenlere ne tanıtabiliriz? Bunları düşündük."

Yemeninin natürel deriden yapıldığını özetleyen Çakıroğlu, "Doğal deriyi insanlarımız unutmaya başladı. Derinin ne işe yaradığını bilici yok. Bizim köselemizi gösterdiğimizde, bu karton mu, diyenler fark oldu. Çünkü deriden ırak kalmaya başladı insanlar. Biz rastgele güzeşte gündüz bu çıtayı yükselterek şeklimizi bu pozisyona getirdik. Şu an Gaziantep'te değirmi müşterek kesim oldu. Ben 4'üncü gömlek kendisine Gaziantep'te yemeniciliğin içerisinden mevrut yegâne kişiyim. Şu an aşırı sayıda isim bu işten nan yiyor. İstihdam yarattığım düşüncesince de başkaca kendimle alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Yemeninin, müşterek Türk İslam sanatı bulunduğunu anlatım fail Çakıroğlu, "Orta Asya'dan Türklerle bu arada mevrut müşterek sanat. Örf, sayı ve geleneklerimiz derece unutulmayıp yaşatılması müstelzim müşterek cümle bulunduğunu düşündük ve bu mesleğin sürgit yaşaması düşüncesince gider ettik. Çünkü müşterek emek, huzur teri ve mesleği teveccüh var." diyerek konuştu.

"Bu mesleği yapmaktan değer duyuyorum"

Çakıroğlu, kaybolmaya beniz markajcı mesleğe dirilik suyu olduklarını belirterek, "Bu mesleği yapmaktan değer duyuyorum. Yemenici Hayri ustanın evladı kendisine yemenicilik mesleğinden kazanılmış olduğu parayla büyütülmüş müşterek çocuğum. Bu mesleği ne derece tasarruf etmek istesek de cümle bizi bırakmıyor. Bu cümle bundan sonradan kanımıza işlemiş. Kültürümüzde bulunan müşterek meslek. Mesleği bırakmayı hıyanet kendisine gördüm." dedi.

"ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya gönderiyoruz"

Şu anda 20'nin üstünde personeli bulunduğunu aktaran Çakıroğlu, oğlunun da kendisinden sonradan mesleği bitmeme ettireceğini söyledi.

Çakıroğlu, ürettiği yemenilere taşınmazlar içi ve dışından dip arzu bulunduğunu anımsatarak, "Başta Amerika peyda etmek neredeyse İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya değirmi gönderiyoruz. Mesleğin kıymetini ve standardını bilen, natürel müşterek mahsul bulunduğunu bilici rastgele dünya ve şehre gönderiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler